Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Hybrid View
-
05-12-2012, 18:40 #1Nowy użytkownik
Skąd mam wiedzieć, że to nie parking.
Cześć. W sobotę mam egzamin praktyczny w Toruniu i nurtuje mnie pewna rzecz: otóż dojeżdżam do skrzyżowania równorzędnego bez znaków i teraz nie wiem, czy z prawej strony mam puścić, bo idzie tam droga, czy to jest parking albo jakiś wyjazd. Instruktor mi mówił, że mam patrzeć na to, jakie znaki ma koleś z prawej strony, ale przecież go nie widzę jak jeszcze nie dojechałem do tego skrzyżowania. Jak zwalniam, to instruktor mnie opieprza, że tam jest parking albo wyjazd. I takich skrzyżowań jest kilka. Skąd mam wiedzieć czy to droga, czy coś innego?
-
06-12-2012, 11:50 #2Użytkownik
Generalnie mało jest skrzyżowań bez żadnego oznakowania. Jeśli pierwszeństwo nie jest określone znakami,to powinien pojawić się przynajmniej znak A-5 - skrzyżowanie dróg. Jeśli jadąc nie masz żadnych znaków, to mało prawdopodobne, że jest to takie skrzyżowanie, o jakim myślisz. Zwłaszcza w mieście tych oznakowań jest sporo. Ale oczywiście nie jest to regułą, że nie może być skrzyżowania bez oznakowania
, nie są one zbyt często spotykane w miejscach o znacznym ruchu.
Jeśli masz wątpliwości, to przejedź takie miejsca z instruktorem i poproś o wyjaśnienie. W wolnej chwili idź na takie miejsce i pooglądaj sobie spokojnie jak jest oznakowane, zobacz jak zachowują się kierowcy (choć tutaj trzeba być ostrożnym, bo wielu jeździ nieprawidłowo i można się źle zasugerować, ale jeśli większość wykonuje dany manewr podobnie, to może być to sugestia, zawsze pytaj przy wątpliwościach instruktora).Ostatnio edytowane przez instruktor556 ; 06-12-2012 o 11:54
-
07-12-2012, 16:16 #3Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Bydgoszcz
Witam. Skoro jest to skrzyżowanie równorzędne to patrzenie jakie koleś z prawej strony ma znaki mija się z celem bo raczej też ich nie będzie miał tak jak Ty. W terenie zabudowanym bardzo rzadko spotyka się znak A-5 "skrzyżowanie dróg". Moja wskazówka jako początkującego instruktora jest taka: dojeżdżając do skrzyżowania, na którym nie ma znaków zwróć uwagę czy jest na słupku, bądź na jakimś budynku nazwa ulicy poprzecznej. Jeśli jest wtedy masz pewność, że jest to skrzyżowanie dróg publicznych, a nie np. dojazd do jakiegoś obiektu. Pozdrawiam i powodzenia.
-
07-12-2012, 20:11 #4Użytkownik
-
21-12-2012, 11:44 #5Nowy użytkownik
-
21-12-2012, 16:52 #6
-
21-12-2012, 23:28 #7Nowy użytkownik
To tak
Jeśli dojezdzasz do skrzyzowania to po pierwsze patrz na znaki czy nie ma ustąp po ich prawej stronie,po drugie na znaki poziome czyli trójkąty ,a po trzecie jeśli wydaje ci sie ze jest to skrzyzowanie równorzędne ale nie jestes pewien to luknij czy ta droga z prawej ma ok. 20 metrów utwardzonej nawierzchni ,bo jeśli nie ma to traktujesz to jako posesję czyli masz pierwszeństwo

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks