Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Instruktor kursu kierowca wózków widłowych

Mam takie pytanie . Czy ma może ktoś z Was uprawnienia do szkolenia na wózki widłowe . Nie wiele jest o tym informacji w internecie , a chciałbym takie uprawnienia zdobyć .
    Chciałbym się dowiedzieć jakie warunki trzeba spełnić by zostać takim instruktorem i gdzie w Polsce można zrobić takie uprawnienia .
    Z góry dziekuję za pomoc .

Nowy użytkownik

Witam! Post założony dawno temu a więc mam pytanie czy dowiedział się pan jak takie uprawnienia zdobyć, bo sam jestem zainteresowany. Szukam w internecie ale ciężko znaleźć. Niby pisze, że zdobycie uprawnień na instruktora to jedno a możliwość egzaminowania to drugie, ale jednoznacznie gdzie zapisać się na kurs itp - informacji brak. Z góry dziękuje za wszelakie informacje na ten temat

Mieszka w
    Podlasie

Witam.
    Faktycznie temat założony dawno temu, a wydaje się jakby to było wczoraj
    Jak widzisz informacji tutaj nie uzyskałem.
    Za to dowiedziałem się z innych źródeł.
    Z tego co pamiętam to takie kursy organizuje UDT (Urząd Dozoru Technicznego).

Użytkownik

Jestem po takim kursie z UDT. Szkolenie trwa 2 dni. Poziom szkolenia zadowalajacy natomiast co do zasady robienia tego kursu sprawa nie jest dosc oczywista. W UDT w moim regionie powiedzieli ze kurs takowy nie jest wymagany natomiast wszystkie firmy oferujace szkolenia upieraja sie ze taki kurs trzeba miec aby prowadzic szkolenia. Ten kurs ktory oferuje UDT jest nastawiony na instruktora nauki praktycznej co do teorii powinna byc to osoba z doswiadczeniem zawodowym i odpowiednim wyksztalceniem np. mechanik
    Ostatnio edytowane przez spamergt ; 14-10-2013 o 09:09

Mieszka w
    Podlasie

Gdzie robiłeś ten kurs? Chodzi mi o miejscowość.

Użytkownik

KSU ja robiłem taki kurs.

Podstawą jest posiadanie uprawnień operatora wózków widłowych. Mając takie uprawnienia możesz uczestniczyć w seminarium dla instruktorów-wykładowców na kursach dla kierowców wózków jezdniowych z napędem silnikowym. W 2008 roku seminaria takie organizował Ośrodek Doskonalenia Kadr w Mysłowicach. Pamiętam, że wiara była z całej Polski a samo 3-dniowe szkolenie z wiktem i opierunkiem odbywało się chyba w Ustroniu. Koszt ok. 1600 zł. Po uzyskaniu certyfikatu mogłem szkolić w charakterze instruktora-wykładowcy, kursanci otrzymywali niezbędne dokumenty uprawniające do pracy na terenie RP, natomiast poza granicami kraju wymagane były papiery dokumentujące zdanie egzaminu przed komisją z UDT (inspektorzy na egzamin przyjeżdżali do ośrodka, koszt egzaminu ok. 150 zł). Już wtedy n a seminarium wykładowcy pląkali o potrzebie posiadania wykształcenia pedagogicznego by móc szkolić jako wykładowca, ale czy im się taki zapis udało przepchnąć tego nie wiem.
    Oczywiście na dzień dzisiejszy informacje te mogą nie być aktualne, ja już dawno na wózki nie szkoliłem.

Takie cuś odkopałem:
    http://www.targiszkolen.pl/szkolenia/24/57

Powodzenia, zwłaszcza, że jak chcesz szkolić zgodnie z przepisami musisz odbębnić z kursantami ponad 50 h teorii i 15 h jazd (akurat te można było łączyć, np. 3 kursantów jeździło 5 h i można to było uznać za 15 h - czy jakoś tak w zasadzie mogę już tego dokładnie nie pamiętać. Natomiast możesz sobie wyobrazić co kursanci mówili o potrzebie siedzenia ponad 50 h po odbębnionej pracy... W każdym razie z uwagi na konkurencję i wolny rynek kursanci mając w perspektywie konieczność spędzenia u nas miesiąca na kursie wybrali konkurencję (my nie robiliśmy żadnych skrętów, a jak się odbywało gdzie indziej wolę nie wiedzieć, w każdym razie zabili nas ceną).
    Ostatnio edytowane przez Dżolo ; 14-10-2013 o 22:55 Powód: dodanie linku

Nowy użytkownik

Dzięki za informację... Pójdę do tego UDT i wypytam dokładnie na czym to polega i może przekonam moją firmę aby wysłała mnie na taki kurs i później zaoszczędzą na szkoleniu nowych pracowników a ja im za pół ceny zrobie

Użytkownik

Organizatorem jest udt gliwice a szkolenie jest w ustroniu.

Mieszka w
    Podlasie

Dżolo dzięki za naświetlenie tematu.
    Gdybym miał bliżej do Gliwic czy Ustronia mimo wszystko pokusiłbym się o zdobycie takich uprawnień.

Nowy użytkownik

Witam, w najbliższym czasie chciałbym zrobić taki kurs, mógłby ktoś podać jakie są wymaganie wobec uczestników ?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia