Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik

Prawo jazdy kategorii B1 i B

Cześć, mam pytanie odnośnie prawa jazdy kat. B1 i B.

- Czy jeśli zrobiłbym prawo jazdy kat. B1 to za 2 lata (Wtedy ukończę 18 lat) będę musiał od nowa robić prawko na B? Bo teraz chyba jest tak, że jak się ma B1 to wystarczy zdać jazdy i wtedy dostaje się już normalne B. Nie wiem jak to ma być po wprowadzeniu w życie tych nowych przepisów, a chcę zdać na starych zasadach, bo z tego co wiem to nowy egzamin ma być dużo trudniejszy. Może mi ktoś odpowiedzieć jak to ma być?

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Nie odpowiemy Ci - nikt nic nie wie ..
    Kto Ci naopowiadał, że egzamin będzie trudniejszy ?? Nie panikuj tylko się ucz ..
    Robienie teraz B1 jest bez sensu ..

Nowy użytkownik

Tak mi powiedziano w szkole jazdy. Ze ponoć ma być ok. 3000 pytań, trochę mi się w to wierzyć nie chce

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

silvox napisał:
    Robienie teraz B1 jest bez sensu .
    Dlaczego bez sensu? W tej chwili kat.B1 jest jedyną furtką, dzięki której po wejściu w życie ustawy o kierujących pojazdami, nie trzeba będzie zdawać nowego egzaminu teoretycznego, chcąc uzyskać prawo jazdy kat.B.
    ZoltarX3 napisał:
    Bo teraz chyba jest tak, że jak się ma B1 to wystarczy zdać jazdy i wtedy dostaje się już normalne B.
    Nie do końca tak jest. Trzeba odbyć szkolenie podstawowe w zakresie prawa jazdy kat.B, z tym że, nie trzeba przechodzić szkolenia teoretycznego i liczba godzin w zakresie szkolenia praktycznego jest zmniejszona z 30h do 20h (mowa oczywiście o minimalnej liczbie godzin). Egzamin państwowy zdaje się tylko z praktyki. Nie ma egzaminu teoretycznego.
    ZoltraX3 napisał:
    - Czy jeśli zrobiłbym prawo jazdy kat. B1 to za 2 lata (Wtedy ukończę 18 lat) będę musiał od nowa robić prawko na B?
    J.W.
    ZoltraX3 napisał:
    Nie wiem jak to ma być po wprowadzeniu w życie tych nowych przepisów,...
    Będzie tak samo, czyli tak jak jest obecnie.

Nowy użytkownik

Czyli robić czy nie robić? Czy się to w ogóle opłaca?

Mieszka w
    Podlasie

Ja Ci nie napiszę, robić, czy nie robić.
    Jeśli nie chcesz zdawać nowego egzaminu teoretycznego, to kat.B1 jest tutaj jedynym wyjściem, ale wtedy robisz dwa kursy. Na kat.B1 (od 16 roku życia) i w wieku 18 lat na kat.B. Napewno wyjdzie drożej.
    Druga opcja, robisz kurs tylko na kat.B w wieku 18 lat i wtedy zdajesz pełny egzamin; teoretyczy(nowe testy) i praktyczny, koszt jest wtedy mniejszy.
    Decyzja należy do Ciebie.

Nowy użytkownik

Ok, to chciałem wiedzieć. Dzięki wszystkim.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał ksu
    Dlaczego bez sensu? W tej chwili kat.B1 jest jedyną furtką,
    Masz rację, pod tym względem tak.. Jak dalej piszesz jednak to podwaja prawie koszty ..
    Wybór należy do kandydata - robić i dwa razy płacić czy czekać ..
    I tak po wejściu ustawy nie będzie mógł jeździć na B1 autem - dobrze bym się zastanowił ..

Mieszka w
    Podlasie

Tylko czasem też te B1 może być komuś potrzebne, np. po to aby dojeżdżać do szkoły, itp.,choć ostatnio kat.B1 robi się właśnie po to, aby po wejściu w życie nowej ustawy, nie zdawać egzaminu teoretycznego przy egzaminie na prawo jazdy kat.B

Nowy użytkownik

Właśnie o to mi chodzi, chcę mieć zdany egzamin teoretyczny, tylko po to chce mieć B1.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia