Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16
    Nowy użytkownik

Podczas rejestracji działalności w CEiDG, podaje się adres siedziby firmy. Czy ta procedura nie wystarczy, czy trzeba dodatkowy wniosek do tego pisać?

Od dawna na forum Avatar syrena

Cytat Napisał pablo_2122 Zobacz post
    Podczas rejestracji działalności w CEiDG, podaje się adres siedziby firmy. Czy ta procedura nie wystarczy, czy trzeba dodatkowy wniosek do tego pisać?
    Oczywiście że wystarczy.. urząd miasta lub gminy przysle po jakimś czasie do ciebie druk informacji w sprawie podatku od nieruchomosci i bedziesz musiał wykazac tam ile metrów z nieruchomości przeznaczyłeś na sale wykładową lub biuro, w/g tego naliczą wiekszy podatek za te konkretne metry wskazane w informacji podatkowej.

Od dawna na forum

to chyba dotyczy spółdzielni mieszkaniowych, jak ja rejestrowałem OSK to pytali mnie czy mieszkanie mam w bloku czy w domu wolnostojącym, jak powiedziałem że w domu to na tym się skończyło

Nowy użytkownik

Urząd miasta nie przeliczy Ci samodzielnie wysokości podatku od nieruchomości w której prowadzisz działalności. Musisz to zgłosić osobiście podając ilość metrów kw. na jakiej zamierzasz prowadzić tą działalność.

Od dawna na forum Avatar syrena

No własnie i tu zaczyna sie (co kraj to obyczaj)... ja mam dom na wsi i pani z gminy naliczyła mi podatek od 3 m kwadratowych bo powiedziałam że mam wydzielony kąt na biurko i szafkę na dokumenty i to jest moje biuro.. jakieś 17 zł * 4 raty doliczone do podatku gruntowego za dom ..ale te 3 m nie będą już liczone od całości nieruchomości czyli 120-3 m.
    To juz niewiem...od innych słyszałam że jak sie ma wydzielone miejsce w pokoju np. slonie to podatku się nie płaci ineczej się sprawa ma gdy jest to oddzielnee pomieszczenie...

Nowy użytkownik

Ale zapomniałeś o sali wykładowej. Sala wykładowa powinna mieć min 25m2. Jak w przyszłości trafisz na jakiegoś urzędasa, który będzie chciał się wykazać to policzy Ci podatek (za te 25m2 + 3m2 - biuro) z odsetkami.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia