Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43
Temat: Jazda na 1 biegu
Widok drzewa
-
21-11-2011, 21:02 #18Od dawna na forum
Rozwijała się o inne zagadnienia tylko dlatego, że nie chciałeś mi przyznać racji co do pierwotnego zagadnienia. Dopiero kiedy pierwotne zagadnienie zostanie wyjaśnione, można iść (lub nie) w kierunku innych zagadnień. Tutaj nie zostało ono do tego pory wyjaśnione, tylko Ty, chcąc jakoś obronić to co napisałeś, zacząłeś poruszać coraz to nowe zagadnienia.
Przypomnę, że napisałeś: "A jeszcze lepiej jedynkę włączyć po zatrzymaniu, a jeśli już musimy podczas jazdy to trzeba to zrobić przy minimalnej prędkości (...)" - stwierdziłeś, że trzeba i już. Gdybyś to rozwinął o coś więcej, pisząc na przykład, że: "najlepiej jest zrobić tak, zwłaszcza jeśli jesteś początkującym kierowcą" - byłoby wszystko w porządku, ale Ty napisałeś konkretnie, nie dopuszczając innych możliwości - w takiej formie nie jest to zgodne z prawdą. Jakby tego było mało, to jeszcze następnie dodałeś: "(...) brrr....aż mi się nie dobrze zrobiło na samą myśl." - dobitnie sugerując, że wrzucenie jedynki przy 40 km/h jest zawsze - niezależnie od tego w jaki sposób zostanie wykonane - złe, złe i jeszcze raz złe.
O właśnie: "(...) początkująca osoba niech lepiej (...)" - właśnie to trzeba było na początku zaznaczyć.
Aha, czyli jest to ponoć niezgodne z techniką kierowania, ale wiele książek wydanych na ten temat nic o tym nie wspomina? Intrygujące...
O właśnie - czyli jednak nie: "trzeba..." i jednak nie: "nie da się..."?
Już sam wcześniej pisałeś. Natomiast to, że czynność X, da się wykonać w sposób a) i w sposób b), przy czym sposób a) jest prawidłowy i bezszkodowy, a sposób b) może wyrządzić szkody, nie powoduje, że można napisać, że czynności X w ogóle nie należy wykonywać.
Natomiast ja nie pytałem o sam początek, tylko o Twoje stwierdzenie, przypomnę: "(...) napewno nie wpływa to korzystnie na skrzynię biegów, jej poszczególne elementy (...)" - znów kategoryczne, nie mające żadnej furtki, na przykład począteku zdania: "Jeżeli zostanie źle wykonana (...)".
Wyrównuje, owszem, bo na tym polega jego praca, ale również zużywa się, bo nie ma nic za darmo. Skoro więc mówimy o zużywaniu, choćby było znikome, to w przypadku zwykłej redukcji z 3 na 2 zużyje się bardziej wyrównując prędkości obrotowe, niż przy redukcji z przegazówką na 1, przy której nie musi wyrównywać prędkości obrotowych.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks