Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Nowy użytkownik

lewoskręt na skrzyżowaniu ze światłami a samochód z prawej

Witajcie
    Jest sobie skrzyżowanie ze światłami:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lewo.jpg
Wyświetleń:	1023
Rozmiar:	22.4 KB
ID:	18
    Mam zamiar skręcić w lewo pojazdem nr 1. Mam zielone światło więc wjeżdżam na skrzyżowanie, dojeżdżam do miejsca tak jak na rysunku i czekam przepuszczając jadących na wprost z przeciwka. Potem ruszam jednak z prawej strony wyjeżdża samochód i jedzie tam gdzie ja(nie widzę jakie ma światło).
    Jak sądzę powinienem przepuścić samochód z prawej strony. Czy dobrze myślę?

pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Dobrze, dobrze myslisz

Od dawna na forum

nie powinno cię być na tym skrzyżowaniu, chyba, że budowa skrzyżowania umożliwia wjazd na nie. ogólnie masz stanąc w takim miejscu aby nie blokować go jak nie uda ci sie go opuścić na twoim zielonym. na tym rysunku nie widze takiego miejsca.
    Ale uogulniając to dobrze kombinujesz ponieważ nie widząc świateł nie jesteś w stanie ocenić na jakim wjeżdża ten z prawej, ale skoro juz jedzie to raczej ma zielone

Nowy użytkownik

Droga w którą skręcam jest jednokierunkowa ale to nie ma znaczenia. Często tamtędy jeżdżę i zawsze spokojnie zjeżdżałem w lewo zanim ktokolwiek wyjechał z prawej strony jadąc na wprost. Dzisiaj mało co a miałbym kolizję ponieważ patrząc na pojazdy jadące z przeciwka w ostatnim momencie zauważyłem samochód z prawej strony. Mój przyjaciel twierdzi, że pojazd wyjeżdżający z prawej powinien pozwolić mi zjechać jednak uważam, że powinienem go przepuścić - w końcu miałem go po prawej stronie...
    Jeszcze jedno - droga w którą wjeżdżam jest wąska więc nie ma możliwości abym ja wjechał na lewy pas a drugi pojazd na prawy (jest jeden pas ruchu).
    Ostatnio edytowane przez dziobak ; 22-12-2011 o 20:47

Od dawna na forum

z racji grzeczności powinien umożliwic ci wjzad ale przepisy mówią inaczej. to ty masz racje

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Radom

Cytat Napisał dziobak Zobacz post
    Droga w którą skręcam jest jednokierunkowa
    Nie chciałbym być czepliwy ale jeśli droga w którą skręcasz jest drogą jedno-kierunkową to dlaczego z drogi z na przeciwka można też skręcić w lewo (Twoje prawo)?? Czyli pojazd z na przeciwka skręca pod prąd?? Sugeruje się tym co widze na Twoim szkicu
    ale nie o tym mowa....
    Jeśli już wjechałeś na skrzyżowanie na zielonym świetle jako pierwszy to raczej byś zdąrzył opuścić skrzyżowanie zanim ruch poprzeczny uzyska sygnał zielony. Jeśli coś się stało i nie udało Ci się tego skrzyżowania opuścić, to pojazd po Twojej prawej, nawet jeśli uzyskał sygnał zielony, ma obowiązek umożliwić Ci opuszczenie tego skrzyżowania.
    Jeśli wjechałeś na skrzyżowanie jako któryś kolejny pojazd, to nie dostosowałeś się do przepisu, który mówi "gdy na skrzyżowaniu bądź za skrzyżowaniem nie ma miejsca na jego opuszczenie - nie wjeżdżamy"
    kat. B - 13.03.2003
    kat. C - 10.08.2009

Użytkownik

jednym slowem trzeba sie zachowac tak jak na normalnym skrzyzowaniu na ktorym skreca sie w lewo czyli ze trzeba wszystkim ustapic pierwszenstwa dobrze mysle?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał Marta1991 Zobacz post
    jednym slowem trzeba sie zachowac tak jak na normalnym skrzyzowaniu na ktorym skreca sie w lewo czyli ze trzeba wszystkim ustapic pierwszenstwa dobrze mysle?
    Nie koniecznie wszystkim.
    To zalezy czy jestes na drodze z pierwszenstwem przejazdu czy na drodze podporzadkowanej
    Jesli jestes na drodze z pierwszenstwem i skrecasz w lewo to ustepujesz pojazdom z naprzeciwka jadacym na wprost przez skrzyzowanie i skrecajacym w prawo.
    Jesli jestes na drodze podporzadkowanej i skrecasz w lewo to tak, wszystkim. (Zakladajac ze jest to najzwyklejsze skrzyzowanie czyli droga z pierwszenstwem biegnaca na wprost, a z prawej i lewej droga podporzadkowana).

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Zakładam, że wjeżdżając na to skrzyżowanie nie dało przewidzieć się, że nie opuści się go na zielonym. Jeśli ten drugi pojazd miał już zielone, to nie powinien wjeżdżać na skrzyżowanie dopóki wszystkie pojazdy nie opuszczą tego skrzyżowania.

Nowy użytkownik

Sytuacja opisana w temacie jest bardzo prosta do zinterpretowania. Wjezdzasz na skrzyzowanie przy zielonym swietle na sygnalizatorze S1, przepuszczasz pojazdy jadace z naprzeciwka prosto badz te ktore skrecaja w swoja prawa strone, do tego pieszych z drogi poprzecznej. Czesto zdarza sie tak, ze na skrzyzowaniu pojazdy ktore mamy obowiazek przepuscic, przejezdzaja np jeszcze na poooznym zoltym, a nieraz na czerwonym, my jednak nie mamy na to wplywu tylko musimy cierpliwie czekac na mozliwosc skretu. niestety Ci uczestnicy ruchu, ktorzy przejada na taki poznym zoltym (mowa o tych z naprzeciwka ktorym ustepujemy w tej sytuacji pierwszenstwa) nie licza sie z tym ze za moment cykl zielony dla drogi poprzecznej zostanie wlaczony. I wtedy sie zaczyna...polski kierowca widzac sygnal zielony i stojacy pojazd na skrzyzowaniu ktory wykonuje lewo skret, nie respektuje naszego prawa do opuszczenia skrzyzowania, tylko albo odrazu trabi albo macha lapami. Takze kolego, w tej sytuacji masz prawo opuscic skrzyzowanie, nawet jak jada na Ciebie pojazdy z lewej i prawej strony, a ze lewo skret jest niebezpiecznym manewrem, masz rowniez prawo poczekac az pojazdy z naprzeciwka sie zatrzymaja i przy 100% pewnosci wykonac skret. Pamietajcie ze wjezdzajac na skrzyzowanie przy zielonym swietle macie prawo je normalnie opuscic, mimo tego ze rusza pojazdy z lewej i prawej strony.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia