Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Kontrola OSK- zakres kontroli

Witam!
    Przeszukałem forum i nic nie znalazłem a to co znalazłem było mało wystarczające
    Teraz kilka pytań:
    Ile czasu mają na skontrolowanie? (czy robia to w godz. czy siedzą cały dzień i szukają dziury w całym)
    Co mogą sprawdzić a czego nie (w zawiadomieniu pkt.6 Dokumentacja dot. szkolenia KEOS (OK), karty zajęć(OK), zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (????) to te co do nich trafiły czy moje kopie będą sprawdzać (mam kopie zaświadczeń ale z tego co wiem kopiowanie nie jest obowiązkowe)
    Czy sprawdzają rejestr wydanych zaświadczeń?(podobno prowadzenie nieobowiązkowe)
    Papiery dot. osób szkolonych... mam jednego kursanta po szkoleniu dodatkowym praktycznym, nie dostarczył mi kwitka z WORD o 3 krotnym niezdaniu części praktycznej, przyniósł mi tylko papierki za 3 ostatnie oblane egzaminy praktyczne. Czy to wystarczy? Czy będą się tego czepiać?
    Czy czepiają się limitu godzin instruktora na dobę? I czy jest to łatwe do sprawdzenia (wiem na 100%, że instruktor jednego dnia prowadził 9h zajęcia praktyczne ale tylko raz się takie coś zdarzyło.
    Jakie kary za jakie niedopełnienia starosta może nałożyć?
    Jeśli chodzi o karty zajęć część praktyczna:
    jeśli się zaznacza co się robiło z kursantem krzyżykami to czy jeśli ja mam prawie całość w krzyżykach bo np. jadąc do miasta wojewódzkiego gdzie są egzaminy państwowe na 3godz. to jak na moje to przeprowadza się wszystko poza udzielaniem pomocy ofiarom wypadku (Pkt.14) i nie zawsze jazdy po zmierzchu i hamowanie awaryjne, tak reszta same krzyżyki od góry do dołu
    Czy tak może być czy będą się czepiać?

Jeśli chodzi o kartę zajęć szkolenia dodatkowego
    Wpisuję na 1 stronie imię nazwisko nr w KEOS PESEL
    na 2 stronie nr instr. prowadzącego no i zajęcia daty godziny i krzyżyki nr instruktora i podpisy.
    I instr. prowadzący pieczętuje, datuje i podpisuje egz. wewnętrzny praktyczny, zajęcia podkreślone i zliczone godziny. Czy to wszystko na karcie zajęć czy coś jeszcze???

No i ten pkt.14 zajęć praktycznych czy to pole może zostać puste przez cały kurs?? Jest ono powiązane z polem w części teoretycznej z zajęciami z ratownikiem medycznym gdzie on przeprowadza teorie i ćwiczenia. Więc ratownik powinien być 2 razy na zajęciach?? Jakoś nic tego nie reguluje...
    Jakie dokumenty muszę mieć jeśli osoba szkolona ukończy kurs...
    Zawsze mam takie (wiem że nie wszystkie są wymagane):
    Kopię zaśw. o ukończeniu kursu
    kopię zaśw. lekarskiego
    kopię dowodu osobistego
    egzamin wewnętrzny teoretyczny
    egzamin wewnętrzny praktyczny (oba podpisane przez IP i os. szkoloną)
    karta zajęć podkreślona ze zliczonymi godzinami
    umowa z os. szkoloną
    czy coś jeszcze ważnego powinienem mieć ??

Czego mogą się jeszcze czepić/czego najczęściej się czepiają?? Sala OK, autko OK, umowy OK, karty w mirę ok
    Przepraszam, że taki długi post napisałem ale przed kontrolą to człowiek zaczyna myśleć co może mieć nie tak a i może się przydać innym bo do 7 stycznia wszyscy muszą przejść kontrolę z tych którzy jeszcze nie mieli

Użytkownik

do 7 stycznia wszyscy muszą przejść kontrolę z tych którzy jeszcze nie mieli
    Skąd te informacje?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Cytat Napisał alibizi
    do 7 stycznia wszyscy muszą przejść kontrolę z tych którzy jeszcze nie mieli
    Skąd te informacje?
    slyszalem na szkoleniu ( te dziwne co teraz w wszystkich WORDach byly organizowane)

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

no widzę że każdy ma w d... odpowiedz, dziękuję

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kujawy

Miałem kontrolę tydzień temu. 15 minut to wszystko trwało. Głównie karty, egzamin wewnętrzny i keos.Było spoko - nawet kawy nie wypili. Moim zdaniem możesz być spokojny - masz tego aż za duzo. Ja np nie mam umów na szkolenie, rejestru zaswiadczeń, kopii zaswiadczenia lekarskiego...bo po co? Zaswiadczenie o ukończeniu kursu oraz badania i tak trafiają do starostwa po egzaminie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Cytat Napisał jaszczomb
    Miałem kontrolę tydzień temu. 15 minut to wszystko trwało. Głównie karty, egzamin wewnętrzny i keos.Było spoko - nawet kawy nie wypili. Moim zdaniem możesz być spokojny - masz tego aż za duzo. Ja np nie mam umów na szkolenie, rejestru zaswiadczeń, kopii zaswiadczenia lekarskiego...bo po co? Zaswiadczenie o ukończeniu kursu oraz badania i tak trafiają do starostwa po egzaminie.
    wolę tak na wszelki wypadek mieć kopie bo w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo każde starostwo wymaga czego innego liczy się tylko ich widzimisię. Pamiętam jak przy odbieraniu lokalu nie podobało im się ze na drzwiach wejściowych jest nalepka że to wejście do osk + wielki baner 1,5m X 5m
    na ścianie budynku wszędzie strzałki na korytarzach kierujące do OSK, biuro oklejona (akwarium z szyb) folią OWV w loga adresy itd, sala tak samo a oni mi kazali wieszać szyld nad wejściem bo OSK mało wyraźnie oznaczony

a no jeśli chodzi o zaświadczenia o ukończeniu kursu to napisali mi w piśmie że będą to sprawdzać też... czyli tam u siebie w starostwie czy przywiozą je do mnie... i będą sprawdzać z kartami itd.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Cytat Napisał siasiq
    każde starostwo wymaga czego innego liczy się tylko ich widzimisię.
    To są też ludzie, nie tylko od kontroli. Można liczyć na pomoc z ich strony - raczej nie gryzą, szczególnie przez telefon. Więc warto czasami zadzwonić, zapytać co przygotować do kontroli i po sprawie.

Myślę, że powinieneś przygotować jeszcze dokumenty pojazdów i instruktorów (XERO).

No i ten pkt.14 zajęć praktycznych czy to pole może zostać puste przez cały kurs??
    Dlaczego puste? Ratownik może sobie pogadać na teorii, podmuchać fantoma. A Ty chyba potrafisz z osobą szkoloną "zasymulować" wypadek, chociażby na placu. Sprawdzisz czy potrafi rozstawić trójkąt (w ogóle znaleźć go w aucie) itp. itd. Możliwości jest dużo - trzeba być kreatywnym.

nie dostarczył mi kwitka z WORD o 3 krotnym niezdaniu części praktycznej,
    Co to za kwitek?

Czy czepiają się limitu godzin instruktora na dobę? I czy jest to łatwe do sprawdzenia
    W jakimś celu ten limit został ustalony. Jak już przekraczasz godziny pracy, to zadbaj chociaż o porządek w papierach. Jak będą chcieli sprawdzić to sprawdzą.

i nie zawsze jazdy po zmierzchu i hamowanie awaryjne,
    Jazd po zmierzchu ma być 2h. Hamowanie awaryjne ma być. Po co jeździć po zmierzchu zawsze?

a oni mi kazali wieszać szyld nad wejściem bo OSK mało wyraźnie oznaczony
    W rozporządzeniu masz napisane:
    oznaczony nazwą i adresem ośrodka lokal biurowy
    przeznaczony do obsługi osób i przechowywania
    dokumentacji związanej z prowadzeniem
    szkolenia kierowców

Myślę, że naturalną koleją rzeczy, byłoby "nauczenie się branży od A do Z" najpierw. Otwieranie o.s.k. zostawić na później.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

[quote="piecyk"][quote="siasiq"]

Co to za kwitek?
    no w PORD gdańsk jak nie zdasz 3 razy czesci praktyczne lub teoretycznej to idziesz do BOE i daja ci takie zaswiadczenei ze niezdales i musisz szkolenie dodatkowe zrobic (podkladka ze mozesz kogos przyjac na szkolenie dodatkowe) bo na jakiej podstawie wpiszesz kogos do KEOS na slowo honoru ??

Jazd po zmierzchu ma być 2h. Hamowanie awaryjne ma być. Po co jeździć po zmierzchu zawsze?
    no chodzi mi o to ze w lato nie karzdy chyba 2 osoby nie jezdziły po zmierzchu

W rozporządzeniu masz napisane:
    oznaczony nazwą i adresem ośrodka lokal biurowy
    przeznaczony do obsługi osób i przechowywania
    dokumentacji związanej z prowadzeniem
    szkolenia kierowców
    no wlasnie ze mam wszystko oznaczone tylko ze twierdza ze to mało ze szyld mam dac jeszcze jeden ;(
    drzwi od biura i sali aż za wyraznie są oznacozne wiec nie wiem o co im chodzi ;(

Myślę, że naturalną koleją rzeczy, byłoby "nauczenie się branży od A do Z" najpierw. Otwieranie o.s.k. zostawić na później.
    tak pewnie Ty jak zaczynałeś to byłeś orłem we wszystkim

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Cytat Napisał siasiq
    Szczerze? Orłem nie czuję się do tej pory. Człowiek musi być samokrytyczny. Ale jak się obserwuje rynek, to wszędzie są reklamy:
    najwyższa jakość
    jesteśmy najlepsi
    super instruktor itp.
    Niektórzy tak głęboko wierzą w swoją doskonałość, że nie czują w ogóle potrzeby samodoskonalenia.
    Ale wracając do tematu. Otwierając szkołę nauki jazdy, wiedziałem wszystko o prowadzeniu szkoleń w zakresie kategorii prawa jazdy które oferowałem. Przed rozpoczęciem interesu wszelkie wątpliwości m.in. dot. kontroli w ośrodku rozwiałem dzięki uprzejmości inspektorów z wydziału komunikacji. Wszystkim polecam nawiązać pozytywne relacje z urzędnikami. Żyję się łatwiej.
    Pozdrawiam, Daniel Piecychna
    Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
    Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
    Doskonalenie techniki jazdy

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Cytat Napisał piecyk
    Cytat Napisał siasiq
    Szczerze? Orłem nie czuję się do tej pory. Człowiek musi być samokrytyczny. Ale jak się obserwuje rynek, to wszędzie są reklamy:
    najwyższa jakość
    jesteśmy najlepsi
    super instruktor itp.
    Niektórzy tak głęboko wierzą w swoją doskonałość, że nie czują w ogóle potrzeby samodoskonalenia.
    Ale wracając do tematu. Otwierając szkołę nauki jazdy, wiedziałem wszystko o prowadzeniu szkoleń w zakresie kategorii prawa jazdy które oferowałem. Przed rozpoczęciem interesu wszelkie wątpliwości m.in. dot. kontroli w ośrodku rozwiałem dzięki uprzejmości inspektorów z wydziału komunikacji. Wszystkim polecam nawiązać pozytywne relacje z urzędnikami. Żyję się łatwiej.

masz racje dużo najlepszych i najtańszych
    to moja pierwsza kontrola dlatego tak się stresuję
    na moje to raczej mam wszystko ok tylko boję się że o czymś zapomniałem itd.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia