Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
Hybrid View
-
24-11-2010, 10:44 #1Użytkownik
- Mieszka w
- Z pomorza
-
24-11-2010, 10:51 #2Nowy użytkownik
-
24-11-2010, 11:13 #3Od dawna na forum
- Mieszka w
- mazowieckie
Witam.
Z mojej perspektywy sytuacja wygląda tak:
Jeżdżę własnym autem i szkolę dla OSK. Po podliczeniu kosztów straty wartości samochodu,kosztów napraw i eksploatacji oraz paliwa to przy obecnych stawkach za godzinę ledwie wychodzi się na plus. Na krótką metę wydaję się że stawki są OK ale jak ktoś myśli przyszłościowo i ma na uwadze, że będzie trzeba wymienić samochód za 2-3 lata to pracuje praktycznie za free. Jest Nas już za dużo na rynku i zaczęło się zaniżanie cen. Sami strzelamy sobie samobója godząc się na niskie stawki godzinowe.No i oczywiście ilość osób szkolonych spadła o ok 20% w porównaniu z 2008.
pozdrawiam.
-
24-11-2010, 15:38 #4Nowy użytkownik
A czy nikt się nie zastanowił że to rynek reguluje cenę, koszta idą w górę to kurs powinien podrożeć, mąka drożeje to żaden piekarz nie obniży ceny chleba, jak ktoś chce prawo jazdy które ma mu służyć całe życie to niech za nie zapłaci tyle ile jest warte,powodzenia w obniżaniu cen i podcinania gałęzi na której się siedzi i tyle mam do dodania O!
-
24-11-2010, 22:08 #5Nowy użytkownik
-
24-11-2010, 22:21 #6Od dawna na forum
- Mieszka w
- Bydgoszcz/Piła
Zgadzam się z przedmówcami, to co teraz się dzieje na rynku przypomina podcinanie gałęzi na której się siedzi. Po pierwsze zaniżanie cen, po drugie produkowanie cały czas mnóstwa nowych instruktorów. Nie chodzi o to żeby blokować innym dostępu do zawodu, ale o to że wordy czy inne szkoły przed przystąpieniem do kursu zachęcają ludzi perspektywami na "fajną pewną robótkę", a jak jest to sami wiecie. Zresztą mają z tego ładną kasę. To samo jest teraz ze szkoleniem egzaminatorów, na tym teraz są najlepsze pieniądze, szkolenie osób przy minimalnym wkładzie za dość sporą kasę, ludzi którzy są w ogóle na chwile dzisiejszą niepotrzebni. Co do zaniżania stawek instruktorom, wracamy do punktu wyjścia: nie chcesz jeździć za 10 zł to już mamy 15 chętnych co będą chcieli jak mają siedzieć w domu, błędne koło. Generalnie moim zdaniem kto ma rozum w głowie powinien szybko myśleć o zmianie profesji, albo innym sposobie na zarabianie pieniędzy i uciekać z tonącego okrętu jakim jest szkolenie przyszłych kierowców. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
-
24-11-2010, 22:31 #7Od dawna na forum
- Mieszka w
- mieszkaniu
-
24-11-2010, 22:37 #8Od dawna na forum
Ja jestem ciekawy jak wyglądają te szkolenia za niecałe 1000 zł. Zdaję sobie sprawę że nie można się umawiać co do cen za szkolenia, bo nie może być zmowy cenowej bo jest to karalne. Ale przecież każdy ośrodek ma na swojej stronie internetowej cenę i łatwo jest tą cenę w danym mieście ustalić z nikim się nie umawiając. Chcąc nie chcąc jeśli cena będzie wszędzie podobna kursant i tak przyjdzie. Jeśli będzie podobna wszędzie to jest szansa, że wybierze mniejszy ośrodek bo tam szybciej skończy kurs.
Cena kursu w okolicach 1200-1300 zł to wg mnie cena optymalna. Je też niedawno otworzyłem swój ośrodek, ale nie robię czegoś takiego jak kurs poniżej 1000 zł żeby zaistnieć na rynku bo ma to krótkie nogi. Ustaliłem cenę na poziomie cen w moim mieście, które mają szkoły z "wyższej półki". Mam nadzieję, że zda to egzamin i nie będe musiał zwijać interesu za kilka miesięcy. Nie ukrywam, że wprowadzenie Yarisa 2 miesiące po otwarciu mojego ośrodka da mi popalić ale jestem dobrej myśli. W pierwszym miesiącu działalności zakończyłem go na sporym minusie ale teraz już zarobiłem, podsumowując dwa pierwsze miesiące działalności (jeszczenie niepełne) jestem już na plusie i mam nadzieję, że z miesiąca na miesiac będzie co raz lepiej. Jak widać da się to osiągnąć prowadząc szkolenia nawet w "normalnej" cenie nie zaniżając jej robiąc kursy za 1000 zł. Panowie i Panie głowa do góry, bądźmy dobrej myśli i nie sprzedawajmy się za darmo. Jak sami siebie nie będziemy szanowali to nikt nas nie będzie szanował.
-
24-11-2010, 22:40 #9Nowy użytkownik
-
25-11-2010, 10:21 #10Użytkownik
- Mieszka w
- Zachodniopomorskie
Tutaj link go "samobójców"- http://www.osk-libero.pl/home.html -ja jeżdżę na swoim samochodzie za 25 zł za godzinę i nie za bardzo mi się to opłaca a u nich godzina jazdy wychodzi taniej a muszą jeszcze wykładać teorie posiadać biuro i plac manewrowy-pewnie na jakiś dotacjach unijnych "zarabiają"

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks