Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
-
25-06-2011, 15:19 #1Nowy użytkownik
opłacalność prowadzenia własnej szkoły
Witam
Chciałbym zasięgniąć informacji czy prowadzenie własnego ośrodka szkolenia jest opłacalne i jak to wygląda "w liczbach".
Jestem trochę zdezorientowany gdyż jedni piszą co innego od drugich, otów mianowicie rozchodzi się o sprawy kursantów i tych wszystkich godzin:
- jeżeli najpierw trzeba przeprowadzić teorie ( 30 godzin lekcyjnych ) to z moich obliczeń wynika że trzeba na to poświęcić około 5 dni po 6 godzin dziennie przykładowo
- dodatkowo każdy kursant musi mieć zaliczone 40 godzin praktyki co jakby nie liczył wychodzi przykładowo 5 dni po 8 godzin czyli tydzień ( nie wliczm weekendów )
Wiadomo oczywiście że te 40 godzin będzie rozbite na spotkania 2 - 3 godzinne okres 3 -4 tygodni.
Moja dezorientacja wynika z wyliczenia skoro tydzień poświęcamy na teorie następnie 1 kursant jakby jeździł cały tydzień i zaliczył 40 godzin następnie po nim kolejnych 2 kursantów to po 4 tygodniach wychodzi mi 3 kursantów.
I gdzie tu mowa o jakimś zarobku jak niektórzy piszą???
Możliwe że coś wyliczam nie tak więc proszę o pomoc .
-
25-06-2011, 16:52 #2Od dawna na forum
Kursant musi zaliczyć minimum 30h (lekcyjnych po 45min) teorii oraz 30h (zegarowych) praktyki.
Przez pierwsze 8h praktyki kursant nie może jeździć więcej jak 2h dziennie, a potem 3h dziennie, czyli jednym słowem przez pierwsze 4 dni jeździ max 2h, przez kolejne dni nie więcej jak 3h. Wynika z tego, że praktykę można zrobić najszybciej w 12 dni.
Na teorii nie uczysz każdego kursanta osobno, tylko grupowo. Co do opłacalności, to nie za bardzo rozumiem o czym piszesz.
-
25-06-2011, 17:38 #3Nowy użytkownik
Tak zgadzam się że teorie wszystkim wykładam grupowo, natomiast jeśli przykładowo bym sam podjął się prowadzenia takiej szkoły ile osób jestem w stanie w ciągu miesiąca nauczyć praktyki. Wiadomo im więcej kursantów tym wiekszy zysk jednakże nie jest realne samemu nauczyć więcej jak 5 osób (tak myślę).
W związku z tym po odliczeniu kosztów paliwa ,ubezpieczenia,sali,placu manewrowego,podatków oraz innych o których być może nie wiem za wiele chyba nie zostaje???
-
25-06-2011, 18:48 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- mazowieckie
Witam.
Prowadząc jednoosobowo OSK nie zarobisz nawet na zwrot kosztów. Zanim zwróci się samochód i inne wydatki przyjdą koszty typu:naprawa lub zmiana samochodu (bo w WORD zmienią markę) i dołożysz do interesu. Zastanów się nad zatrudnieniem instruktora z jego samochodem no ale dojdą koszty zatrudnienia. W obecnych czasach zakładanie nowego OSK to jak stąpanie po kruchym lodzie.
-
07-07-2011, 16:38 #5Nowy użytkownik
Niestety jeżeli nie masz doświadczenia w tej branży - ale nie tylko jako instruktora, ale przede wszystkim prowadzenia działalności gospodarczej - to będzie ciężko. Przy dobrej organizacji i przede wszystkim optymalizacji kosztów możesz coś tam zarobi i ruszy, ale nie będzie łatwo. Przy okazji polecam ciekawy artykuł http://www.l.szczecin.pl/Tanie__szko...a_,info,9.html
-
17-07-2011, 17:17 #6Nowy użytkownik
-
17-07-2011, 18:17 #7Użytkownik
yaris skąd te fakty?
bo chyba nie z życia... ?
niewielkie biuro w niewielkim mieście = 350zł,
sala wykładowa w szkole = 24zł/h (30h*24zł = 720zł)
sala wykładowa o powierzchni min.25m2 z dostępem do wc, wyposażona w miejsca siedzące itd.. pewnie czynsz podobny
plac manewrowy obecnie = 400zł / wcześniej inny plac 750zł
Powiedz mi w jakim mieście jest taki czynsz, o którym piszesz to się tam przeprowadzę
Zapomniałeś również uwzględnić w swoich faktach: prądu, telefonu, internetu, ogrzewania... itd..
Domyślam się, że nigdy nie prowadziłeś osk skoro tak kolorowo widzisz tylko czysty zysk.
A jeśli planujesz założyć osk to z takim biznesplanem uważaj żebyś się nie przeliczył z tym czystym zyskiem
Pozdrawiam
-
17-07-2011, 18:22 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- Wrocław
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
-
17-07-2011, 20:38 #9Nowy użytkownik
Pozdrawiam z calym szacunkiem moich forumowiczów mysle ze jestescie bardzo zaskoczeni moimi faktami ale tak jest naprawde
jak pisze ...trzeba tylko szukac pytac negocjowac a nie tylko zgadzac sie na ceny z kosmosu ..to prawda zapomniałem dodac ze mam
jeszcze promocje tak ze na brak kursantów nie narzekam ...pozdrawiam
-
18-07-2011, 06:57 #10Od dawna na forum
- Mieszka w
- Wrocław
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks