Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
Temat: Jedno czy dwa skrzyżowania?
Hybrid View
-
16-12-2010, 18:06 #1
Jedno czy dwa skrzyżowania?
Art.2 pkt. 10 KD
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię , ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnetrzną
[img]http://img18.imageshack.us/img18/8214/skrzyowanie1.jpg
W myśl tej definicji,skrzyżowanie może stanowić przecięcie ,połączenie lub rozwidlenie (oczywiście w jednym poziomie ) dróg , które mają tylką jedną jezdnię
Jeśli krzyżuje się droga jednojezdniowa z dwujezdniową ( tak jak na rysunku ),to traktujemy to jako jedno czy jako dwa skrzyżowania?[/img]
-
16-12-2010, 18:10 #2
-
16-12-2010, 18:36 #3
-
16-12-2010, 21:36 #4Użytkownik
- Mieszka w
- Wrocław / Wisła
Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
-
16-12-2010, 23:10 #5Od dawna na forum
-
17-12-2010, 18:05 #6
Kolego jarząbek,tylko bez wykrzykników prosze.Nie wydziwiam tylko czytam definicje skrzyżowania i odpowiednio interpretuję ją.
Gramatyka z naszego języka.Mamy liczbę mnogą i pojedyńczą prawda?
Skrzyżowanie ma jedną jezdnię -liczba pojedyńcza.
Skrzyżowanie ma dwie jezdnie - liczba monoga.
W definicji skrzyżowania mówi sie o jednej jezdni.
Kolego Tworo,to nie tylko przemyślenia,gdyż ma to wielkie znaczenie w przypadku np.znaków nakazu.
Jeśli potraktujemy (skrzyżowanie na rysumku ) jako jedno skrzyżowanie to w przypadku oznaczenia go znakiem C-6 "nakaz jazdy prosto lub w prawo " nie będzie nam wolno skręcić w lewo w drugą jeznię.
Jeśli potraktujemy jako dwa skrzyżowania to bedzie nam wolno skręcić w drugą jezdnię.
Dziennik ustaw Nr 220 Poz.2181
Znaki nakazu stosuje sięw celu wskazania:
-wymaganego sposobu jazdy na skrzyżowaniu lub innym miejscu,gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy ( znaki od C-1 do C-12 )
-
17-12-2010, 18:09 #7
-
17-12-2010, 19:04 #8Użytkownik
- Mieszka w
- Wrocław / Wisła
No może powinno być "ma minimum jedną jezdnię", ale to nie zmienia faktu, że jak ma jezdnie to ma się jednocześnie jezdnię.
Napisał ksu
Skoro mam 2 nogi, to zaprzecza, że mam nogę ?
W sumie nie ma tu sensu bawić się w profesora Miodka.
Brak logiki w Twoim toku rozumowania i szukanie "dziury w całym" obrazuje ten przykład na końcu - skrętu w lewo.
Tak nawiasem idąc tym tokiem rozumowania ten obrazek powyżej to nie skrzyżowanie. Bo jest tam droga która ma jezdnie i droga którą ma jezdnię. Zatem nie jest to połączenie dróg mających jezdnię ?
Ok kończę bo nie widzę sensu ciągnąć tego
Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
-
17-12-2010, 20:19 #9Od dawna na forum
Ksu, powiadasz że czytasz i odpowiednio to interpretujesz. Skąd ta pewność że to odpowiednia interpretacja??? Idąc twoim tokiem myślenia, skoro już coś odpowiednio zinterpretowałeś to po co pytasz? Jak widzisz sam się wsadziłeś na minę dodatkowo podpierając się gramatyką
Nie wdaję się już w dyskusję odnośnie Twojego pierwszego postu bo ja swoje powiedziałem a Ty po swojemu "odpowiednio zinterpretowałeś" więc temat wg mnie zamknięty.
Wybacz ale to co napisałeś w ostatnim poście to już totalna bzdura!!!! (wykrzykniki nie są przypadkowe) Najgorsze w tym wszystkim jest to, że spowodowana Twoją "odpowiednią interpretacją".
Po pierwsze primo
po raz kolejny idąc Twoim tokiem myślenia domyślam się, że nie możesz skręcić w lewo pod prąd tak? Potem już jak niebieska strzałka pokazuje już wolno??? Tylko nie mów mi teraz że na obrazku nie widać że pierwsza z tych jezdni to droga jednokierunkowa. Upewniam się jeszcze bardziej że tak myślisz widząc namalowane linie na tym skrzyżowaniu.
Po drugie primo
proponuję doczytać definicję obszaru skrzyżowania.
Po trzecie primo
tak z ciekawości ..... jesteś instruktorem?
Pozdrawiam
-
17-12-2010, 21:16 #10

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks