Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

Wyjazd ze "strefy" ZAKAZ RUCHU znak B-1 pierszeństwo?

Witam, mam mały problem z taką sytuacją jak na rysunku w załączniku.
    Kto ma pierwszeństwo. Odpowiedzi proszę poprzeć przepisami.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sytauacja_1.jpg
Wyświetleń:	761
Rozmiar:	8.8 KB
ID:	106  

Użytkownik

Nie jestem w stanie odczytać napisów.Wrzuć lepszy szkic.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Tak jak kolega wyżej napisał, wrzuć wyraźniejszą ilustracje.
    Mogę domniemać, że to autko z prawej jest włączającym się do ruchu i dlatego musi ustąpić pierwszeństwa (wnioskuje to z tabliczki T6-a).

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

spamergt napisał:
    Nie jestem w stanie odczytać napisów.Wrzuć lepszy szkic.
    Dołączam się do prośby.
    slowdzerson napisał:
    Mogę domniemać, że to autko z prawej jest włączającym się do ruchu i dlatego musi ustąpić pierwszeństwa
    Tylko skąd to autko się tam wzięło, skoro jest tam znak "zakaz ruchu w obu kierunkach"? Fakt, może to być np. pojazd osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oznaczony kartą parkingową. Może pod znakiem jest tabliczka informująca, kogo ten znak nie dotyczy. Na razie możemy się tylko domyślać.
    Jeśli tak jest, to pierwszy pojedzie pojazd jadący drogą "główną" z zachodu na północ. Drugi pojazd z drogi podporządkowanej, jadący z południa na północ. Ostatni pojedzie pojazd jadący ze wschodu na północ (spod znaku zakaz ruchu w obu kierunkach), gdyż tak jak napisał kolega slowdzerson, jest prawdopodobnie włączającym się do ruchu.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

Rozszyfrowałem ten szkic
    Pod znakiem B-1 jest tabliczka " Nie dotyczy pojazdów straży miejskiej"
    Auto z prawej - to auto straży miejskiej
    Auto na drodze jednokierunkowej to auto naszego bohatera pytania

Hmm z takiego układu możemy domniemać, że auta Straży Miejskiej poruszają się po drodze wewnętrznej, ale nie jest to też jednoznaczne - równie dobrze może być to droga publiczna.

Wg mnie auto straży miejskiej jest włączającym się do ruchu - wyjeżdża z drogi na której ruch jest ograniczony znakiem B-1 i tabliczką
    Ale może niech ktoś jeszcze to rozsądzi

Nowy użytkownik

Cytat Napisał don gregorio Zobacz post
    Rozszyfrowałem ten szkic
    Pod znakiem B-1 jest tabliczka " Nie dotyczy pojazdów straży miejskiej"
    Auto z prawej - to auto straży miejskiej
    Auto na drodze jednokierunkowej to auto naszego bohatera pytania

Hmm z takiego układu możemy domniemać, że auta Straży Miejskiej poruszają się po drodze wewnętrznej, ale nie jest to też jednoznaczne - równie dobrze może być to droga publiczna.

Wg mnie auto straży miejskiej jest włączającym się do ruchu - wyjeżdża z drogi na której ruch jest ograniczony znakiem B-1 i tabliczką
    Ale może niech ktoś jeszcze to rozsądzi
    Tak dokładnie kolego dobrze rozszyfrowałeś. I oczywiście myślę jak Ty ale pytanie gdzie w przepisach jest napisane że pojazd wyjeżdzający z drogi z zakazem ruchu jest włączającym się do ruchu?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Cytat Napisał dopalaczxl Zobacz post
    Tak dokładnie kolego dobrze rozszyfrowałeś. I oczywiście myślę jak Ty ale pytanie gdzie w przepisach jest napisane że pojazd wyjeżdzający z drogi z zakazem ruchu jest włączającym się do ruchu?
    Tu nie ma znaczenia, że ten pojazd wyjeżdża z drogi ze znakiem B-1, to nie dlatego jest włączającym sie do ruchu.
    Włączającym sie do ruchu jest dlatego, że wyjeżdża najprawdopodobniej z drogi gruntowej, a wnioskuje to z tego, że jeśli na tabliczce T6-a nie uwzględnili tej drogi to najprawdopodobniej jest to droga gruntowa.

Mieszka w
    Podlasie

Tu nie chodzi o to, że włącza się do ruchu, bo wyjeżdża z drogi na której jest umieszczony znak zakaz ruchu w obu kierunkach, tylko o to, że droga ta jest prawdopodobnie drogą wewnętrzną, lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze. Wyjeżdżając z takiej drogi, jesteśmy włączającymi się do ruchu. Połączenie/przecięcie takiej drogi z drogą twardą nie stanowi skrzyżowania, stąd na tabliczce T-6a pod znakiem "droga z pierwszeństwem" nie ma zaznaczonej tej drogi. A znak B-1 z tabliczką oznacza tylko, że do znaku mogą nie stosować się pojazdy straży miejskiej. Nie ma on nic wspólnego z włączaniem się do ruchu.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Oooo, ksu, wyprzedziłeś mnie

Mieszka w
    Podlasie

Tylko troszeczkę .

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia