Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
-
19-04-2011, 09:09 #1Nowy użytkownik
Prawo jazdy z łagodną epilepsją
Witam wszystkich. Prawo jazdy zostało mi wydane w 2006 roku ale teoretycznie cofnięte w 2007.
Powód cofnięcia: Epilepsja
Okoliczności: Niedokończone badania psychotechniczne, pismo urzędowe ze starostwa do mnie i Komendy Miejskiej Policji w Krakowie o niezdolności do prowadzenia pojazdów. Oprócz tego brak wezwania do oddania dokumentu czyli w efekcie plastik pt. PRAWO JAZDY mam w kieszeni ale nie jeżdzę samochodem.
Pytania:
1. Czy w tej sytuacji podczas kontroli policji sprawa wyszła by na jaw jeżeli bym jechał samochodem i mnie zatrzymali?
2. Czy obecnie obowiązujące przepisy w naszym kraju dotyczące osób kierujących pojazdami jednoznacznie wykluczają epileptyków z możliwości kierowania pojazdami czy przepisy są niesprecyzowane?
3. Czy przepisy, które były podpisywane początkiem tego roku będą obowiązywać faktycznie dopiero od przyszłego roku?
-
20-04-2011, 09:54 #2Użytkownik
-
21-04-2011, 18:08 #3Nowy użytkownik
Możliwe, dostał byś 500zł mandatu.1. Czy w tej sytuacji podczas kontroli policji sprawa wyszła by na jaw jeżeli bym jechał samochodem i mnie zatrzymali?
Obecnie nie obowiązują żadne przepisy.2. Czy obecnie obowiązujące przepisy w naszym kraju dotyczące osób kierujących pojazdami jednoznacznie wykluczają epileptyków z możliwości kierowania pojazdami czy przepisy są niesprecyzowane?
Ale ma to się zmienić, i osoby, które nie miały napadu padaczki od 2 lat(24 m-c) będą mogły kierować pojazdami(kat A i B) C i D całkowicie zabronione.
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...=131&ma=015890
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...y_30082010.pdf
4. W przypadku osoby ubiegającej się o prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T albo
posiadającej prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T, można wydawać prawo jazdy albo
przedłużać okres jego ważności:
1) w przypadku osoby przyjmującej leki przeciwpadaczkowe - po przedstawieniu opinii
neurologicznej potwierdzającej brak napadów padaczkowych w ciągu ostatnich
dwóch lat leczenia. Po tym okresie osoba podlega badaniom kontrolnym co pół roku
przez okres dwóch lat, następnie co rok przez kolejne 3 lata, a potem w zależności
od wskazań lekarskich;

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks