Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siedlce

Pisanie konspektu na egzaminie

Mam pytanie, czeka mnie egzamin na instrukotra w Lublinie.
    Uczę pisać się konspektów, napisanie dobrego to praca na min 2h. Po co się tego uczyć skoro na napisanie ich na egzaminie jest 15 minut. Jak to się odbywa, jaka forma i co jest wymagane. W 15 minut to ja nawet nie zdążę odpowiednich ustaw przejrzeć by wypisać co jest istotne dla mnie.
    Wiem że pisanie konspektów to ważna umiejętność, jednak obecny poziom techniki sprawił iż są one archaiczne.

Dziękuję za odpowiedzi.

Marek.
    Instruktor Kat A i B

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Re: Pisanie konspektu na egzaminie

Cytat Napisał fazgord
    Po co się tego uczyć skoro na napisanie ich na egzaminie jest 15 minut.
    Napisanie czego? Jakich konspektów? Egzamin obejmuje pokaz przeprowadzenia zajęć teoretycznych a nie praktyczną naukę pisania konspektów!

Cytat Napisał fazgord
    W 15 minut to ja nawet nie zdążę odpowiednich ustaw przejrzeć by wypisać co jest istotne dla mnie.
    Jakich ustaw? Wystarczy ci jedna i masz ją mieć w głowie. To jest egzamin. Korzystanie z tekstu ustawy powinno być niedopuszczalne.
    Volenti non fit iniuria

Nowy użytkownik

Konspekt jest dla Ciebie instruktora, nie oceniają ci to co napiszesz lecz to co zaprezentujesz(powiesz), w Rzeszowie pytali o budowę konspektu itp. ale kartki z tym co napisałem nie oglądali.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siedlce

Nie musicie mnie tak atakować. Nie wiem to pytam.

Nikt nie ma całej Ustawy w głowie, włącznie z przecinkami. Dlatego do takiego wystąpienia należy się przygotować. Przeprowadzenie zajęć bez zastrzeżeń wymaga od nas dużo pracy i sam o tym wiem doskonale. Wyjść i powiedzieć z marszu cokolwiek to każdy z nas potrafi.

Dobrze zatem uczę się formy konspektu, i Ustawy z dnia 20 czerwca 1997, tak jak teraz to czyniłem.

Wszystkie materiały z tego co wiem przygotowując konspekt można ze sobą mieć.

Dziękuję za odp.
    Instruktor Kat A i B

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Re: Pisanie konspektu na egzaminie

Cytat Napisał fazgord
    Mam pytanie, czeka mnie egzamin na instrukotra w Lublinie.
    Uczę pisać się konspektów, napisanie dobrego to praca na min 2h. Po co się tego uczyć skoro na napisanie ich na egzaminie jest 15 minut. Jak to się odbywa, jaka forma i co jest wymagane. W 15 minut to ja nawet nie zdążę odpowiednich ustaw przejrzeć by wypisać co jest istotne dla mnie.
    Wiem że pisanie konspektów to ważna umiejętność, jednak obecny poziom techniki sprawił iż są one archaiczne.

Dziękuję za odpowiedzi.

Marek.
    Jeśli chodzi o "pogadanke" na egzaminie w Lublinie wystarczy jeśli do wylosowanego tematu będziesz potrafić określić 3 cele:
    - poznawczy;
    Cel poznawczy – poziom poznawania (wiem, znam, rozumiem). Wiedza powinna być funkcjonalna i praktyczna.
    - kształcący;
    Cel kształcący – kształceniowy, poziom kształcenia sprawności (umiem, potrafię).
    - wychowawczy.
    Cel wychowawczy (chcę, pragnę).

... i do każdego z w/w celów powiedzieć dosłownie kilka zdań.

Cel wychowawczy jest najwyższym celem.

Nalezy też wspomnieć z jakich pomocy byś korzystał (np. plansze, rzutnik multimedialny, rozporządzenie, jakiś film itd.)
    Pamietaj rónież aby określić jaką liczbę jednostek lekcyjnych na dany temat byś przeznaczył.

Komisja jest naprawdę bardzo w porządku. W razie czego sami Cię dopytają. Wiadomo, że stres robi swoje i czasem zapomina się o rzeczach oczywistych i o te "oczywiste oczywistości" często dopytują.

Pewnie wiesz, ale podstawą jest test - reszta to pikuś...Pan Pikuś

Powodzenia

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siedlce

Dziękuję bardzo o taką odpowiedz mi chodziło. Cele znam i określić potrafię. Zasadniczo najbardziej boję się testu jak czytam niektóre pytania z innych WORD to ciężko pojąć dlaczego ta a nie inna odpowiedz jest właściwą. A pytań na test w lublinie jak na lekarstwo o ile w ogóle są.
    Instruktor Kat A i B

Nowy użytkownik

Cytat Napisał fazgord
    Nie musicie mnie tak atakować. Nie wiem to pytam.

Nikt nie ma całej Ustawy w głowie, włącznie z przecinkami.
    Nikt cię nie atakuje
    A co do ustawy, to "niestety" musisz ją znać encyklopedycznie, owszem każdemu może coś wylecieć z głowy ale po to jest konspekt, mała ściąga.
    Pozdrawiam i powodzenia.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siedlce

LU_junior dziękuję za odpowiedz, i pozdrawiam motocyklistów z Lublina może kiedyś razem na jakąś wyprawę ruszymy, szkoda że CBR sprzedałem. Jutro wewnętrzny egzamin. Aktualnie kupujemy ze znajomymi pytania na lublin by się przygotować, na takie prezenty ja z Twojej strony nie ma co niestety liczyć.

POzdr.

P.S> Scoff3r także dziękuje.
    Instruktor Kat A i B

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia