Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43
    Od dawna na forum

moc silnika oraz jego wielkość nie ma nic wspólnego z wbiciem jedynki istotne znaczenie mają obroty silnika a tutaj prym wiodą właśnie małe silniki. im wiekszy silnik tym trudniej o wysokie obroty, więc jedynke wbić przy 80 raczej można w śigaczu lub w F1 niż w ciężarowym gdzie mamy silnik o pojemności 10 litrów. a i to nie bedzie łatwe bo skrzynia jest spasowana z silnikiem i przełożenie dobierane jest do obrotów silnika. skrzynia diesla jest całkiem inna niż benzyniaka.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Jak dla mnie to bardzo dziwne.
    Więc co konkretnie jest w tym dziwnego? Co jest dziwnego w tym co napisałem, czyli że: w każdym normalnym samochodzie da się wrzucić jedynkę przy 40 km/h?

Ja przy takich prędkościach nie używam jedynki. A Ty?
    Przy "takich prędkościach", czyli przy 40 km/h, jak się domyślam (bo pytanie to znajduje się pod cytatem mojej wypowiedzi dotyczącej tej właśnie prędkości)? Oczywiście, że używam, przede wszystkim przy rozpędzaniu. Po to kupiłem samochód z silnikiem o danej mocy i po to mam jedynkę, która pozwala na rozpędzenie się do prędkości 40 km/h i większej, żeby z tego korzystać.

Jeśli tak to jeszcze mi powiedz czy puszczasz sprzęgło po zapięciu jedynki przy tych 80 km/h.
    Przy 80 km/h, czyli wybiegasz już nieco poza cytat, do którego się odnosisz - nie mieszaj różnych wypowiedzi.

No ja właśnie pytam.
    Widzę, że pytasz, a ja pytam, dlaczego pytasz, skoro, ani moje wypowiedzi, ani tym bardziej Twoje początkowe wypowiedzi zupełnie nic nie mówiły o celowości. Twoje wypowiedzi sugerowały jedynie, że dzieje się coś złego albo nawet bardzo złego.

Zgadza się. Tak napisałem, bo dla mnie to nie jest zgodne z techniką kierowania pojazdem i napewno nie wpływa to korzystnie na skrzynię biegów, jej poszczególne elementy, a nawet sam motor (silnik) jeśli włączymy napęd, czyli po zapięciu jedynki puścimy sprzęgło.
    Technikę kierowania pojazdem, jako coś nijak niezdefiniowanego w sposób oficjalny, raczej zostawmy.
    Więc na co konkretnie w skrzyni biegów wpływa niekorzystnie wrzucenie jedynki przy 40 km/h? Co się jej dzieje? Oczywiście przypominam, że poprzedzone przegazówką o ile istnieje taka potrzeba.
    I to samo pytanie jeżeli chodzi o silnik, na co konkretnie w silniku niekorzystnie wpływa puszczenie sprzęgła po wrzuceniu jedynki przy 40 km/h?

Ale napewno zużyje się bardziej, niż gdybyś włączył jedynkę przy mniejszej, odpowiedniej prędkości, a nawet może ulec uszkodzeniu. Czyż nie?
    Bez przegazówki oczywiście, że tak. Natomiast ja powtarzam po raz wtóry o przegazówce. Nikt nie pisał o konkretnym sposobie wrzucania tej jedynki, tylko o samym fakcie jej wrzucania. Więc jeżeli ktoś pisze, że się nie da albo, że trzeba zwolnić, to ja odpowiadam, że jak najbardziej się da i nic nie trzeba, jedynie w razie potrzeby wspomóc redukcję przegazówką.
    Natomiast z przegazówką nie ma żadnej różnicy przy jakiej prędkości ta jedynka będzie wrzucana (oczywiście w zakresie prędkości możliwych do uzyskania na tej jedynce), bo w każdym przypadku synchronizator nie zużyje się ani trochę. A jeżeli twierdzisz inaczej, to chętnie się dowiem dlaczego.
    I jak już napisałem, na pewno zużyje się bardziej podczas redukcji z 3 na 2 bez przegazówki - a taką zmianę, jak rozumiem, uważasz za prawidłową, tak?

Międzygaz (przegazówkę) stosujemy w pojazdach gdzie skrzynia biegów nie jest wyposażona w synchronizatory, chociażby w motocyklach. Natomisat w samochodach gdzie masz zsynchronizowaną skrzynię biegów jest to przecież zbędne. To synchroznizator wyrównuje prędkości obrotowe zębatki włączanego biegu na wałku pośrednim z zębatką tego biegu na wałku zdawczym by w ten sposob można było wrzycić bieg. Ale jeśli cudujemy i chcemy ładować jedynkę przy takiej prędkości to rzeczywiście tylko z przegazówką, tylko po co?
    Wykład o stosowaniu przegazówki i działaniu skrzyni biegów jest tutaj zbędny - skoro podejmujemy temat, to możemy chyba zakładać, że wiemy te podstawowe rzeczy i nie musimy ich sobie tłumaczyć.
    Po co? Nie wiem po co zadajesz ciągle to pytanie, ale jeżeli koniecznie chcesz się dowiedzieć po co, to odpowiem. Na przykład po to, żeby w takim wątku jak ten, zdementować szerzoną nieprawdę dotyczącą redukcji na jedynkę.

No nic nadzwyczajnego. A często wrzucasz tą jedynkę przy 70 czy 80 km/h?
    Nie.

Jeśli to Ty przejmiesz rolę synchronizatora i zadziałasz tak jak on to tak.
    No widzisz i w końcu jest jakiś postęp. Najpierw napisałeś o niektórych starych samochodach, że: "(...) jedynkę można włączyć tylko i wyłącznie po zatrzymainiu się.", ja na to napisałem pośrednio, że nie jest to prawda, później napisałem dlaczego i teraz to w końcu potwierdziłeś.
    Tylko o to mi chodzi - wyjaśnić te rzeczy, które zostały napisane, a nie są prawdą.

Jak się uprzesz to wszystko można, tylko po co i ile osób tak potrafi i kto tak robi? Można też przecież zmieniać biegi bez sprzęgła, jeśli zrobisz to umiejętnie. Zgadza się? Tylko po co skoro mamy sprzęgło.
    Ale jeżeli na przykład ktoś napisze, że nie da się zmieniać biegów bez sprzęgła, to nie będzie to prawdą i ja w takim przypadku zabiorę głos i wytłumaczę/udowodnię, że da się. I nie jest w tym momencie istotne, ile osób to umie, ile osób tak jeździ, czy powszechnie przyjęło się tak jeździć, ważne jest tylko to, czy rzeczywiście biegi bez sprzęgła da się zmieniać, czy nie.

Od dawna na forum

ja wyjaśnię chyba temat.
    więc, jedynke jesteśmy w stanie wrzucić przy takiej prędkości do jakiej jest mozliwe rozpedzić dany pojazd na właśnie pierwszym biegu.
    takowe wrzucenie będzie bez szkody dla skrzyni i dla silnika ale jeśli mamy szczere checi i dobry synchronizator to jedynke da rade wrzucić przy wyższych prędkościach ale wtedy silnik i skrzynia są już narażone na uszkodzenie, ponieważ silnik jesli wkręcimy do 8 tys obrotów i na jedynce osiagniemy np. 50 to jak wrzucimy jedynke przy 100 to obroty po puszczeniu sprzęgła wskocza na 16 tys, silnik tego nie wytrzyma.
    znam przypadek jak w kolesia uderzył w tył inny samochód (jechał oplem kadetem jakieś 150 a sprawa działa się na autobanie) uderzenie było tak silne że niestety silnik opla nie wytrzymał takiego przyśpieszenia i się zatarł.
    CMAN zastanawiam się co ma moc do maksymalnych obrotów, do odcięcia moge jechac autem o słabym silniku (średnio to jest 7-8 tys obr/min oraz takim w którym mam dwie turbiny i moc 300 KM. różnica jest jedynie taka, że to mocniejsze szybciej osiagnie max obroty i prędkość na danym biegu.
    weźmy pod uwage clio. jeśli odcięcie nastąpi przy 7 tys obr/min to jak dołoze mu turbine i zwieksze moc trzykrotnie to odcięcie również bedzie przy 7 tys. i na jedynce nie bedzie różnicy bo ten słabszy silnik spokojnie rozpędzie się do maxa na jedynce ale na 5 już nie a ten z turbiną już może

Od dawna na forum

Z pierwszą częścią się zgadzam, natomiast co do reszty, począwszy od: "CMAN zastanawiam się (...)" - to właściwie zupełnie nie wiem do czego to piszesz i co konkretnie piszesz.

Od dawna na forum

bo piszesz o tym turbo, że po to kupiłeś taki samochód aby tak jeździć, jeśli ja nie mam turbo to nie moge jeździć na jedynce do odcięcia??
    jeśli cos nie tak zrozumiałem to mnie sprostuj, bo ja tak to zrozumiałem
    moim zdaniem zdolność rozpędzania na pierwszym biedu do max nie zależy od mocy ale od możliwości osiągnięcia max obrotów silnika.
    ale jak juz pisałem wcześniej skrzynia jest zawsze tak spasowana z silnikiem aby było dobrze
    Ostatnio edytowane przez pisarmen ; 19-11-2011 o 17:38

Od dawna na forum

Cytat Napisał pisarmen Zobacz post
    bo piszesz o tym turbo, że po to kupiłeś taki samochód aby tak jeździć, jeśli ja nie mam turbo to nie moge jeździć na jedynce do odcięcia??
    jeśli cos nie tak zrozumiałem to mnie sprostuj, bo ja tak to zrozumiałem
    No źle zrozumiałeś. Napisałem o turbo, bo akurat taki po prostu mam jeden z samochodów, a turbo czy nie turbo, jeśli chodzi o rozpędzanie, odcięcie itd. to nie ma znaczenia. Co do tego co napisałem: że kupiłem samochód z daną mocą (w tym przypadku akurat 150 KM), po to żeby ją wykorzystywać - to podkreśliłem tylko, że po to kupuje się samochód z jakąś tam mocą, obojętne, czy będzie to 50 KM, czy 500 KM, żeby z niej korzystać, więc ja ze swojej korzystam.

Od dawna na forum

no to wyjaśnione
    ogólnie ładnie się rozpedziliśmy
    chyba mamy turbo
    post dotyczył redukcji na 1 przy minimalnej prędkości

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

cman napisał:
    Więc co konkretnie jest w tym dziwnego? Co jest dziwnego w tym co napisałem, czyli że: w każdym normalnym samochodzie da się wrzucić jedynkę przy 40 km/h?
    To, że jest to bezsensowne działanie. Skoro jest to prawie że maksymalna prędkość dla tego przełożenia (oczywiście w zależności od samochodu).
    cman napisał:
    Przy 80 km/h, czyli wybiegasz już nieco poza cytat, do którego się odnosisz - nie mieszaj różnych wypowiedzi.
    Nie mieszam. Tak napisałeś:"Kompakt z seryjnym silnikiem 1.8T o mocy 150 KM, seryjną skrzynią biegów i seryjną wielkością kół (przykład jednego z moich samochodów), nie jest chyba niczym nadzwyczajnym (a już na pewno nie jest to spory silnik) - pozwala na bezproblemowe (pod warunkiem przegazówki naturalnie) wrzucenie jedynki przy ok. 70 km/h, natomiast przy odrobinie pomocy ze strony synchronizatora, przy 80 km/h."

cman napisał:
    Widzę, że pytasz, a ja pytam, dlaczego pytasz, skoro, ani moje wypowiedzi, ani tym bardziej Twoje początkowe wypowiedzi zupełnie nic nie mówiły o celowości. Twoje wypowiedzi sugerowały jedynie, że dzieje się coś złego albo nawet bardzo złego.
    Bo wrzucenie jedynki w nieodpowiedni sposób przy dużej prędkości (niestosownej do tego przełożenia) może spowodować uszkodzenie synchronizatora. Natomist przy mniejszej prędkości nie powinno nic złego się dziać, nawet jeśli ktoś wkłada tą z dużą siłą.
    cman napisał:
    Technikę kierowania pojazdem, jako coś nijak niezdefiniowanego w sposób oficjalny, raczej zostawmy.
    Szkoda, że na egzaminie państwowym na prawo jazdy nie idą tkokiem Twojego myślenia. Rzeczywiście prawnie nie jest to określone, ale wiele książek zostało wydanych na ten temat i jakieś wzorce są.
    cman napisał:
    Więc na co konkretnie w skrzyni biegów wpływa niekorzystnie wrzucenie jedynki przy 40 km/h? Co się jej dzieje? Oczywiście przypominam, że poprzedzone przegazówką o ile istnieje taka potrzeba.
    Kursant nie jest w stanie zrobić mi takiej przegazówki, więc często wrzucany chociażby przy tej prędkości 40 km/h pierwszy bieg może spowodować uszkodzenie synchronizatora, powoduje też niepotrzebne obciązenie skrzyni biegów, szybsze zużywanie się sprzęgła. O prędkości 80 km/h już nie wspominam, bo to dla mnie absurd.
    cman napisał:
    I to samo pytanie jeżeli chodzi o silnik, na co konkretnie w silniku niekorzystnie wpływa puszczenie sprzęgła po wrzuceniu jedynki przy 40 km/h?
    Silnik wchodzi w zakres obrotów, które przewyższają obroty dopuszczalne dla silnika. Mam na myśłi tutaj prędkość troszkę większą niż 40 km/h, prędkość która przewyższa tą która jest przypisana dla pierwszego przełożenia skrzyni biegów.
    cman napisał:
    I jak już napisałem, na pewno zużyje się bardziej podczas redukcji z 3 na 2 bez przegazówki - a taką zmianę, jak rozumiem, uważasz za prawidłową, tak?
    Dlaczego ma się zużyć bardziej?

Od dawna na forum

To, że jest to bezsensowne działanie. Skoro jest to prawie że maksymalna prędkość dla tego przełożenia (oczywiście w zależności od samochodu).
    Czy dotrze wreszcie do Ciebie, że nie o sensowność czy celowość chodzi? Chodzi o możliwość wykonania.

Nie mieszam. Tak napisałeś (...)
    Mieszasz. Ja wiem co napisałem. Napisałem oddzielnie w odniesieniu do 40 km/h i oddzielnie w odniesieniu do 80 km/h. Ty zacytowałeś fragment mojej wypowiedzi dotyczący 40 km/h i skomentowałeś go w odniesieniu do 80 km/h.

Bo wrzucenie jedynki w nieodpowiedni sposób przy dużej prędkości (niestosownej do tego przełożenia) może spowodować uszkodzenie synchronizatora. Natomist przy mniejszej prędkości nie powinno nic złego się dziać, nawet jeśli ktoś wkłada tą z dużą siłą.
    No tak, ale ja powtarzam po raz kolejny o odpowiednim sposobie. Wszystko zaczęło się od twierdzenia, że tak w ogóle jest źle. Jest źle jeżeli zostanie wykonane w nieodpowiedni sposób - ale ja nie o tym.

Rzeczywiście prawnie nie jest to określone, ale wiele książek zostało wydanych na ten temat i jakieś wzorce są.
    I co, w jakichś piszą, że nie wolno redukować na jedynkę przy prędkości większej niż minimalna?

Kursant nie jest w stanie zrobić mi takiej przegazówki, więc często wrzucany chociażby przy tej prędkości 40 km/h pierwszy bieg może spowodować uszkodzenie synchronizatora, powoduje też niepotrzebne obciązenie skrzyni biegów, szybsze zużywanie się sprzęgła. O prędkości 80 km/h już nie wspominam, bo to dla mnie absurd.
    Mnie nie interesuje co kursant jest w stanie zrobić. Ja pytam o fakty i podkreślam założenia, czyli m.in. przegazówka. Co się skrzyni biegów dzieje przy prawidłowej redukcji na jedynkę przy 40 km/h?

Silnik wchodzi w zakres obrotów, które przewyższają obroty dopuszczalne dla silnika. Mam na myśłi tutaj prędkość troszkę większą niż 40 km/h, prędkość która przewyższa tą która jest przypisana dla pierwszego przełożenia skrzyni biegów.
    Ja natomiast pytałem o prędkość 40 km/h i generalnie nie większą niż możliwa do uzyskania na jedynce - dlaczego więc znowu nie odpowiadasz na pytanie, tylko naciągasz wedle potrzeb, tak żeby wyszło na Twoje?

Skoro coś wcześniej napisałeś, to bądź gotów to teraz obronić, a nie przekręcać tak, żeby wyjść na swoje.

Dlaczego ma się zużyć bardziej?
    Dlatego, że z 3 na 2 bez przegazówki musi wyrównać prędkości obrotowe, podczas gdy na 1 z przegazówką nie musi - czyż nie jest to oczywiste?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

cman napisał:
    Czy dotrze wreszcie do Ciebie, że nie o sensowność czy celowość chodzi? Chodzi o możliwość wykonania.
    Tylko że z biegiem czasu dyskusja rozwija się też o inne zagadnienia. W moim pierwszym poście w tym temacie ja odniosłem się do założycielki tego tematu i wywnioskowałem, że jest to początkująca osoba i nie ma co początkującemu kierowcy tłumaczyć o przegazówkach, a dlaczego tak, a nie inaczej, bo uważam, że to narazie za wcześnie. Dlatego napisałem tak jak napisałem. Później w dyskusji z Tobą temat rozwinął się troszkę szerzej.
    Podsumowując: Jeśłi ktoś potrafi zastosować miedzygaz to jest w stanie włączyć jedynkę przy większej prędkości. Po co? Dalej nie wiem. Ale już nie pytam. Natomisat początkująca osoba niech lepiej wrzuca jedynkę przy minimalnej prędkości i z użyciem niewielkiej siły na dźwignię zmiany biegów.
    cman napisał:
    I co, w jakichś piszą, że nie wolno redukować na jedynkę przy prędkości większej niż minimalna?
    O pewnych rzeczach chyba nie trzeba pisać.
    cman napisał:
    Co się skrzyni biegów dzieje przy prawidłowej redukcji na jedynkę przy 40 km/h?
    Przy prawidłowej, jak rozumiem to z przegazówką tak? Nic się nie dzieje.
    A co się dzieje przy włączeniu jedynki przy 40 km/h bez przegazówki i na "chama" ? Mam na myśli samochody z małym silnikiem i krótkim pierwszym przełożeniem skrzyni biegów.
    cman napisał:
    Mnie nie interesuje co kursant jest w stanie zrobić.
    A ja właśnie na samym początku wypowiedziałem się pod kątem początkujących osób.
    cman napisał:
    Ja natomiast pytałem o prędkość 40 km/h i generalnie nie większą niż możliwa do uzyskania na jedynce - dlaczego więc znowu nie odpowiadasz na pytanie, tylko naciągasz wedle potrzeb, tak żeby wyszło na Twoje?
    Czy odpowiedź pod pierwszym cytatem Cię zadowala? Nie chcę przepistwac tego samego. Nie chcę tez naciągać niczego wg. własnych potrzeb.
    cman napisał:
    Dlatego, że z 3 na 2 bez przegazówki musi wyrównać prędkości obrotowe, podczas gdy na 1 z przegazówką nie musi - czyż nie jest to oczywiste?
    Chyba tylko wtedy jeśli tą dwójkę właczymy za szybko. Po za tym prędkości obrotowe wyrównuje właśnie synchronizator, więc nie widzę tu większego problemu.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia