Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    PL

Kto może prowadzić jazdy doszkalające, pod jakimi warunkami?

Witam wszystkich,

Mam takie ambitne zamierzenie, żeby zostać instruktorem . Czytałem już trochę na forach i widzę, że to ciezki kawalek chleba, ale raczej mam zamiar traktowac to jako dodatkowe zajecie tylko, więc moze nie bedzie tak zle . Na razie dopiero zabieram sie do kursu instruktorskiego, ale ogólnie chciałbym mieć najpierw pojęcie, na co się porywam - stąd kilka pytań (inne zadam w osobnych watkach).

Kwestia, która nie jest dla mnie do konca jasna to jazdy doszkalajace dla osób, ktore maja już prawo jazdy, ale np. długo nie jeździły. Kto ma prawo je szkolić? Czy to może być dowolna osoba z papierami instruktora? czy tylko instruktor techniki jazdy? To ostatnie wydaje mi się bez sensu, bo przecierz nie chodzi o jazdy na torze wyścigowym . A poza tym chyba wszystkie OSK mają w ofercie takie jazdy... Więc jak z tym jest? Czy dobrze mi się wydaje, że ustawy mówią jedno, a praktyka jest inna, i takie osoby są szkolone przez instuktorów nauki jazdy, a nie techniki jazdy? dzięki za wyjaśnienie.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Witam.
    Niestety osoby które posiadają już prawo jazdy i chcą sobie przypomnieć jazdę bo np dawno nie jeździły mogą taką jazdę odbyć tylko w ośrodku doskonalenia techniki jazdy pod nadzorem instruktora techniki jazdy.
    Instruktor nauki jazdy takich osób nie może szkolić. Przynajmniej teoretycznie bo różne praktyki są stosowane.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    PL

Dzięki za odpowiedź. No właśnie, teoretycznie- jak wytłumaczyć to, że praktycznie 9/10 OSK ma w ofercie jazdy "dla osób, które długo nie prowadziły"? Może lekko przesadzam z tym 90%, ale jest to powszechne. Czy instytucje kontrolne to ignorują? Czy może wszystkie te OSK zatrudniają instruktorów techniki jazdy?

Od dawna na forum

Wystarczy podczas takiej jazdy nie zakładać L-ki na na dach i już wszystko jest zgodne z przepisami.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    PL

Cytat Napisał jarzabek
    Wystarczy podczas takiej jazdy nie zakładać L-ki na na dach i już wszystko jest zgodne z przepisami.

Czyli nie tylko można, ale wręcz należy jeździć wówczas samochodem "cywilnym"? Czy to może być auto kursanta?

(sorry, widzę, że moje dwa tematy się na siebie nakładają).

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mazowieckie

Cytat Napisał jarzabek
    Tak - ale to jest robota "na czarno", nie mająca nic wspólnego z oficjalnym doszkalaniem.
    Wg naszego prawa doszkalanie osób mających prawo jazdy mogą prowadzić Ośrodki Doskonalenia Technik Jazdy. Niestety prawo w naszym kraju jest tworzone nie dla potrzeb obywateli tylko urzędników.

Mieszka w
    Podlasie

Nie można też wystawić rachunku dla osoby szkolonej bez Elki na dachu, bo nie możesz jej wpisać do KEOS. Nie możesz tez odprowadzić podatku.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    PL

OK, no to pójdźmy dalej: zalóżmy, ze nie poprzestanę na uprawnieniach instruktora nauki jazdy, tylko uzyskam jeszcze uprawnienia instruktora techniki jazdy. Co wtedy? Dalej jazda z kursantem jego samochodem jest nielegalna?

Jeśli tak, to na jakiej zasadzie prowadzi się szkolenia np. z ekojazdy? Przecież wówczas również jeździ się samochodem kursanta, a nie "L-ką".

Mieszka w
    Podlasie

Tak, ale jeśli prowadzisz zajęcia z ekojazy na samochodzie kursanta to taki kursant potrafi jeździć, tylko uczysz go tych wszystkich sztuczek, hamowania silnikiem, jak najmniej używania hamulca roboczego, unikanie gwałtownych przyspieszeń, nieprzekraczanie określonych obrotów silnika itd.
    Kolejna sprawa. Ty pytałeś o osoby które " długo nie jeździły" i ja sobie nie wyobrażam jak z taką osobą instruktor techniki jazdy może jeździć bez dodatkowych pedałów na samochodzie osoby szkolonej.
    Wiem też, że ODTJ mają też swoje samochody, więc może z taki osobami wypadałoby jeździć na samochodzie szkoły.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    PL

OK, czyli podsumowując:
    - instruktor nauki jazdy nie może szkolić nikogo, kto już ma prawo jazdy
    - jednak niektóre OSK to robią, zdejmując L-kę, ale robią to na czarno

- instruktor techniki jazdy może szkolić osobę, która ma prawo jazdy; może to robić albo na samochodzie szkoły (z dodatkowymi pedałami), albo na samochodzie kursanta, i obie rzeczy są legalne.

Zgadza się?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia