Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Jedno czy dwa skrzyżowania?

Art.2 pkt. 10 KD
    Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię , ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnetrzną

[img]http://img18.imageshack.us/img18/8214/skrzyowanie1.jpg

W myśl tej definicji,skrzyżowanie może stanowić przecięcie ,połączenie lub rozwidlenie (oczywiście w jednym poziomie ) dróg , które mają tylką jedną jezdnię
    Jeśli krzyżuje się droga jednojezdniowa z dwujezdniową ( tak jak na rysunku ),to traktujemy to jako jedno czy jako dwa skrzyżowania?[/img]

Mieszka w
    Podlasie

Mieszka w
    Podlasie

Czy możemy to potraktować jako dwa obszary skrzyżowania.
    Jeden obszar skrzyżowania (kolor różowy),drugo obszar skrzyżowania (kolor niebieski)

Użytkownik
    Mieszka w
    Wrocław / Wisła

Ja bym się nie doszukiwał za bardzo innej interpretacji, droga 1 jezdniowa ma jezdnię, droga dwujezdniowa tez ma jezdnię (fakt ze ma jezdnie nie zaprzecza ze ma jezdnię).

droga + droga = skrzyżowanie po prostu...

Pytanie narodziło się, ot tak, w ramach przemyśleń?
    Prawo Jazdy: A B BE C CE
    Instruktor: A B C

Od dawna na forum

ksu..... nie wydziwiaj!!! ewentualnie jak zaproponował Towro..... nie przemyślaj

Mieszka w
    Podlasie

Kolego jarząbek,tylko bez wykrzykników prosze.Nie wydziwiam tylko czytam definicje skrzyżowania i odpowiednio interpretuję ją.
    Gramatyka z naszego języka.Mamy liczbę mnogą i pojedyńczą prawda?
    Skrzyżowanie ma jedną jezdnię -liczba pojedyńcza.
    Skrzyżowanie ma dwie jezdnie - liczba monoga.
    W definicji skrzyżowania mówi sie o jednej jezdni.
    Kolego Tworo,to nie tylko przemyślenia,gdyż ma to wielkie znaczenie w przypadku np.znaków nakazu.
    Jeśli potraktujemy (skrzyżowanie na rysumku ) jako jedno skrzyżowanie to w przypadku oznaczenia go znakiem C-6 "nakaz jazdy prosto lub w prawo " nie będzie nam wolno skręcić w lewo w drugą jeznię.
    Jeśli potraktujemy jako dwa skrzyżowania to bedzie nam wolno skręcić w drugą jezdnię.
    Dziennik ustaw Nr 220 Poz.2181
    Znaki nakazu stosuje sięw celu wskazania:
    -wymaganego sposobu jazdy na skrzyżowaniu lub innym miejscu,gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy ( znaki od C-1 do C-12 )

Mieszka w
    Podlasie

W związku z tym nasuwa się kolejne pytanie.Czy na tak oznaczonym skrzyzowaniu można pojechać w lewo jak pojazd na rysunku?

Użytkownik
    Mieszka w
    Wrocław / Wisła

Cytat Napisał ksu
    W definicji skrzyżowania mówi się o jednej jezdni.
    No może powinno być "ma minimum jedną jezdnię", ale to nie zmienia faktu, że jak ma jezdnie to ma się jednocześnie jezdnię.

Skoro mam 2 nogi, to zaprzecza, że mam nogę ?

W sumie nie ma tu sensu bawić się w profesora Miodka.

Brak logiki w Twoim toku rozumowania i szukanie "dziury w całym" obrazuje ten przykład na końcu - skrętu w lewo.

Tak nawiasem idąc tym tokiem rozumowania ten obrazek powyżej to nie skrzyżowanie. Bo jest tam droga która ma jezdnie i droga którą ma jezdnię. Zatem nie jest to połączenie dróg mających jezdnię ?

Ok kończę bo nie widzę sensu ciągnąć tego
    Prawo Jazdy: A B BE C CE
    Instruktor: A B C

Od dawna na forum

Ksu, powiadasz że czytasz i odpowiednio to interpretujesz. Skąd ta pewność że to odpowiednia interpretacja??? Idąc twoim tokiem myślenia, skoro już coś odpowiednio zinterpretowałeś to po co pytasz? Jak widzisz sam się wsadziłeś na minę dodatkowo podpierając się gramatyką

Nie wdaję się już w dyskusję odnośnie Twojego pierwszego postu bo ja swoje powiedziałem a Ty po swojemu "odpowiednio zinterpretowałeś" więc temat wg mnie zamknięty.

Wybacz ale to co napisałeś w ostatnim poście to już totalna bzdura!!!! (wykrzykniki nie są przypadkowe) Najgorsze w tym wszystkim jest to, że spowodowana Twoją "odpowiednią interpretacją".
    Po pierwsze primo po raz kolejny idąc Twoim tokiem myślenia domyślam się, że nie możesz skręcić w lewo pod prąd tak? Potem już jak niebieska strzałka pokazuje już wolno??? Tylko nie mów mi teraz że na obrazku nie widać że pierwsza z tych jezdni to droga jednokierunkowa. Upewniam się jeszcze bardziej że tak myślisz widząc namalowane linie na tym skrzyżowaniu.
    Po drugie primo proponuję doczytać definicję obszaru skrzyżowania.
    Po trzecie primo tak z ciekawości ..... jesteś instruktorem?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Podlasie

Cytat Napisał Towro
    Cytat Napisał ksu
    W definicji skrzyżowania mówi się o jednej jezdni.
    No może powinno być "ma minimum jedną jezdnię", ale to nie zmienia faktu, że jak ma jezdnie to ma się jednocześnie jezdnię.

Skoro mam 2 nogi, to zaprzecza, że mam nogę ?

W sumie nie ma tu sensu bawić się w profesora Miodka.

Brak logiki w Twoim toku rozumowania i szukanie "dziury w całym" obrazuje ten przykład na końcu - skrętu w lewo.
    Jak najbardziej jest to skrzyżowanie,a nawet dwa skrzyżowania.
    Uważam ,że jesli przecinają sie dwie drogi ktore mają jedną jezdnię,jak najbardziej jest to skrzyżowanie,a jesli jest przecięcie drogi jednojezdniowej z dwujezdniową,uważam ze wtedy są dwa skrzyżowania.
    Do kolegi "jarząbek"
    Obszar skrzyżowania-obszar obejmujący wspólne części dróg danego skrzyżowania , ograniczony wyznaczonymi lub domniemanymi liniami zatrzymania oraz ich przedlużeniami.
    Nastepna sprawa.Nie wiem o jakie linie Ci chodzi.Nie oznaczałem jezdni rozdzielonych pasem dzielącym jezdnie, że to jezdnie jednokierunkowe,ale oczywiście takimi są.
    Wiadomo że w pierwszą jezdnie nie wono skręcić bo wjedziemy pod prąd.
    Moje pytanie brzmi:Czy pojzd skręcający w lewo w drugą jezdnię ( tak jak na rysunku ) pojechał prawidłowo???
    Tak jestem instruktorem.
    Dziekuję i pozdrawiam.

Tak nawiasem idąc tym tokiem rozumowania ten obrazek powyżej to nie skrzyżowanie. Bo jest tam droga która ma jezdnie i droga którą ma jezdnię. Zatem nie jest to połączenie dróg mających jezdnię ?

Ok kończę bo nie widzę sensu ciągnąć tego

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia