Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40
    Nowy użytkownik

Zielone światło i znak stop

Witam!
    Czy w sytuacji pokazanej na obrazku, niebieski samochód powinien zatrzymać się przed linią stop?
    Jest to interpretacja jednego z kieleckich egzaminatorów.
    Proszę o opinie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bez*tytułu.JPG
Wyświetleń:	2530
Rozmiar:	26.5 KB
ID:	19  

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Po pierwsze, to nie jest " linia stop" tylko linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów. Po drugie, jeśli sygnalizacja świetlna jest czynna, to znaki regulujące pierwszeństwo przejazdu (między innymi znak "stop") nie obowiązują.
    P.S. Rozumiem, że to jest wycinek jakiegoś skrzyżowania? Narysuj całe skrzyżowanie, wtedy odpowiem na Twoje pytanie.

Nowy użytkownik

Może teraz będzie jaśniej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skrzż.JPG
Wyświetleń:	1550
Rozmiar:	12.8 KB
ID:	20  

Mieszka w
    Podlasie

Dużo jaśniej.
    Sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator więc znak "Stop" w tej sytuacji nie obowiązuje.

Nowy użytkownik

Ja też tak myślę. Spotkałem się jednak z taką interpretacją tej sytuacji, że jeżeli znak stop stoi za sygnalizatorem (jak na obrazku przy skręcie w prawo) to powinniśmy się zatrzymać przy linii stop.

Mieszka w
    Podlasie

Też słyszałem taką interpretację, ale nigdzie takiego zapisu nie ma. Nie ma tego ani w warunkach technicznych dla znaków drogowych ani tym bardziej w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Za to jest zapis art.5 ust.3 K.D. który wyraźnie mówi jak zachować się w takiej sytuacji.
    Art.5.ust.3
    "Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu".

Nowy użytkownik

Pan z komendy ruchu drogowego w Kielcach powiedział właśnie że trzeba się zatrzymać na tym stopie

Mieszka w
    Podlasie

A podał jakąś podstawę prawną dlaczego ten "Stop" miałby obowiązywać skoro jest sygnalizacja świetlna?
    Tak poza tematem, to niebieskie za przejściem dla pieszych z prawej strony to jakaś wysepka jest?

Mieszka w
    Podlasie

A mógłbyś całe skrzyżowanie narysować? Bo jeszcze jedno mi do głowy przyszło.

Od dawna na forum

dla mnie to jest nieracjonalne aby się zatrzymywać na linij skoro jest sygnalizacja. skoro tak to po co by ona była jeżeli i tak należy się zatrzymywać i przepuszczać tych co mają czerwone??

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia