Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
-
22-01-2011, 23:37 #1Nowy użytkownik
Nie przyjęcie mandatu ,sprawa w sądzie i punkty
witam
nie przyjąłem mandatu i sprawa poszła do sądu ,trwało to ponad rok ,po prawomocnym wyroku naliczono mi punkty ,ale na dzień z przed ponad roku przez co przekroczyłem 24 punkty i zostałem wezwany na badania itd
moje pytanie czy w tym wypadku prawo nie działa wstecz ?
czy jeśli wogóle mam dostać punkty ,bo w wyroku sądu nie było o tym mowy ,to czasem nie przedawniły się one bo minął rok ? a jeśli to powinny być naliczone na dzień w którym wyrok stał się prawomocny ?
-
23-01-2011, 08:33 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program do czegośtama
Po pierwsze: Powiedzenie ,,prawo nie działa wstecz'' to mit, są przypadki gdy działa i np. trzeba usunąć skutki legalnego niegdyś, a już nielegalnego obecnie działania.
Po drugie: To powiedzenie dotyczy tego, że dzisiaj coś jest legalne, jutro nie i nie można cię skazać za to, że dzisiaj robiłeś to legalne.
W twoim wypadku popełniłeś wykroczenie dnia X i tego dnia X ono było wykroczeniem. A sąd tylko przyklepał, że było i że twoja odmowa się przyznania była niesłuszna.
Gdybyś np. komuś wjechał wtedy w maszynę do produkcji Cosiów i sąd by zasądził odszkodowanie za utracone zyski z produkcji Cosiów, też utrata byłaby od dnia wjechania.Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
Biologiczny System Odpowiadania na forumie.
Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.
-
24-01-2011, 14:14 #3Od dawna na forum
- Mieszka w
- mieszkaniu
Nie, to nie jest mit.
Napisał tristan
Tak to prawda. "Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu". Natomiast w prawie karnym taka klauzula jest niedopuszczalna jeżeli pogarszałaby sytuację prawną w stosunku do poprzedniego stanu.
Napisał tristan
Nie, w twoim wypadku absolutnie nie ma mowy o prawie działającym wstecz.
Napisał karol2011
Volenti non fit iniuria
-
24-01-2011, 14:43 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program do czegośtama
Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
Biologiczny System Odpowiadania na forumie.
Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.
-
24-01-2011, 15:42 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- mieszkaniu

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks