Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Linia P-7a

Nowy użytkownik

Linia P-7a

(Trochę Was pomęczę )

http://www.autocentrum.pl/?FF=546&fi...4959514.03.jpg

Sorry za nieudolne kreskowanie

Czy w tej sytuacji czerwony pojazd może PRZEJECHAĆ "przez" tą linię?.

Czy jednak musi zmienić pas ruchu?.

Wiem, że wg KRD linia P-7a: "Linia krawędziowa przerywana wyznacza krawędź jezdni".

Pytam, bo nie ma jednego głosu w tej "sprawie".

Dzięki i pozdro!

Od dawna na forum

Na pewno masz tutaj "linię przystankową"P-17 na której zabronione jest zatrzymywanie.

Ta przerywana linia na pewno nie będzie linią krawędziową, więc najechać możesz.

Nowy użytkownik

Zgadza się, jest tam linia P17, oznaczony przystanek autobusowy, ALE jednak jest (ta linia P-17) "obrysowana" linią P-7a- która wyznacza KRAWĘDŹ jezdni...

Oczywiście nie mam zamiaru polemizować na siłę, iż jest tak a nie inaczej itd. itp.- nie o to chodzi.

Dzięki za odpowiedź!

Od dawna na forum

Być może jest to błąd albo wymysł drogowców.
    Jedno jest pewne. Masz linię P-7b i z tym się zgodzisz. Więc nie możemy tej przerywanej traktować jako P-7a

Może dasz namiary na mapach wujka Googla to zobaczymy co i jak.

Od dawna na forum

CBulka a jesteś pewien że jest to P-7a? Ja bym powiedział, że autor tej lini bardziej na mysli miał P-19.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Też mi się wydaje , że jest to Linia wyznaczająca pas postojowy znak P - 19 . Te dwa poziome zaki P - 7 a i P - 19 sa podobne do siebie . Różnią się tylko odległością przerw miedzy kreskami użytymi w znaku . W pierwszym przypadku przerwa wynosi 1 ,00 , a w drugom przypadku 0 ,50 . Grubości tych kresek są takie same i w P - 7 a i P - 19 .

Nowy użytkownik

M.S niestety "wujek" nie pomoże - z jakością lipa- obraz nieczytelny
    (o ile coś to da, rzecz dzieje się w Nowym Targu, ul. Ludźmierska )

PODOBNA sytuacja jak w tym przypadku 3:22,
    http://www.youtube.com/watch?v=3B8oE...eature=related

Egzaminator OBJEŻDŻA tą linię, a następnie dokonuje prawo skrętu, wg nakazu. Nie ma żadnych znaków pionowych, że ten pas (przy chodniku, oznaczony przystankiem) jest wyłączony z ruchu, prócz pojazdów komu. miejskiej.

A co do p-19 macie św. rację

Nowy użytkownik

jarzabek

głowy bym Ci nie dał, ale 90%, że te linie w naszej rozpatrywanej sprawie są takie same jak w podanym wyżej filmiku

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Cytat Napisał CBulka
    jarzabek

głowy bym Ci nie dał, ale 90%, że te linie w naszej rozpatrywanej sprawie są takie same jak w podanym wyżej filmiku
    Na filmiku jest pas ruchu przeznaczony dla autobusów . Pas ten jest oddzielny znakiem poziomym P - 1 C - linia pojedyncza przerywana wydzielająca . Stosuje się ją w celu oddzielenia od pasa ruchu następujących pasów : wyłączenia ,wlączenia , przeplatania , dla autobusów i rowerów , (...). Przerwy miedzy kreskami w tym znaku wynosza 2,00 . Jeśli w Twoim przypadku jest taka linia ,to oczywiście nie możesz przejechać na całej długości odcinka oznaczonego tym znakiem poziomym ( P-1 c )
    Oczywiście gdyby nie było P-1 c a byłaby tylko linia przystankowa P - 17 to mógłbyś wtedy przejechać .

Od dawna na forum

Wicie co. Powiem delikatnie że krew mnie zalewa, żeby nie powiedzieć że bierze mnie kurwica (sorry)jak patrze na takiego przemadrzałego egzaminatora, który pewnie tego samego dnia uwalił kilka osób. Jestem dokładnie na 4:56 min tego filmu i dla mnie on już powinien jako osoba egzaminowana oblać egzamin. Po pierwsze za kierunkowskazy a po drugie za zajmowanie nieodpowiedniego pasa podczas jazdy. Wielce mówi po pytaniu redaktorki że nawet jak mamy nakaz skrętu to musimy używać kierunkowskazu a chwile wcześniej wogóle go nie włącza tam gdzie powinien.
    Sorry za może zbyt emocjonalna podejście do tematu ale skoro od kogoś wymagamy to sami tego przestrzegajmy. Takie państwo w państwie i mądrzy bo nikt im nie podskoczy.

Na koniec tylko dodam, że wielkiemu Panu egzaminatorowi nawet sie dupy nie chciało ruszyć żeby ściągnąć L-kę z dachu podczas tej wycieczki, za co powinien dostać mandat ze niewłaściwe oznakowanie samochodu egzaminacyjnego!!!!

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia