Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
    Nowy użytkownik

Cool miejsce postoju autobusów,sprzeczne info instruktorów

Witam, chciałabym zasięgnąć informacji czy jest różnica między samym znakiem p-17, a znakiem p-17 wraz z znakiem p-19(lub jest to p7a, bo nie jestem pewna). Wydaje mi się,że musi być skoro raz jest sam, a raz dodatkowo z tą linią. Problem zachodzi podczas zjazdu i wjazdu na coś takiego, bo sam znak p-17 wiadomo, bez kierunków wjeżdżamy, a nie możemy się zatrzymać. A jak jest w przypadku zygzaka wspomaganego linią obok? Że zatrzymać się nie wolno to wiem, ale czy trzeba dawać kierunki i czy ogóle można przejechać , czy jest sens.A może lepiej jechać z boku i sobie darować, tylko czy wtedy egzaminator nie obleje. Pomóżcie, bo w sumie intryguje mnie to, a mój instruktor mówi,że trzeba dawać kierunki, znajomej instruktor,że nie i już sama nie wiem.Jeśli potrzeba przedstawię to na rysunku, bo mam nadzieję,ze znak p-19 lub p-7a jest przeze mnie dobrze odgadnięty.Proszę o szybką odp.Pozdrawiam.

Od dawna na forum

znak P-19 rozgranicza pasy ruchy a jak wiadomo każda zmiana pasa ruchu musi byc sygnalizowana.
    Ogólnie aby zająć ten pas musisz mieć jakiś powód ponieważ ta linia oznacza pas który zanika, zmienia kierunek ruchy lub jest pasem ruchu powolnego.

Nowy użytkownik

Witam!
    Nie chce zakladac nowego tematu zeby nie zasmiecac forum, a mam pytanie odnosnie znakow drogowych.
    Po co pod znakiem np. Zakaz zatrzymywania sie B-36 umieszcza sie tabliczke T-25a???
    Przeciez wiadome jest ze zakaz obowiazuje za znakiem. To po co ta tabliczka?

Nowy użytkownik

Wink :D

Dzięki serdeczne za odpowiedź, czyli będę się starała najzwyczajniej nie wjeżdżać na ten pas. A co do znaku t-25a też byłam kiedyś tego ciekawa, ale wydaje mi się, że sugeruje on ,że będzie może odwołanie tego znaku jeszcze przed skrzyżowaniem, ale mogę się mylić, najlepiej poczekać na odp. ekspertów Pozdrawiam wszystkich z lekka dociekliwych Allleeee dzień na jazdę! Teraz przydałaby mi się kategoria A !!!

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

P-19 wyznacza pas postojowy, nie jeździmy po pasach postojowych
    P-7a wyznacza krawędź jezdni, po poboczach nie jeździmy.
    P-25a stosuje się na odcinkach pomiędzy skrzyżowaniami ,mówi że za skrzyżowaniem plus 10m a przed znakiem możesz się zatrzymać.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 07-03-2012 o 13:11

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

pisarmen napisał:
    znak P-19 rozgranicza pasy ruchy a jak wiadomo każda zmiana pasa ruchu musi byc sygnalizowana.
    Ogólnie aby zająć ten pas musisz mieć jakiś powód ponieważ ta linia oznacza pas który zanika, zmienia kierunek ruchy lub jest pasem ruchu powolnego.
    Coś tu chyba trochę pomieszałeś.
    Twój opis bardziej pasuje mi do znaku poziomego P-1c-linia pojedyncza przerywana-wydzielająca, natomiast znak P-19 to linia wyznaczająca pas postojowy. Ani jednej ani drugiej linii nie stosuje się przy przystankach autobusowych.
    Jeżeli mamy przystanek autobusowy zlokalizowany w zatoce, to oddziela się go od pasa ruchu linią krawędziową przerywaną-P-7a. Może też tam być linia przystankowa-P-17 ale nie musi. Natomiast tam gdzie jest przystanek autobusowy bez zatok zlokalizowany na jezdni lub poboczu stosuje się znak P-17, a pasy ruchu są wtedy rozdzielone np. linią P-1 a.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 07-03-2012 o 13:50

Od dawna na forum

ksu faktycznie pomieszałem, niestety nie znam znaków po numerach a zajrzeć do kodeksu nie zajrzałem.
    z opisu jaki zamieściła autorka wynika bardziej, że przystanek jest umieszczony na jezdni na jednym z pasów ruchu i czasem pasy ruchu rozdziela cienka przerywana a czasem gruba i sam widziałem nie raz jak kursanci uciekają z tego pasa przed "zygzakiem" jak przed ogniem i znam jednego instruktora który twierdzi i uczy, że po takim miejscu nie wolno jechać

Nowy użytkownik

Red face ;)

Faktycznie, przystanek znajduje się na jezdni dwupasmowej. Jest znak p-17 i dodatkowo linia przerywana , która składa się bardziej z kwadratów niż prostokątów.Nie wiem jak to inaczej opisać, nie wiem co to za znak.Wygląda to mniej więcej tak jak w załączniku.Przepraszam za talent,raczej jego brak.Więc jechać po tym czy nie?
    Załączone pliki Załączone pliki
    • Typ Pliku: bez (10.8 KB, 308 wyświetleń)

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Czy Tu kurs na prawo jazdy robisz eksternistycznie ??
    Nie masz instruktora ??
    Pytaj instruktora - powinien wiedzieć.
    Jak są sprzeczne opinie to go poinformuj że inni inaczej twierdzą, to sięgnie do źródła by cię przekonać jak się zachować.

Przy takim układzie jak na rysunku nie powinnaś wjeżdżać na przystanek.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 07-03-2012 o 19:48

Nowy użytkownik

Dwóch różnych instruktorów mówi inaczej, nie znam 3ego...a skoro fora nie są od zadawania takich pytań to przepraszam bardzo już milknę, ale dziękuje za odpowiedź.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia