Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Widok drzewa
-
05-04-2011, 01:53 #1Nowy użytkownik
Utrata prawa jazdy - punkty karne
Witam,
Mam mały problem, a nie do końca wiem kogo zapytać. Założyłem więc konto, może wy mi dacie odpowiedź.
Jestem świeżym kierowcą, prawo jazdy mam od ośmiu miesięcy. W takim wypadku obowiązuje mnie limit 20 punktów karnych.
No i wczoraj właśnie przekroczyłem ten limit. Policjanci nie zabrali mi prawa jazdy, tłumacząc, że mam czekać na pismo.
I tutaj pojawia się mnóstwo moich pytań. Z tego, co wyczytałem w internecie, mnie, jako świeżakowi odbiera się uprawnienia do kierowania pojazdami całkowicie.
Wyczytałem także, że pismo z informacją o przekroczeniu dozwolonej ilości punktów karnych przychodzi nawet po dwóch miesiącach.
Czy na ponowny kurs prawa jazdy (bo domyślam się, że znowu muszę przechodzić całość) mogę ponownie się zapisać (odbyć go) jeszcze przed otrzymaniem tego pisma, mając plastik z napisem "Prawo Jazdy" ciągle w kieszeni, czy mam jednak czekać z kursem (albo przynajmniej z egzaminem) aż prawo jazdy zostanie mi odebrane?
Wyczytałem także, że tych normalnych kierowców (czyli po roku posiadania prawka) kieruje się na ponowny egzamin, wyznaczając im jednocześnie termin, w którym prawo jazdy jeszcze nie zostanie im zabrane. Domyślam się, że taka taryfa ulgowa mnie obowiązywać nie będzie?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks