Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    Użytkownik
    Mieszka w
    Śląskie

Oświetlenie tablicy "L"

Witam.
    Mam pytanko, z racji, że złapałem dziś mandat za brak załączonego oświetlenia tablicy "L". W ustawie jest napisane, że oświetlenie tablicy L powinno działać w warunkach niedostatecznej widoczności. Czy niedostateczna widoczność (oprócz warunków, w których widoczność spada poniżej 50m - bo to wiadomo)to też noc (warunki od zmierzchu do świtu)?
    Proszę o wypowiedzi bo już zgłupiałem chyba

Od dawna na forum

niedostateczna widoczność — widoczność występującą od zmierzchu do świtu, a także w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu;

pozdrawiam.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Cytat Napisał pitus1985
    niedostateczna widoczność — widoczność występującą od zmierzchu do świtu, a także w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu;

pozdrawiam.
    a ile dało?
    bo mam też "L" podświetlone ale jakąś niebieską diodową żarówką bo mi padło i w sklepie innej nie było taki "wieś tuning" na dachu mam. Pogoda nie dopisuje wiec nie pali mi się z wymianą?

Użytkownik
    Mieszka w
    Śląskie

dostałem 50zł

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Cytat Napisał skovi
    dostałem 50zł
    a tyle taryfikator przewiduje czy wyjątkowo uprzejmi byli

Od dawna na forum

50 zł kosztuje każdy "brak". Także w kumulacji można trochę zebrać

Użytkownik
    Mieszka w
    Śląskie

Uprzejmi to oni nie byli. Co drugi jeździ bez oświetlnia a ja zapłaciłem! Jak pech to pech. Miałem wrażenie, że chyba instruktorami są prywatnie i sobie konkurencję zwalczają. Za dobrze na papierach się znali i ewidentnie szukali czegoś. wszystko ok było to znalazł "lampkę na dachu". Zważywszy na fakt, że złapali mnie zaraz po zapadnięciu zmierzchu. Pech to pech... Dość, że z robotą ciężko to jeszcze L-ki karzą za głupoty a mogli by skupić się np. na tych co na nas trąbią, wymuszają pierwszeństwo i zajeżdżają drogę!

Użytkownik

Cytat Napisał skovi
    Uprzejmi to oni nie byli. Co drugi jeździ bez oświetlnia a ja zapłaciłem! Jak pech to pech. ...!
    To i tak łagodnie Ci potraktowali zgodnie z taryfikatorem powinno być 300 zł za nieprwidłowo oznakowany pojazd nauki jazdy. ..Odnośnie oświetlenia tablicy L pojazdu nauki jazdy jak inny kierowcy mają zauważyć po zmierzchu że to pojazd szkolący .. a przeciesz przejeżzdając obok takiego pojazdu trzeba zachować szczególną ostrożność. Także uwarzam że popełniłeś poważne wykroczenie w RD skutkujące mandatem w kwocie 300 zł ...

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Cytat Napisał m_grabow
    Cytat Napisał skovi
    Uprzejmi to oni nie byli. Co drugi jeździ bez oświetlnia a ja zapłaciłem! Jak pech to pech. ...!
    To i tak łagodnie Ci potraktowali zgodnie z taryfikatorem powinno być 300 zł za nieprwidłowo oznakowany pojazd nauki jazdy. ..Odnośnie oświetlenia tablicy L pojazdu nauki jazdy jak inny kierowcy mają zauważyć po zmierzchu że to pojazd szkolący .. a przeciesz przejeżzdając obok takiego pojazdu trzeba zachować szczególną ostrożność. Także uwarzam że popełniłeś poważne wykroczenie w RD skutkujące mandatem w kwocie 300 zł ...
    Tak może jeszcze 500 zł byś dał za nieoświetloną tablice ? Pojazd był oznaczony prawidłowo bo pisiadał tablcę , tylko była nieoświetlona w warunkach niedostatecznej widoczności .
    Poważne wykroczenie by popełnił jakby np omijał pojazd , który jechał w tym samym kierunku , lecz zatrzymał sie w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu .
    Uważam , że kara mandatowa jest adykwatna do tego wykroczenia i bez przesady z tym poważnym wykroczeniem .

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał ksu
    Cytat Napisał m_grabow
    Cytat Napisał skovi
    Tak może jeszcze 500 zł byś dał za nieoświetloną tablice ? Pojazd był oznaczony prawidłowo bo pisiadał tablcę , tylko była nieoświetlona w warunkach niedostatecznej widoczności .
    Poważne wykroczenie by popełnił jakby np omijał pojazd , który jechał w tym samym kierunku , lecz zatrzymał sie w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu .
    Uważam , że kara mandatowa jest adykwatna do tego wykroczenia i bez przesady z tym poważnym wykroczeniem .
    "omijał pojazd , który jechał w tym samym kierunku"... hmmm... ciekawy manewr

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia