Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
-
09-11-2010, 19:55 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Siedlce
Pisanie konspektu na egzaminie
Mam pytanie, czeka mnie egzamin na instrukotra w Lublinie.
Uczę pisać się konspektów, napisanie dobrego to praca na min 2h. Po co się tego uczyć skoro na napisanie ich na egzaminie jest 15 minut. Jak to się odbywa, jaka forma i co jest wymagane. W 15 minut to ja nawet nie zdążę odpowiednich ustaw przejrzeć by wypisać co jest istotne dla mnie.
Wiem że pisanie konspektów to ważna umiejętność, jednak obecny poziom techniki sprawił iż są one archaiczne.
Dziękuję za odpowiedzi.
Marek.Instruktor Kat A i B
-
09-11-2010, 21:53 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- mieszkaniu
Re: Pisanie konspektu na egzaminie
Napisanie czego? Jakich konspektów? Egzamin obejmuje pokaz przeprowadzenia zajęć teoretycznych a nie praktyczną naukę pisania konspektów!
Napisał fazgord
Jakich ustaw? Wystarczy ci jedna i masz ją mieć w głowie. To jest egzamin. Korzystanie z tekstu ustawy powinno być niedopuszczalne.
Napisał fazgord
Volenti non fit iniuria
-
10-11-2010, 08:56 #3Nowy użytkownik
-
10-11-2010, 09:26 #4Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Siedlce
Nie musicie mnie tak atakować. Nie wiem to pytam.
Nikt nie ma całej Ustawy w głowie, włącznie z przecinkami. Dlatego do takiego wystąpienia należy się przygotować. Przeprowadzenie zajęć bez zastrzeżeń wymaga od nas dużo pracy i sam o tym wiem doskonale. Wyjść i powiedzieć z marszu cokolwiek to każdy z nas potrafi.
Dobrze zatem uczę się formy konspektu, i Ustawy z dnia 20 czerwca 1997, tak jak teraz to czyniłem.
Wszystkie materiały z tego co wiem przygotowując konspekt można ze sobą mieć.
Dziękuję za odp.Instruktor Kat A i B
-
10-11-2010, 10:33 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- LU
Re: Pisanie konspektu na egzaminie
Jeśli chodzi o "pogadanke" na egzaminie w Lublinie wystarczy jeśli do wylosowanego tematu będziesz potrafić określić 3 cele:
Napisał fazgord
- poznawczy;
Cel poznawczy – poziom poznawania (wiem, znam, rozumiem). Wiedza powinna być funkcjonalna i praktyczna.
- kształcący;
Cel kształcący – kształceniowy, poziom kształcenia sprawności (umiem, potrafię).
- wychowawczy.
Cel wychowawczy (chcę, pragnę).
... i do każdego z w/w celów powiedzieć dosłownie kilka zdań.
Cel wychowawczy jest najwyższym celem.
Nalezy też wspomnieć z jakich pomocy byś korzystał (np. plansze, rzutnik multimedialny, rozporządzenie, jakiś film itd.)
Pamietaj rónież aby określić jaką liczbę jednostek lekcyjnych na dany temat byś przeznaczył.
Komisja jest naprawdę bardzo w porządku. W razie czego sami Cię dopytają. Wiadomo, że stres robi swoje i czasem zapomina się o rzeczach oczywistych i o te "oczywiste oczywistości" często dopytują.
Pewnie wiesz, ale podstawą jest test - reszta to pikuś...Pan Pikuś
Powodzenia
-
10-11-2010, 12:14 #6Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Siedlce
Instruktor Kat A i B
-
10-11-2010, 19:52 #7Nowy użytkownik
-
13-11-2010, 20:35 #8Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Siedlce
LU_junior dziękuję za odpowiedz, i pozdrawiam motocyklistów z Lublina może kiedyś razem na jakąś wyprawę ruszymy, szkoda że CBR sprzedałem. Jutro wewnętrzny egzamin. Aktualnie kupujemy ze znajomymi pytania na lublin by się przygotować, na takie prezenty ja z Twojej strony nie ma co niestety liczyć.
POzdr.
P.S> Scoff3r także dziękuje.Instruktor Kat A i B

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks