Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Użytkownik

skret w lewo na skrzyzowaniu swietlnym :)

hey, mam takie pytanie
    jestem na skrzyzowaniu z sygnalizacja swietlna (skrzyzowanie kolizyjne, sygnalizator S1) i skrecam w lewo, a w przeciwka tez skrecaja tyle ze w prawo, to ja musze im ustapic pomimo ze mam zielone swiatlo, tak? jak to jest w koncu, ze na jednym swiatlach sie ustepuje a na innych nie? O.o
    Pomozecie??
    )

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Marta1991 napisała:
    jestem na skrzyzowaniu z sygnalizacja swietlna (skrzyzowanie kolizyjne, sygnalizator S1) i skrecam w lewo, a w przeciwka tez skrecaja tyle ze w prawo, to ja musze im ustapic pomimo ze mam zielone swiatlo, tak?
    Tak, musisz im ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Ty masz zielone światło i Ci z naprzeciwka też mają zielone. Sygnał zielony tylko zezwala dla Ciebie i dla tych z naprzeciwka na wjazd za sygnalizator (na skrzyżowanie). Jako że Ty skręcasz w lewo, to musisz ustąpić pierwszeństwa tym, którzy jadą z kierunku przeciwnego na wprost i tym, którzy skręcają w prawo. A więc pierwszeństwo przejazdu reguluje tutaj Art.25 ust.1.
    Marta1991 napisała:
    jak to jest w koncu, ze na jednym swiatlach sie ustepuje a na innych nie?
    Ustępujesz pierwszeństwa jeśli masz sygnalizator S-1.
    Jeśli masz sygnalizator S-3- masz wtedy przejazd w kierunku wskazanym strzałką bezkolizyjny, a więc Ci z naprzeciwka mają w tym momencie czerwone światło i dlatego nie masz komu ustępować pierwszeństwa, więc sobie jedziesz.

Użytkownik

tak, ale np. jak skrecam w prawo (takze przy sygnalizatorze S1) a Ci z mojej lewej strony jada na wprost (takze maja zielone) to ja im tez ustepuje? jak to jest ze na jednych ustepuje a na innych nie? O.o xd

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

Jeśli auta z twojej lewej strony jadą na wprost znaczy mają sygnał zielony
    Ty żeby skręcić w prawo dostajesz strzałkę - sygnał warunkowego skrętu - czyli manewr wykonujesz jeśli nastąpią ku temu odpowiednie warunki.
    Oni Ci nie ustępują - mają sygnał zielony
    Ty masz czerwony ze strzałką warunkowego skrętu.

Zobacz, że najpierw zazwyczaj czekasz, aż przejdą piesi dojeżdżasz do drogi poprzecznej i patrzysz czy nic nie jedzie po pasie na który ty skręcisz w prawo, jak pusto to wjeżdżasz. - tak to jest przy sygnalizatorze S2
    Raczej dwa sygnalizatory S1 nie pokażą Tobie i pojazdom z lewej jadącym na wprost zielonego syganału

Mieszka w
    Podlasie

Marta1991 napisała:
    tak, ale np. jak skrecam w prawo (takze przy sygnalizatorze S1) a Ci z mojej lewej strony jada na wprost (takze maja zielone) to ja im tez ustepuje?
    Nie. Z Twojej lewej strony mają wtedy czerwone. Ty w takiej sytuacji ustępujesz pierwszeństwa pieszym na drodze poprzecznej. Mogą pojazdy ewentualnie jechać z naprzeciwka- z lewoskrętu i to Ty wtedy masz pierwszeństwo.
    Marta1991 napisała:
    jak to jest ze na jednych ustepuje a na innych nie?
    Między innymi tym z lewej ustępujesz pierwszeństwa wtedy, kiedy skręcasz w prawo na tzw."warunkowym skręcie"-sygnalizator S-2-czerwone światło i zielona strzałka w prawo wyświetlane jednocześnie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

Dokładnie jak napisał KSU
    Sygnalizatory są tak stawiane i konstruowane, aby nie podać dwóch sprzecznych sygnałów.

Użytkownik

No ok, ale nie dokladnie mi o to chodzilo...wytlumacze jeszcze raz
    spotkalam sie z sytuacja ze na jednym skrzyzowaniu (na obu ja skrecam w lewo) ustepuje tym co jada na wprost, a na innm takim samym nie. Jak to jest?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

Być może na jednym miałaś sygnalizator S1
    a na drugim S3

Użytkownik

No wlasnie nie...i to bylo dziwne... O.o na jednym ustepowalam a na drugim TAKIM SAMYM juz nie O.o
    sorry wgl ze jestem taka niekumata

Mieszka w
    Podlasie

Może nikogo już nie było.
    Może jeszcze nikogo nie było.
    Może auta były jeszcze daleko i mogłaś przejechać.
    Może zmieniły się w międzyczasie światła i samochody z naprzeciwka się zatrzymały, a Ty musiałaś opuścić skrzyżowanie.
    Przyczyn może być wiele

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia