Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

3.5t +przyczepa

Posiadam samochód dostawczy mc 3,5t. Jet używany do celów prywatnych. Chciałbym jechać z przyczepą (mam kategorię B+E)do Holandii oczywiście w ceu prywtnym. Czy muszę z tego powodu instalować tachograf?
    Proszę kogoś obeznanego w temacie o odpowiedź.

Użytkownik

Ahoj!
    Nie musisz instalować tachografu. W Polsce tacho obowiązuje dopiero od ponad 3,5 tony, co jest przyczyną rejestrowania pojazdów 5-cio tonowych jako 3,5 tonowych.

http://www.naukajazdy.pl/zawodowe_prawko/tachograf.html

Nie wiem na ile powyższy tekst jest aktualny, ale MSZ ciebie dotyczy:
    Od 11 kwietnia 2007 r. spod obowiązku instalowania tachografów zostaną wyłączone pojazdy lub zespoły pojazdów o dopuszczanej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 tony używane do niezarobkowego przewozu rzeczy.

Swoją drogą, o laweciarzach z tacho to ja jeszcze nie słyszałem ...

Borys
    Ostatnio edytowane przez borys68 ; 26-08-2011 o 21:40

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

Wie ktoś co trzeba mieć opłacone żeby jechać autem z lawetą (cały zestaw ma dmc 3,8T- VW pasat+laweta) po samochód na drugi koniec Polski ???

Od dawna na forum

no chyba będziesz się łapał na Viatol

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

Mam jeszcze jedną opcję a fajnie byłoby poczekać na inne wypowiedzi.. )

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

rstrelau - ale jeśli do tego dostawczaka zapniesz przyczepkę to B + E nie wystarczy ... Musisz mieć C + E ..
    B jest tylko do 4,25 T ( 3,5 + 0,75 - przyczepka lekka)

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

Silvox...kat C jest potrzebna jeśli masa auta-dmc przekracza 3,5T..masa auta samego auta, przyczepa to osobna kategoria. Czyli jedziesz np mercem sprinterem na którym wieziesz auto i możesz dopiąć lawetę do 3.5 T DMC. Kolega w pierwszym poście może śmigać na prawku B+E tyle że już musisz mieć viatol jak mnie kolega wcześniej uprzedził bo masa całęgo zestawu przekracza 3.5T i to niezależnie czy to lekka przyczepa czy powyżej 750kg...
    Przeczytaj ustawę bo wyraźnie pisze o tym...

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Nooo, nie wiem - poczytamy obaj - PJ jest nie na samochód lecz na pojazd ..

Twoja interpretacja jest super - sprinter z autem na pace to juz jest ponad 3,5 tony czyli prawko C .. a gdzie tam przyczepa ..
    Jeśli ten sprinter ma DMC 3,5( a waży 2,0 i ma ładowność 1,5) i włożysz na niego auto o DMC 1490 to max możesz dopiąć lekką przyczepkę a nie żadną lawetę !!! Wtedy wystarczy B ..

Od dawna na forum

silvox mylisz sie. kategoria B upoważnie do kierowania pojazdem do 3,5 t ale nie ma tu mowy o zestawie.
    tak więc na sprintera który waży 2 t śmiało możesz załadować ato które ma 1499 kg i jechać i możesz dopiąć mu przyczepe lekką jesli przyczepka będzie nieco większa to wystarczy B+E i wtedy łapiesz sie tylko na Viatol

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Małopolska

No..i kolega pisarmen mnie doskonale rozumie...Przeciez większość aut typu laweta na podwoziu Sprintera, LT ma w papierach DMC 3,5T. Jakby ktoś takim autem jechał na zachód po dwa auta to może jechać Takim sprinterem co ma 3.5T i jeszcze zapiąć lawetę.I takim zestawem możesz jechać B+E. Jesli jest inaczej to czekam na artykuł kodeksu drogowego.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia