Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Zamieszanie z przepisami

Witam,
    Już wiele wątków widziałem na temat nowych przepisów przy zdawaniu na prawo jazdy, ale nurtuje mnie jedno pytanie. Czy jeśli mam osiemnastkę 16 lutego to obejmą mnie nowe czy stare przepisy?
    Dzięki na odp

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Na tym forum chyba ani jednego posta nie przeczytałeś - wyraźnie napisane jest - po terminie wejścia w życie ustawy zdaje się na nowych warunkach ..

Od dawna na forum

z tego co dzisiaj wyczytałem to możesz się jeszcze załapać na stare zasady ale nie bedzie lekko ponieważ prawo pozwala zaczać kurs na 3 miesiące przez 18 rokiem życia oraz zdawać egzamin państwowy na miesiąc przed 18. problem jest teraz w szybkim kursie oraz szybkim ustaleniu egzaminu. natomisat nie mozna wydac prawajazdy przed 18 rokiem życia.

Od dawna na forum

Cytat Napisał pisarmen Zobacz post
    z tego co dzisiaj wyczytałem to możesz .... zdawać egzamin państwowy na miesiąc przed 18.
    A gdzie to wyczytałeś?

Zgodnie z przepisami:
    § 25. 1. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie przystępuje do egzaminu teoretycznego i egzaminu praktycznego ... pod warunkiem spełnienia wymogów, o których mowa w art. 90 ust. 1 pkt 1-3 i 5 oraz ust. 2-5 ustawy.
    A te wymogi to:
    1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek;...
    2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:
    3) 18 lat - dla kategorii A, B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E;

Użytkownik

Z nowej ustawy:
    Art. 50.
    1. Osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdami
    silnikowymi lub tramwajem może przystąpić do egzaminu państwowego
    nie wcześniej niż miesiąc przed osiągnięciem minimalnego wieku, o którym
    mowa w art. 8 i 9, wymaganego od kierującego pojazdem objętym tym uprawnieniem.

Od dawna na forum

rozmawiałem dzisiaj z egzaminatorem nadzorującym i według niego zgodnie z obowiązującą jeszcze ustawą mozna zapisać się na egzamin jeszcze przed 18 rokiem życia ale sam egzamin musi się odbyc jak ma się juz 18 lat.
    więc przepraszam za zamieszanie ale moja racja była po środku
    sporo ludzi przybliżyło sobie szanse na prawko na starych zasadach. ale to sa ci którzy bedą mieli 18 lat jeszcze w styczniu

Od dawna na forum

Cytat Napisał borys68 Zobacz post
    Z nowej ustawy:
    Jak wejdzie nowa ustawa to i nowe przepisy egzaminowania, więc i tak i tak, kto w dniu 10 lutego nie będzie miał co najmniej 18 lat to i tak będzie zdawał na nowych zasadach.

Co do możliwości zapisania sie na egzamin to potwierdzam, że można to zrobić wcześniej, ale egzamin i tak będzie dopiero po ukończeniu 18 lat.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia