Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    RYKI

Przekroczyłem limit punktów karnych-co dalej ???

Witam, jakieś dwa tygodnie temu, niefortunnie dostałem kolejny mandat jechałem na wakacje i około 4.30 rano na warszawskiej wisłostradzie obudziło mnie niebieskie światło w lusterku wstecznym-kamerka... zostałem przyłapany na tzw. sześćdziesiątce, a kamerka zarejestrowała 93km/h, ale mniejsza o to. prawo jazdy posiadam od ponad czterech lat, mam prawo jazdy kat. B i C, co dalej ze mną będzie ?? dodam że jeden makabryczny mandat kasuje mi się 15 września- 14 punktów karnych ;/
    Jak dalej toczy się postępowanie? policjant nie zabrał mi prawka, przyjdzie coś na adres zameldowania rozumiem ? i co dalej ? doczytałem się że na szczęście nie będę musiał ponownie odbywać kursu na prawo jazdy a jedynie testy.
    Proszę o pomoc i fachową poradę jak tą sprawę szybko załatwić, niestety od tego uzależniona jest moja praca...
    Pozdrawiam
    Maciek

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

W okresie wakacji i urlopów podróżujemy znacznie więcej. Większa ilość godzin „za kółkiem“ wiąże się z większym prawdopodobieństwem kontroli drogowych oraz - niestety - większą ilością wykroczeń. W wielu sytuacjach bardzo uciążliwą konsekwencją naruszenia przepisów Prawa o ruchu drogowym może być zatrzymanie prawa jazdy.
    Dokumentem, który uprawnia do prowadzenia pojazdu mechanicznego jest prawo jazdy (odpowiednie dla danej kategorii pojazdu). Brak tego dokumentu powoduje, że co do zasady kierujący nie może zasiąść za kółkiem.
    Sytuacji, w których funkcjonariusz policji może zatrzymać prawo jazdy jest wiele. Przede wszystkim może to nastąpić w razie stwierdzenia, że kierujący pojazdem znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu czy też gdy upłynął termin ważności prawa jazdy. Do zatrzymania może dojść również wtedy, gdy kierujący przekroczy dozwoloną ilość punktów karnych.
    Funkcjonariusz policji zatrzymuje prawo jazdy za pokwitowaniem. Oznacza to, że w miejsce zabranego dokumentu wydaje się kierującemu dokument zawierający informację o zatrzymaniu. W wielu sytuacjach takie pokwitowanie uprawnia do kierowania pojazdem w ciągu siedmiu dni. Ale nie zawsze. Przykładowo, gdy przyczyną zatrzymania było kierowanie w stanie nietrzeźwości, wydane pokwitowanie nie da kierującemu prawa do kierowania pojazdem. Po zatrzymaniu prawo jazdy przekazywane jest co do zasady właściwemu staroście. Jego zwrot następuje po ustaniu przyczyny zatrzymania. Kierujący, zanim ponownie dostanie prawo jazdy, będzie musiał dopełnić wszelkich niezbędnych formalności, tak by uchylić przyczynę zatrzymania - np. będzie musiał złożyć wniosek o wymianę prawa jazdy z uwagi na zniszczenie dokumentu lub odbyć i zaliczyć kontrolne sprawdzenie kwalifikacji, gdy przyczyną zatrzymania było przekroczenie dozwolonej liczby punktów karnych.
    Gazeta Podatkowa (30.7.2007)

Dodatkowo masz nieaktualne informacje: musisz zaliczyć teorię i praktykę. Skierowanie na egzamin sprawdzający dostaniesz w Wydziale Komunikacji.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    RYKI

czyli musze spokojnie czekać na jakieś pismo które przyjdzie na adres zamieszkania i tam będzie skierowanie do wydziału komunikacji, gdzie zdam prawo jazdy i dostanę skierowane na powtórny egzamin obydwu kategorii ?? pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Tak mniej więcej będzie wyglądała cała procedura.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Re: Przekroczyłem limit punktów karnych-co dalej ???

Cytat Napisał macu46
    [...]
    Proszę o pomoc i fachową poradę jak tą sprawę szybko załatwić, niestety od tego uzależniona jest moja praca...
    Witaj, zastanawia mnie jedno, a mianowicie to dlaczego nie skorzystałeśz "opcji" kasowania punktów karnych. Każdy WORD organizuje "kursy" ( chyba 2 dniowe) po ukończeniu którego odejmowane są od Twojego konta punkty ( chyba 4 lub 6). Oczywiście taka przyjemność kosztuje coś ok 250 PLN/kurs.
    Zadzwoń do "swojego" WORD i zapytaj o taki "kurs" - może jeszcze nie jest za późno.
    Pozdrawiam

Od dawna na forum

na kursie można maksymalnie zredukować 6 punktów
    zdane za pierwszym razem!!!

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia