Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Spoko , każdemu czasem może się coś poplątać Nie ma ludzi nieomylnych
    Czyli jeśli chodzi o kat . B+E dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów nie może przekraczać 6125 kg a nie 7 T jak wiele osób twierdzi .
    Tabelka jest spoko

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał ksu
    Witam.
    Po części się z tym zgadzam , ale ;
    Po pierwsze . Ciągnięcie przyczepy nie jest holowaniem .
    Po drugie . W pojeździe ciągnącym ma znaczenia nie tylko dopuszczalna masa calkowita pojazdu ciągnącego , ale również , jego masa własna .
    Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać masy własnej pojazdu ciągnącego i łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów nie moze przekraczać 3,5 T . To wynika z Art . 88 ust. 2 pkt. 2 lit. b .
    Np. jeśli masa własna pojazdu ciągnącego wynosi 1500 kg ,ładowność 600 kg , to po zsumowaniu tych dwóch wartości otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą pojazdu ciągnącego . Wyniesie ona 2100 kg . Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy może maksymalnie w tym przypadku wynieść 1400 kg (nie przekroczy masy własnej pojazdu ciągnącego -warunek jest spełniony ). Po zsumowaniu dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu ciągnącego ( 2100 kg ) i dopuszczalnej masy całkowitej ciągniętej przyczepy ( 1400 kg ) otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów ( 3500 kg ) .
    Np. takim zespołem pojazdów można kierować mając Prawo jazdy kat. B . Ciężko będzie takim zespołem pojazdów przewieść inny samochód . Może jakiś lżejszy sie uda.
    Ja po tym poście już wszystko rozumiem

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Brzeg/Opolskie

No i oto mi chodziło teraz wszystko rozumiem. Można powiedzieć że temat zamknięty.
    Dziękuję wszystkim i pozdrawiam
    Mariope

Nowy użytkownik

Zwróćcie uwagę że w grę nie tylko wchodzą przepisy ruchu drogowego ale wpis w dowodzie rejestracyjnym.Diagnosta wbija że pojazd może ciągnąć przyczepę i pisze np: 1400/650 co jednoznacznie określa jaką przyczepę można ciągnąć odpowiednio z hamulcem/i bez hamulca.

Także od tego trzeba zacząć.

Użytkownik

Ahoj!
    Cytat Napisał sergiusz
    Także od tego trzeba zacząć.
    Prawda. Szwagroszczak w tym roku napalił się na B+E.
    Ale popatrzył na DMC swojego wozu - 1800kg, a następnie na udźwig na haku - 1200kg, więc sobie odpuścił ...

Borys

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia