Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Nowy użytkownik

Prezydent podpisał ustawę!

http://www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/978

SUPER OSK?
    WZMOŻONE KONTROLE?
    Prezydent podpisał, pytanie czy w ogóle czytał?
    Dlaczego nikt nie pyta nas o zdanie?
    Przecież powinno się wprowadzić:
    -cene minimalną , bądź inne narzędzie tego typu
    -zwiększyć kurs do 40 godzin
    -wprowadzić albo możliwość zdawania autem OSK, albo
    co najmniej 5 marek samochodów w jednym WORDzie, aby kursanci wyzbyli się tego poczucia nauki do egzaminu, a nie jazdy..
    -czekam do czerwca, jak coś się nie polepszy zwijam interes, bo nie mam zamiaru być OSK CARITAS

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    wielkopolska

Brak słów na to wszystko. Oni są chorzy. Doprowadzą kraj do totalnego bankructwa.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Re: Prezydent podpisał ustawę!

Cytat Napisał gilmour
    Przecież powinno się wprowadzić:
    -cene minimalną , bądź inne narzędzie tego typu
    -zwiększyć kurs do 40 godzin
    co najmniej 5 marek samochodów w jednym WORDzie, aby kursanci wyzbyli się tego poczucia nauki do egzaminu, a nie jazdy..
    -- cena minimalna -- bzdura... Co to, gospodarka centralnie regulowana? Ceny są takie, za jakie się chce/opłaca komuś robić. Na tym polega rynek. To właśnie zmowy są niebezpieczne i ścigane prawnie.

-- 40 godzin: a po co? Jak komuś nie wystarcza, niech sobie dokupi. nabijanie kasy ośrodkom z pieniędzy niewinnych ofiar - zło. W zasadzie to ja bym głosował za zmniejszeniem. Jak ja zdawałem na początku lat 90, to chyba było mniej tych godzin i też zdałem za pierwszym razem.

-- kilka marek.... Można by, ale kto za to zapłaci? Kursant. Jedna marka jest OK, tylko zmian nagłych nie powinno być, jak teraz.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Co do ceny tristan to nie zgodzę się z Tobą. Skoro można określić w ustawie cenę za badanie techniczne, cenę dowodu rejestracyjnego, prawa jazdy itd. to dlaczego nie można ustalić ceny kursu.
    Nie było by wtedy takich wynalazków jak kurs za 799 zł. Sami kursanci by weryfikowali daną szkołę na podstawie zdawalności a nie tylko wybierali daną szkołę bo cena im odpowiada.
    Co do samochodów na egzaminie. Nie wiem czy to prawda, poprawcie mnie jeśli się mylę, że tylko w Polsce i na Ukrainie w całej Europie egzamin wygląda tak że mają swoje samochody. Dla mnie tłumaczenie że w samochodach egzaminacyjnych są kamery co ogranicza możliwość korupcji jest wytłumaczeniem co najmniej na poziomie ucznie 2 klasy szkoły podstawowej. Każdy z nas, jeżeli miał by możliwość kupienia i zainstalowania w swoim samochodzie takiego zestawu do nagrywania, nawet identycznego jak mają w ośrodkach egzaminowania, celem uniknięcie korupcji oczywiście jak tłumaczą, na pewno by to zrobił. Kupisz zestaw do nagrywania raz i przekładasz go przy ewentualnej zmianie samochodu. Wystarczy przeliczyć co lepiej kupić: raz kamery czy co dwa lata samochody.
    Oczywiście może paść zarzut że wtedy OSK mogły by jeździć latami starymi samochodami. Z tego też jest wyjście. Wystarczy w ustawie wprowadzić zapis, że maksymalny wiek samochodu do NJ to, i tu kwestia dyskusji, 3 może 4 lata.
    Wystarczy odrobina dobrej woli, nawet nie ciężkich przemyśleń i problem był by rozwiązany.
    Przecież w jednym z projektów ustawy o kierujących był zapis żeby na egzamin mozna było przyjeżdżać samochodem ośrodka. Ciekawe dlaczego i kto sprawił że zapis zniknął.
    Oczywiście lobby działa. Jak przeczytałem że Suzuki za wynajęcie samochodu chciało opłatę 1zł miesięczie to nie trudno się domyśleć o co chodzi.
    Owe Suzuki na tym nie straci (czy każda inna firma). Wynajmą niech nawet 100 samochodów za 1zł, niby za darmo. Ale popatrzmy na to z drugiej strony. Niech pod dany WORD przypada ileś tam ośrodków. Zakładam że cale mazowieckie, to trzeba będzie sprzedać około 1000 samochodów. Przy cenie 45-50 tys. x 1000= wychodzi fajna sumka. Dodajmy do tego przeglądy co 15 tys. km. zmnowu mamy 1000 samochodów x około 1000-1500 zł za przegląd= kolejna fajna sumka.
    Podsumowując. Minister Drzewiecki swego czasu powiedział że Polska to dziki kraj za co później przepraszał. Niestety miał rację..... Polska to dziki kraj.

Od dawna na forum

Re: Prezydent podpisał ustawę!

Cytat Napisał gilmour
    co najmniej 5 marek samochodów w jednym WORDzie,
    Dales juz pomysl, wiec dlaczego kombinujesz z 5 - cioma markami ?

Zlikwidowac park maszyn i po problemie + wprowadzic kak bylo kiedys, ze egzaminator siedzial za instruktorem.

Użytkownik

Ahoj!
    Cytat Napisał jarzabek
    Przecież w jednym z projektów ustawy o kierujących był zapis żeby na egzamin mozna było przyjeżdżać samochodem ośrodka. Ciekawe dlaczego i kto sprawił że zapis zniknął.
    To była poprawka zgłaszana przez PiS.
    Tu możesz przestudiować kto co i kiedy:
    http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/2879.htm
    http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter6...efreshKW_docid
    http://www.senat.gov.pl/k7/pos/kalpos.htm

Borys

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał jarzabek
    Co do ceny tristan to nie zgodzę się z Tobą. Skoro można określić w ustawie cenę za badanie techniczne, cenę dowodu rejestracyjnego, prawa jazdy itd. to dlaczego nie można ustalić ceny kursu.
    Ceny wydania dokumentów to ceny jednego wystawcy. A że nie ma konkurencji, to wynika ze specyfiki. Wszędzie tam, gdzie istnieje konkurencja, regulowanie cen powoduje degenerację rynku. Na wszystko chcesz ceny urzędowe: Bułka: 2zł, szynka: 30zł....

Cytat Napisał jarzabek
    Nie było by wtedy takich wynalazków jak kurs za 799 zł.

Skoro jest popyt i podaż, to w czym problem? Urzędowe ceny na samochody też wprowadzimy, bo np. Mercedes się złości, że są takie wynalazki jak Opel?

Cytat Napisał jarzabek
    Sami kursanci by weryfikowali daną szkołę na podstawie zdawalności a nie tylko wybierali daną szkołę bo cena im odpowiada.
    Przecie nikt im tego nie zabrania. U nas kurs kosztuje 1500 i mamy klientów. Nie ma obowiązku wybierania najtańszego ośrodka.

Od dawna na forum

tristan w takim razie rozumie, że pochwalasz to wszystko co się dzieje......

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Nie wiem jakie wszystko masz na myśli. Nie pochwalam zmów cenowych ani gospodarki centralnie regulowanej. Lubię smak bananów nie tylko na Wielkanoc.

Od dawna na forum

Dla mnie bez jakiegokolwiek sensu jest ograniczenie predkosci mlodym kierowcom poza terenam zabudowanym do 80 km/h. Nie przyniesie nic poza niebezpiecznymi manewrami wyprzedzania ze strony "starych" kierowcow.

Podoba mi sie, ze wreszcie ogranicza lat A - szkoda, ze tak pozno, znowu sporo mlodych zginie zanim przepis wejdzie w zycie.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia