Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
    Nowy użytkownik

Prawo jazdy z łagodną epilepsją

Witam wszystkich. Prawo jazdy zostało mi wydane w 2006 roku ale teoretycznie cofnięte w 2007.

Powód cofnięcia: Epilepsja
    Okoliczności: Niedokończone badania psychotechniczne, pismo urzędowe ze starostwa do mnie i Komendy Miejskiej Policji w Krakowie o niezdolności do prowadzenia pojazdów. Oprócz tego brak wezwania do oddania dokumentu czyli w efekcie plastik pt. PRAWO JAZDY mam w kieszeni ale nie jeżdzę samochodem.

Pytania:
    1. Czy w tej sytuacji podczas kontroli policji sprawa wyszła by na jaw jeżeli bym jechał samochodem i mnie zatrzymali?
    2. Czy obecnie obowiązujące przepisy w naszym kraju dotyczące osób kierujących pojazdami jednoznacznie wykluczają epileptyków z możliwości kierowania pojazdami czy przepisy są niesprecyzowane?
    3. Czy przepisy, które były podpisywane początkiem tego roku będą obowiązywać faktycznie dopiero od przyszłego roku?

Użytkownik

Re: Prawo jazdy z łagodną epilepsją

Ahoj!
    Cytat Napisał bart87
    3. Czy przepisy, które były podpisywane początkiem tego roku będą obowiązywać faktycznie dopiero od przyszłego roku?
    O ile dobrze rozumiem pytanie - że chodzi o nowoprzyjętą Ustawę o Kierujących - to w większości przypadków tak.
    Lista wyjątków jest podana na końcu, w Art. 139.

Borys

Nowy użytkownik

1. Czy w tej sytuacji podczas kontroli policji sprawa wyszła by na jaw jeżeli bym jechał samochodem i mnie zatrzymali?
    Możliwe, dostał byś 500zł mandatu.

2. Czy obecnie obowiązujące przepisy w naszym kraju dotyczące osób kierujących pojazdami jednoznacznie wykluczają epileptyków z możliwości kierowania pojazdami czy przepisy są niesprecyzowane?
    Obecnie nie obowiązują żadne przepisy.
    Ale ma to się zmienić, i osoby, które nie miały napadu padaczki od 2 lat(24 m-c) będą mogły kierować pojazdami(kat A i B) C i D całkowicie zabronione.

http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...=131&ma=015890

http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...y_30082010.pdf

4. W przypadku osoby ubiegającej się o prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T albo
    posiadającej prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T, można wydawać prawo jazdy albo
    przedłużać okres jego ważności:
    1) w przypadku osoby przyjmującej leki przeciwpadaczkowe - po przedstawieniu opinii
    neurologicznej potwierdzającej brak napadów padaczkowych w ciągu ostatnich
    dwóch lat leczenia. Po tym okresie osoba podlega badaniom kontrolnym co pół roku
    przez okres dwóch lat, następnie co rok przez kolejne 3 lata, a potem w zależności
    od wskazań lekarskich;

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia