Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Od dawna na forum

światła podczas zatrzymania przed przejazdem kolejowym

ostatnio sobie jechałem i przed przejazdem kolejowym przyszła mi do głowy pewna myśl
    pierwszy i ostatni musi mieć zapalone światła i tutaj jest wszystko ok ale problem u mnie pojawił sie taki:
    posiadam światła do jazdy dziennej i w takim wypadku nie świecą się u mnie tylne pozycyjne, c w takim razie
    szczerze mówiąc dopiero wieczorkiem przeanalizuje to z kodeksem ale postanowiłem już zapodać temat

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Jeśli dobrze pamiętam, to nic nie piszą o konieczności włączania mijania aby się z tyłu świeciły św pozycyjne( chodzi o ostatni w kolejce pojazd) ..
    Mowa jest o możliwości wyłączenia świateł dla stojących ,,wewnątrz'' ..
    Wygląda, że prawo nie nadąża za rzeczywistością ..
    Jeśli coś znajdziesz - sam jestem ciekaw.
    Pozdro

Od dawna na forum

no ale skoro jest zapis, że ci w środku mają możliwość wyłączyć światła to znaczy jednocześnie , że ci na skrajnych pozycjach musza je mieć. jak wiadomo światła mijania są intagralną częścią ze światłami pozycyjnemu z tyłu. Czyżby w takim wypadku nalezałoby włączyć światła mijania jadąc na światłach dziennych??

Użytkownik
    Mieszka w
    Pcim

Cytat Napisał pisarmen Zobacz post
    ostatnio sobie jechałem i przed przejazdem kolejowym przyszła mi do głowy pewna myśl
    pierwszy i ostatni musi mieć zapalone światła i tutaj jest wszystko ok ale problem u mnie pojawił sie taki:
    posiadam światła do jazdy dziennej i w takim wypadku nie świecą się u mnie tylne pozycyjne, c w takim razie
    szczerze mówiąc dopiero wieczorkiem przeanalizuje to z kodeksem ale postanowiłem już zapodać temat
    No i co z tego, że nie świecą się tylne pozycyjne? Masz kierowców za ślepców, którzy nie zobaczą w dzień twojego samochodu? Czy twój samochód to jakiś ledwie widoczny obłok? Jak oni go widzieli przed 2007 r?
    To straszne, jak wam łatwo wmówić, że jesteście ślepi. Wystarczy, że w tefałen powiedzą i już w to wierzycie.

Od dawna na forum

oj człowieczku o rozumku Kubusia Puchatka. Ja pytałem co na to przepisy nie powiedziałem nigdzie, że przez to jestem niewidoczny.

Od dawna na forum

przepisy mówią, że można wyłączyć pod warunkiem , że nie jest sie pierwszym lub ostatnim. a ja pytałem co w takim razie jak ktoś jest ostatni i ma światła do jazdy dziennej.
    poczytaj kodeks

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Radom

Cytat Napisał saxonn Zobacz post
    Przepisy mówią, że można wtedy wyłączyć światła mijania, więc w czym masz problem?
    Przepisy mówią, że wyłączyć można tylko i wyłącznie wtedy gdy przed Tobą i za Tobą znajduje się pojazd. Jeżeli jesteś pierwszy bądź ostatni nie możesz wyłączyć świateł zewnętrznych.
    " Kodeks drogowy
    ....
    Oddział 3. Używanie świateł zewnętrznych
    Art. 51.
    ....
    7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.
    ..."
    SAXONN poczytaj kodeks, pomyśl trochę i nie "krzycz" tak, bo nie masz racji.
    I koledze PISARMEN-owi nie chodziło wcale czy ktoś jest ślepy za kierownicą tylko pytanie padło czysto teoretyczne...bądź co bądź...temat jest naprawdę do przemyślenia
    kat. B - 13.03.2003
    kat. C - 10.08.2009

Użytkownik
    Mieszka w
    Pcim

No ale w czym problem? Napisane jest jasno, że można wyłączyć światła zewnętrzne, gdy jest się w środku. Gdy jest się na zewnątrz

Art. 51.2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Od dawna na forum

jaka nadgorliwość?? ustawodawca zezwala na jazdę na światłach do jazdy dziennej więc ja się pytam co wtedy jak stoje przed przejazdem kolejowym i jestem jako ostatni.
    nie świateł zewnętrznych tylko konkretnie mijania.
    Ostatnio edytowane przez pisarmen ; 24-01-2012 o 16:02

Użytkownik
    Mieszka w
    Pcim

Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia