Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Nowy użytkownik

Prawo jazdy na motocykl.

Witam, nie wiem czy w odpowiednim dziale utworzyłem swój temat, jeśli nie to przepraszam. Jak pewnie wiecie w 2013 roku prawo jazdy na motocykl ma zostać zmienione. Z tego co kojarzę ma być kat. A1, A2, A. W 2013 roku będę miał 18 lat, ale nie będę mógł zrobić prawka na litra bo akurat wprowadzą to prawo. I tutaj dochodzimy do momentu, w którym chciałbym się Was zapytać o to, czy mogę jechać na Słowację lub do Czechów (czytałem trochę o tym w necie i podobno się da) zrobić prawo jazdy na motocykl o pojemności do 1000ccm, lub wyższej i spokojnie jeździć w Polsce? Jeśli się orientujecie to ile mogłoby to kosztować i czy mógłbym na przykład jechać tam już. Słyszałem, że w Słowacji pełnoletność osiąga się w wieku 16 lat, a tyle już mam, lecz nie wiem czy prawko także można zdawać w tym wieku.

Od dawna na forum

Pogratulowac pomyslowosci, spytam tylko czy nie wpadles na to, ze tam rowniez od tej samej daty beda obowiazywac te same przepisy lol.

Zamiast kombinowac ogarnij sie lepiej, pozyjesz dluzej.

.

Nowy użytkownik

Właśnie... od tej samej daty, a jeśli byś umiał czytać to zadałem pytanie czy czasem już na Słowację nie mogę jechać bo tam pełnoletność od 16 roku życia jest. A co ma do tego życie? Ja chcę teraz jakiś motorek 250ccm, a później Suzuki Bandita z 80KM i pojemnością 600cm^3, a nie od razu jakiegoś ścigacza co do setki w 3s dolatuje, ma prawie 200KM i spokojnie prawie 300km/h potrafi jechać -.- A z tego co czytałem mają zrobić A1 (już jest) od 16 lat na 125ccm i 15KM, później od 18 lat na motocykle do 500ccm i małej mocy (czyli Bandit odpada...), od 21 lat na litra i od 24 lat na większe pojemności niż 1l.

Od dawna na forum

No fakt, gdybym umial czytac lol, gdybys znal choc troche zycia to wiedzialbys, ze w zadnym kraju Europy nie jest sie pelnoletnim w wieku 16 lat lol.

Zapoznaj sie wiec moze z ustawa, nigdzie w niej nie jest mowione o pojemnosci motocykla, jest mowa jedynie o mocy - do 35 kW w przypadku A2. Rynek wtorny od dawna oferuje zdlawone motocykle dp 25 kW = 34 KM wiec niema jakiegokolwiek problemu. Do czasu wejscia pojawia sie zestawy dlawiace do wymogow kat. A2, o to mozesz byc spokojny.

Od dawna na forum

a powiem ci, że jest możliwośc być pełnoletnim w wieku 16 lat i to w Polsce, ale niestety nie pełnoletność decyduje o możliwości zrobienia sobie kursu ale wymagany ustawą wiek

Nowy użytkownik

Czy zdąże na kategorie A ??

Witam wszystkich,
    Odkąd pamiętam chciałem zawsze jeździć na motocyklu, zrobiłem kategorie A1 rok temu, i teraz przyszedł czas na większe motoru jednak Polskie przepisy i mój wiek ( bo jestem z 23 grudnia czyli od niedawna mam 18 lat) skutecznie mi to utrudniają. Nie znalazłem podobnego tematu więc proszę o nakierowanie bądź przeniesienie jeśli takowy jest już.
    Jestem wciągnięty w ewidencję więc stąd moje pytanie czy jeśli na początku stycznia 2013 r zdam teorię na kat A to będę mógł zdawać egzamin praktyczny na starych zasadach ? Czy będę musiał zdawać A2 czy może załapię się na pełne A ? Bo przerwa w robieniu egzaminów praktycznych jest chyba do marca czy lutego ? Sam nie pamiętam.
    Proszę o odpowiedzi. Pzdr

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia