Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Nowe przepisy drogowe !

Witam jestem swiezo upieczonym kierowca test zdalem 26.11.2010 a data wydania prawojazdy to 02.12.2010 dlatego mam pytanie otoz znalazlem artykul w ktorym wyczytalem o zmianie przepisow i nie wiem czy one juz mnie obowiazuja ? chodzi o 2 letni okres i zielony listek ,bardzo prosze o pomoc :

Posłowie przyjęli poprawki do ustawy o ruchy drogowym. Dla kierowców oznacza to nowy system przyznawania punktów karnych, zmienione zasady dla nowych kierowców i konieczność wymiany prawa jazdy, które w Polsce było do tej pory najczęściej wydawane bezterminowo.

Nowa ustawa zakłada, że młodzi kierowcy, którzy po raz pierwszy uzyskają prawo jazdy kat. B, będą poddani szczególnemu nadzorowi. Nie będzie im wolno przekraczać prędkości 50 km/h w terenie zabudowanym i 80 km/h poza terenem zabudowanym przez osiem miesięcy po uzyskaniu prawa jazdy. Zielony listek będzie obowiązkowy.

W przypadku popełnienia dwóch wykroczeń w ciągu dwóch lat od uzyskania prawa jazdy, kierowcy ci będą kierowani na specjalny kurs reedukacyjny. Trzecie wykroczenie będzie skutkowało zabraniem prawa jazdy.

Na kurs reedukacyjny trafią także wszyscy inni kierowcy, którzy uzyskają 24 punkty karne. Jeśli w ciągu 5 lat od odbycia wydania skierowania na taki kurs ponownie przekroczą maksymalną liczbę punktów, wówczas stracą prawo jazdy.

http://www.se.pl/auto-moto/auto-pora...at_161742.html

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

Prawdopodobnie od nowego roku to wejdzie. Więc Ciebie to nie łapie.

Nowy użytkownik

Dopiero sejm zatwierdził poprawki, a od tego do wejście w życie jeszcze długa droga.
    Niekoniecznie od 1 stycznia, bo raczej z tym nie zdążą, ale na pewno już jest bliżej niż dalej.
    Oczywiście prawo nie może działac wstecz, więc Ciebie to nie obejmie.

Nowy użytkownik

Dziekuje bardzo za odpowiedz na zadnym innym forum nie dostalem odpowiedzi . Pozdrawiam

Nowy użytkownik

młody kierowca ważne !!!!

hey chciałam sie zapytac o jedną bardzo ważną rzecz. Zdałam prawko 13 stycznia 2011 r a wydano mi go 18 stycznia 2011 r. bardzo prosze powiedzcie mi czy obowiązują mnie już nowe przepisy o jeździe próbnej przez dwa lata. Niby czytałam na którejś stronie internetowej że prezydent uchwalił ustawe od 25 stycznia ale nie mam pewności czy tak było naprawde i jak jest z tymi przepisami ???? czy ktoś mógłby mi pomóc???? bardzo dziekuje

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

Zaczyna to obowiązywać od 19 stycznia 2013. Więc jak wiesz juz to jesteś po staremu

Nowy użytkownik

Bardzo dziękuje za odpowiedź ufff całe szczęście że jeszcze to nie obowiązuje ;D

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia