Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44
-
17-12-2012, 12:46 #41Użytkownik
dokładnie to chodzi mi o równe 60km/h. Przepis dotyczący podniesienia prędkosci dotyczy prędkości wiekszej niż 60. Czyli zgodnie z tym co pytałem autobus może jechać na obszarze zabudowanym 60km/h w godz. 5-23?
Następna sprawa dotyczy jazdy pasem ruchu na egzaminie na kat D. Zgodnie z zapisem mamy płynną jazde do przodu, do tyłu z możliwością ponowienia jazdy do przodu w określonym czasie. Możemy również raz opuscić pojazd. Natomiast interesuje mnie jak odniesiecie sie do sytuacji gdy kursant cofając w pasie ruchu zatrzymuje pojazd i idzie do tylnej szyby sprawdzić odległość zatrzymania. Czy takie zachowanie jest dozwolone?
-
17-12-2012, 13:28 #42
spamergt napisał:
Zapis ten jest jeszcze z czasów, kiedy na obszarze zabudowanym obowiązywała jedna prędkość:60 km/h i wtedy idealnie pasował do przepisów, które obowiązywały przed 1 maja 2004 r. Po nowelizacji art.20 ust.1. k.d. sprawa się trochę komplikuje jeśli chodzi o prędkość 60 km/h. Podwyższenie prędkości powinno wynosić minimum 70km/h w myśl tego zapisu. Oczywiście na drogach można także spotkać znak B-33 z prędkością 60 km/h.dokładnie to chodzi mi o równe 60km/h. Przepis dotyczący podniesienia prędkosci dotyczy prędkości wiekszej niż 60.
spamergt napisał:
Nie. Pisałem już o tym.Czyli zgodnie z tym co pytałem autobus może jechać na obszarze zabudowanym 60km/h w godz. 5-23?
spamergt napisał:
Może zatrzymać pojazd podczas cofania i ponawiać jazdę do przodu w czasie nie dłuższym niż 5 minut. O chodzeniu w pojeździe nie ma mowy. Za to dopuszcza się jedno opuszczenie pojazdu.Natomiast interesuje mnie jak odniesiecie sie do sytuacji gdy kursant cofając w pasie ruchu zatrzymuje pojazd i idzie do tylnej szyby sprawdzić odległość zatrzymania. Czy takie zachowanie jest dozwolone?
-
17-12-2012, 17:37 #43Użytkownik
No właśnie jest galimatias przez tą zmianę prędkości, ja uważam, że jeżeli jest znak b33 z ograniczeniem 60km/h na obszarze zabudowanym to dotyczy wszystkich pojazdów. Natomiast jeżeli jest 70 km/h wtedy bezdyskusyjnie jedziemy 50 km/h w godz. 5-23 i 60km/h 23-5 ponieważ jest napisane wyrażnie "Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3 ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2 pkt 4 ustawy.
4.Znak B-34 "koniec ograniczenia prędkości" oznacza odwołanie ograniczenia prędkości wprowadzonego znakiem B-33."
To wyobraź sobie, że zdając na instruktora kat. D zostaje egzaminowany z Rozporządzenia w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów i pada pytanie.
E: Czy kursant na egzaminie podczas jazdy po łuku może opuścić pojazd.
JA: Bez najmniejszego zawahania TAK.
E: Ile razy
JA: Raz
E: Czy kursant może zatrzymać się, i dojść do tylnej szyby w celu sprawdzenia odległości.
JA: Nie ma mowy o takim zachowaniu w rozporządzeniu więc nie umiem odp. na to pytanie.
E: Oczywiście, że może ponieważ nie jest to nigdzie zakazane. Na wykonanie manewru jest 5 min, a w rozporządzeniu nigdzie nie ma mowy, że chodzenie po autobusie jest zabronione.
Z istnej ciekawości skorzystałem z tego prawa i wynik egzaminu zakończył się oceną pozytywną. ParadoksOstatnio edytowane przez spamergt ; 17-12-2012 o 17:51
-
17-12-2012, 22:05 #44
Tak jak napisałeś, w rozporządzeniu nie ma mowy o takim zachowaniu. Załącznik nr 5, tabela 4, poz.2, pkt 5 lit.b określa co można w takiej sytuacji.
Idąc tokiem rozumowania tego egzaminatora, to można równie dobrze przez szyberdach wejść na dach autobusu, albo wyjrzeć przez tylne drzwi. Jeszcze lepiej przy cofaniu zapewnić sobie pomoc innej osoby. Można ?
"E: Oczywiście, że może ponieważ nie jest to nigdzie zakazane."
I w taki właśnie sposób tworzy się absurdy i różne interpretacje.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks