Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
-
26-09-2011, 21:29 #1Od dawna na forum
-
30-09-2011, 11:18 #2Użytkownik
-
30-09-2011, 12:04 #3Od dawna na forum
-
30-09-2011, 12:48 #4Użytkownik
PowerPoint lub jakiś jego darmowy odpowiednik, plus komputer, plus monitor przynajmniej 40 cali. Oczywiście treść już trzeba wykonać osobiście i najlepiej, by to były moving pictures, a wiem po sobie, że "trochę" na tym schodzi...
Za to efekt jest taki jaki... sobie przygotujesz. Niezbędna też odpowiednia wiedza i doświadczenie w nauczaniu przepisów od strony teoretycznej, i to dla niektórych może być trudna bariera do pokonania...
-
04-10-2011, 02:21 #5Użytkownik
Myślę, że chodzi Ci o gotowy zestaw wykładów ze slajdami i filmikami. Używam Vademecum Wykładowcy Professional. Graficznie nie jest zły, ale lektora lepiej wyłączyć i samemu dokładnie wytłumaczyć kursantom przerabiane zagadnienia. Mam również własne prezentacje i lubię z nich korzystać, jednak ich przygotowanie pochłonęło bardzo dużo czasu.
Jeśli chodzi o sprzęt, bardzo sobie chwalę projektor i ekran 180 cm. Do komputera pilot oraz bardzo dobre głośniczki na USB 5V Logitech, małe,a wystarczają w szkolnej sali lekcyjnej.KRZYCH
-
04-10-2011, 11:11 #6Użytkownik
Panie i Panowie skąd Wy bierzecie czas, że korzystacie zarówno z własnych prezentacji jak i puszczacie klipy wademekum. Ja za pierona się nie mogę zmieścić w czasie ze swoim materiałem i do tego wielu zagadnień nie jestem w stanie rozwinąć tak jak bym sobie tego życzył, często też jest mi aż głupio, że nie zawsze mogę z kursantami powtarzać przerobionego materiału...
Niestety, jeśli rzeczywiście planowane zmiany mają być tak daleko idące, jak się słyszy - to żeby kursant zdał teorię liczbę godzin trzeba będzie zwiększyć - a przede wszystkim dysponować odpowiednio profesjonalną kadrą tzw. wykładowców.
Na miejscu kierowników OSK już szukałbym doświadczonej kadry, i nie liczyłbym, że część teoretyczna załatwi żona kierownika albo pani Basia z sekretariatu, i że jakoś to będzie.
Nie będzie...
-
05-12-2011, 22:14 #7
-
06-12-2011, 06:41 #8Od dawna na forum
-
06-12-2011, 12:37 #9Użytkownik
30 godzin na prawo jazdy to zdecydowanie za mało, np. gdzieś wyczytałem, że kurs z teorii na wózki widłowe to obligatoryjne coś około 60 godzin...
Oczywiście u nas zaczęto robić zmiany pod siebie (egzaminowanie) a zapomniano o ważniejszych i koniecznych zmianach w szkoleniu - chociażby należało zwiększyć liczbę godzin szkolenia teoretycznego; a jak na razie o tym cisza- chyba, że czegoś nie wiem to proszę o informację...
Według mnie nie wprowadzając przepisów o zwiększeniu minimalnej ilości godzin teoretycznych zrobiono oślą przysługę nie tylko przyszłym kursantom (egzaminowanym) ale również instruktorom/wykładowcom od teorii... bo jak tu przerobić ustawę prawo o ruchu drogowym i rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych (a gdzie reszta) w 26 godzin...
Gołym wzrokiem widać, że ktoś liczy na e-learning jako jedyną lub dodatkową formę kształcenia...
P.S. Pisarmen jacyś dziwni ci Twoi kursanci, u mnie jakoś nie chcą korzystać chyba, że który egzaminu nie może zdać - ale tacy stanowią w aktualnym stanie prawnym wyjątek...
-
06-12-2011, 12:45 #10Od dawna na forum
bo ja swoim od razu tłumacze jaki jest w tym cel, i jak jasno wytłumacze, że jak w trakcie jazdy mam tłumaczyć a następnie mam się zatrzymac i rozrysowywać jakieś skrzyżowanie lub sytuacje (a czas uciekai działa na niekorzyść kursanta) to lepiej pozbierac bolaczki i zrobic spotkanie i na tym spotkaniu omówić to co umnkęło albo co sprawia problemy. takie 2-3 spotkania sporo ułatwia, i sami sie upominają czy i kiedy takie spotkanie bedzie
jak dobrze podejdziesz do kursanta to każdą nieobecność na zajeciach odczuje jako porażkę

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks