Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Nowy użytkownik

Exclamation Karta przeprowadzonych zajęć i wiele innych pytań ;)

Witam wszystkich
    Zakończyłam właśnie prace jako sekretarka w jednej z auto - szkół na rzecz otworzenia z przyjacielem własnej takiej działalność
    W Waszym gronie jest wiele doświadczonych już osób bardzo dobrze znających się na swoim fachu i otóż szukam wśród tych osób, ludzi którzy pomogą mi rozwiązać wiele problemów
    Wcześniej pracowałam na jednym z biur które niestety nie miało pieczy nad wypisywaniem zaświadczeń o ukończeniu kursu i kursach doszkalających a nie mówiąc już o kartach przeprowadzonych zajęć....
    Tak tak pewno wiele osób się zdziwi jak to, albo uzna to za normę bo to rola instruktora....
    u nas zajmowało się tym biuro główne....(wypisywali nowe karty dla kontroli a te robione przez instruktora niszczyli....ale o nieprawidłowościach i innych przekrętach nie wypada mówić)
    Otwierając swoją działalność chce prowadzić wszystko jak najbardziej skrupulatnie i tak bym nie miała problemów z kontrolą
    Ale przejdźmy do rzeczy
    -na co w szczególności trzeba uważać wpisując ludzi do książki ewidencji osób??? gdzie ludzie najczęściej się mylą?
    -jak prawidłowo powinna być wypełniona karta przeprowadzonych zajęć (jest rozpisana na 30 czy 31 h? bo nie wiem czy przy teorii jest dodawana godzina na egzamin teoretyczny wewnętrzny/, czy lekarz(wydający zaświadczenie zdrowotne) musi być przed rozpoczęciem zajęć z teorii,na pierwszym spotkaniu, czy może być w trakcie ale wtedy powinien wystawić datę z dniem pierwszych zajęć??(u nas tak było)//ile trwają zajęcia z ratownikiem 2 czy 4 h i czy jest wymógł ze muszą sie one odbyć w danych godzinach zajęć/gdzie popełniane są najczęściej błędy przy wypisywaniu pierwszej strony karty zajęć/czy podczas praktyki jest ustalona liczba godzin jakie kursant musi jeździć rano i po zmroku oraz w terenie niezabudowanym albo o podwyższonej prędkości?i jaka prędkość jest uznawana za podwyższoną i po której godzinie jazd taka jazda może sie odbyć,wiem ze po stronie praktyki są ograniczenia ze na początku może być parę jazd po 2 h a później po 3 ale nie więcej ile godzin musi być po 2 by można było jeździć po 3?/ czy z tej strony rozpisuje sie 30 czy 31h (u nas rozpisywało sie 31 bo jedna to egzamin) i czy ta jedna może być rozpisana w taki sposób ze 3h ale w tym 2 z kursu a jedna to egzamin czy musi być wyznaczona jako jedna by było wiadomo ze to był egzamin?oraz gdzie popełnia sie najwięcej błędów)
    -czy osoby które dokupują sobie osoby dodatkowe przed egzaminem muszą być wpisane ponownie do książki ewidencji osób szkolonych?i nadany maja mieć nowy nr i pozycje?(u nas takich osób sie nie wpisywało wcale....)
    -czy instruktor moze uczyć osobę która ma prawo jazdy jesli jest tylko instruktorem i czy taka osoba też ma być wpisana do książki??
    -chcemy mieć auto przystosowane do imitacji poślizgów (troleje) czy do osób które będą sie na nim szkoliły muszę prowadzić osobną książkę ewidencji i czy w ogóle muszę gdzieś ich wpisywać jak jazda będzie po 20 minut?

mam jeszcze wiele pytań i wątpliwości(szkoda ze nie prowadzą szkolenia jak powinno to wszystko wyglądać dla sekretarek) wiem ze tymi strawami powinien zajmować sie instruktor ale nie chce polegać tylko na nim i proszę mnie zrozumieć chce mieć wszystko sprawdzone i w jak najwyższym porządku bo wole wyprostować jakieś małe nie jasności od razu niż np po roku podczas wizyty kontroli kiedy bałagan może być nie do naprawienia ;/
    Czy wśród państwa znajdzie sie jakaś osóbka albo osóbki które mogły by mi dać do siebie namiar na gg albo fb bym mogła w razie nagłej sytuacji napisać i sie coś dowiedzieć???
    Niestety jeszcze wiele schodów przede mną ale jak już za coś sie brać to porządnie!!! mam jeszcze czas na doszkolenie sie bo szkoła rusza we wrześniu wiec im więcej sie dowiem tym mniej będzie stresu później
    z dziękuje wszystkim za podpowiedzi i wyrozumiałość (dla ścisłości mój instruktor nie wie ze o to pytam no cóż może go czymś kiedy zaskoczę ;p )

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał vico7
    czy podczas praktyki jest ustalona liczba godzin jakie kursant musi jeździć rano i po zmroku oraz w terenie niezabudowanym albo o podwyższonej prędkości?i jaka prędkość jest uznawana za podwyższoną i po której godzinie jazd taka jazda może sie odbyć,wiem ze po stronie praktyki są ograniczenia ze na początku może być parę jazd po 2 h a później po 3 ale nie więcej ile godzin musi być po 2 by można było jeździć po 3?/
    To jest dokładnie napisane w ustawie 217 ..

Cytat Napisał vico7
    czy instruktor moze uczyć osobę która ma prawo jazdy jesli jest tylko instruktorem i czy taka osoba też ma być wpisana do książki??
    O co ci chodzi ?? ,,Tylko instruktorem'' ... chyba aż ...
    Osoby mające PJ nie uczą się bo po co ?? Nie rozumiem o co tu chodzi ..

Cytat Napisał vico7
    mam jeszcze wiele pytań i wątpliwości

Proponuję pisać jeden problem - jeden post, albo wypunktować je, bo jest młyn ...

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

vico7 napisała:
    czy instruktor moze uczyć osobę która ma prawo jazdy jesli jest tylko instruktorem i czy taka osoba też ma być wpisana do książki??
    silvox napisał:
    O co ci chodzi ?? ,,Tylko instruktorem'' ... chyba aż ...
    Osoby mające PJ nie uczą się bo po co ?? Nie rozumiem o co tu chodzi ..
    Prawdopodobnie chodzi o osoby, które mają już prawo jazdy, ale dawno nie jeździły i chciałyby sobie przypomnieć jazdę.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

L-ką nie można .. Jedynie prywatnym autem ...

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Zgadza się, nie można. Taka osoba może ewentualnie szkolić się w ODTJ.

Od dawna na forum Avatar syrena

Moja droga.. skoro pracowałac jako serkretarka w takiej szkole i zadajesz takie pytania to rozumiem że podawałas tam tylko kawę...weź do ręki Rozporządzenie 217 i przeczytaj dokładnie od dechy do dechy...poza tym strasznie się rozpisałaś.... wszystko w jednym ..... poza tym takie rzeczy są na kursi dla instruktorów (jak wpisywać) (ile godzin i inne) ty otwierając taką szkołę nie musisz oczywiście byc instruktorem ale takowych musisz zatrudniać może warto przedyskutować takie rzeczy w prywatnym gronie pracowników po kursie instruktorskim ..spróbuj !

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia