Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Zachowanie na skrzyżowaniu

Cześć,
    zacząłem jazdy i po dwóch godzinach zauważyłem że mój największy problem to operowanie sprzęgłem, a jest to potrzebne przy płynnej jeździe, zwłaszcza na skrzyżowaniach. I tu moje pytania:

- Powiedzmy że jestem w momencie kiedy przyhamowałem ze wciśniętym sprzęgłem, zajmę swoją pozycję. Jaki bieg ustawić, czy używać hamulca ręcznego żeby auto nigdzie nie ruszyło, czy noga powinna być na jakimś pedale?
    - No i tak jak wyżej dot. hamowania i zatrzymania na skrzyżowaniu, teraz wznowienie jazdy. Trzymam sprzęgło, wrzucam 1, lekki gaz i pomału łapię "pół sprzęgło", kiedy zacznie ruszać samochód - zdejmuję nogę ze sprzęgła i dodaję gazu - czy tutaj coś można poprawić?
    - Ostatnia sprawa która mnie irytuje to fakt, że nie potrafię dobrze ułożyć tej nogi na sprzęgle.. nie wiem, może fotel powinienem jakoś inaczej ułożyć. Mianowicie jeśli przy zaczynaniu wciskania tego sprzęgła udaje mi się to robić palcami, końcówka stopy, ale kiedy to sprzęgło lekko puszczam, to albo schodzi mi ono na środstopie, albo mam wrażenie jakbym nogą zahaczał o ten element samochodu nad pedałami...

z góry dzięki za pomoc w którejkolwiek sprawie

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Jesteś po dwóch godzinach, wyluzuj.. Idź na następną jazdę i potem następną - słuchaj podpowiedzi instruktora.. Nikt geniuszem się nie urodził ...

Nowy użytkownik

No dobrze, ale nie mógłbyś mi pomóc z tym co zrobić następnie, po hamowaniu ze sprzęgłem na skrzyżowaniu?

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Ja ??? Gdybym siedział obok, widział co dokładnie robisz to owszem... Ale niestety - od tego jest Twój instruktor, nie przejmuj się, że coś nie wychodzi za pierwszym razem - ludzie po kilkuset tysiącach km popełniają błędy ..
    Spokojnie idź na następne jazdy i ucz się ..
    Pozdro ...

Od dawna na forum

Po to jest minimum 30 godzin żeby to wszystko ogarnąc a ty chcesz umieć płynnie po dwóch. Nie martw się instruktor wszytsko skoryguje na bieżąco co robisz źle.

Od dawna na forum

Przede wszystkim czy nogi masz podparte na pięcie? Wydaje mi się, że nie, bo inaczej noga by Ci tak nie uciekała.

Nowy użytkownik

czy mogę zatrzymac sie na miejscu zielonego "X"?
    https://docs.google.com/file/d/0B2lW...it?usp=sharing

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia