Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Brzeg/Opolskie

Uprawnienia z kategorii B

Witam może mi ktoś wytłumaczyć tak na chłopski rozum jak to jest z tymi przyczepkami , przyczepami ?! Kolega zapytał czy posiadając kat B może z lawetą jechać do Austrii po samochód? Czy powinien mieć B+E ?
    Prosze was fachowców o wytłumaczenie tego przepisu.
    Pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Z tego co mówi kodeks to możesz prowadzić pojazd z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t.
    Czyli możesz jechać z lawetą spełniającą te kryteria.
    Tylko nie wiem czy musisz mieć ją w dowodzie rejestracyjnym...
    Fachowcem to ja jeszcze nie jestem dlatego poczekaj aż wypowie się ktoś z będących już instruktorów.
    Pozdrawiam.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Brzeg/Opolskie

No właśnie przepis ten znam tylko jak go zinterpretować w sposób prosty
    Jeśli posiadacz prawa jazdy kategorii B ciągnie przyczepę lekką bez hamulców, to dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów może wynieść 4250 ( przy czym dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może być większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego).
    Jak to się ma np. do lawety ?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał mariope
    No właśnie przepis ten znam tylko jak go zinterpretować w sposób prosty
    Jeśli posiadacz prawa jazdy kategorii B ciągnie przyczepę lekką bez hamulców, to dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów może wynieść 4250 ( przy czym dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może być większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego).
    Jak to się ma np. do lawety ?
    A skąd wziąłeś te 4250?...

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Brzeg/Opolskie

http://www.prawojazdy.com.pl/kategorie-prawa-jazdy
    to właśnie mam opisane w swoim podręczniku. Czekam na proste łopatologiczne przetłumaczenie przepisu
    pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał mariope
    to właśnie mam opisane w swoim podręczniku. Czekam na proste łopatologiczne przetłumaczenie przepisu
    pozdrawiam
    Zaraz, zaraz ja sam nie jestem w stanie tego ogarnąć. Niech ktoś z instruktorów to oceni i ewentualnie wytłumaczy po ludzku...
    Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego nie ma o tym mowy w kodeksie drogowym...? (Chodzi o ten artykuł do czego uprawnia kat B.)

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Brzeg/Opolskie

Włąśnie to wszystko jest tak rozpisane że na pewno nie jednen sie zakręci w tym przepisie. Więc proszę o przetłumaczenie tego , krok po kroku bo to też jest ważne.
    Pozdrawiam

Użytkownik

Ahoj!
    W skrócie:
    Kat. B - lączne DMC pojazdu ciągnącego + DMC przyczepy nie mogą przekroczyć 3,5 tony (chyba że to przyczepa lekka, wówczas teoretyczną górną granicą jest 4250kg).
    Kat. B+E - łączne masy rzeczywiste pojazdu ciągnącego + przyczepy mogą dojśc do 7-miu ton
    http://www.wspol.edu.pl/pci/quest.ph...l=2&idedit=917

Co do tego kursu do Austrii - wszystko zależy od tego, czym jedzie (tzn. jaka jest DMC jego wozu) oraz co bedzie holował (czyli DMC lawety).

Jeśli jedzie wozem o DMC 2100 kg, z lawetą DMC 1600kg, to powinien mieć B+E.

Borys

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Witam.
    Po części się z tym zgadzam , ale ;
    Po pierwsze . Ciągnięcie przyczepy nie jest holowaniem .
    Po drugie . W pojeździe ciągnącym ma znaczenia nie tylko dopuszczalna masa calkowita pojazdu ciągnącego , ale również , jego masa własna .
    Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać masy własnej pojazdu ciągnącego i łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów nie moze przekraczać 3,5 T . To wynika z Art . 88 ust. 2 pkt. 2 lit. b .
    Np. jeśli masa własna pojazdu ciągnącego wynosi 1500 kg ,ładowność 600 kg , to po zsumowaniu tych dwóch wartości otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą pojazdu ciągnącego . Wyniesie ona 2100 kg . Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy może maksymalnie w tym przypadku wynieść 1400 kg (nie przekroczy masy własnej pojazdu ciągnącego -warunek jest spełniony ). Po zsumowaniu dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu ciągnącego ( 2100 kg ) i dopuszczalnej masy całkowitej ciągniętej przyczepy ( 1400 kg ) otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów ( 3500 kg ) .
    Np. takim zespołem pojazdów można kierować mając Prawo jazdy kat. B . Ciężko będzie takim zespołem pojazdów przewieść inny samochód . Może jakiś lżejszy sie uda.

Użytkownik

Ahoj!
    Przepraszam za plątanie pojęć "holowanie" i "ciągnięcie".
    Z konkurencyjnego forum wygrzebałem taki link:

Borys

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia