Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Exclamation Kategoria C. Zmiany w 2013 roku ?

Witam.

Zapewne wszyscy słyszeliśmy o zmianach przepisów w uzyskaniu prawa jazdy jakie mają nastąpić w 2013 roku.
    Mnie interesuję kwestia uzyskania prawa jazdy kat. C. Czy od 19 stycznia 2013 roku wchodzą jakieś zmiany
    dotyczące tej kategorii ? Np. zmiany w egzaminie teoretycznym i praktycznym? Przyznam się że szukałem
    informacji w internecie , ale nic konkretnego na temat kat. C nie znalazłem. Być może dlatego że żadnych
    zmian się nie przewiduję, ale zależy mi na opinii kogoś kto zna ten temat bardzo dobrze i potrafi udzielić
    konkretną odpowiedź. Pozdro

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

ardawiczius napisał:
    Np. zmiany w egzaminie teoretycznym i praktycznym? Przyznam się że szukałem
    informacji w internecie , ale nic konkretnego na temat kat. C nie znalazłem. Być może dlatego że żadnych
    zmian się nie przewiduję,...
    Owszem będą zmiany. Miedzy innymi na kategorię C będzie obowiązywał nowy egzamin teoretyczny, który będzie się składał z 20 pytań z wiedzy podstawowej i 12 pytań z wiedzy specjalistycznej. Trzeba będzie zdobyć co najmniej 68 punktów z 74.
    W przypadku egzaminu praktycznego zmiany będą mniejsze.
    Po nowemu po dwukrotnie nieprawidłowym wykonaniu jednego z zadań egzaminacyjnych (oprócz zadania nr.1) nie będzie można przeprowadzić egzaminu w ruchu drogowym.
    Kolejna zmiana:
    Jeżeli wyniki lub przebieg egzaminu osoby posiadającej prawo jazdy wskazują na uzasadnione zastrzeżenia co do kwalifikacji osoby egzaminowanej, dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego występuje do starosty z wnioskiem o skierowanie tej osoby na egzamin sprawdzający kwalifikacje w zakresie dotychczas posiadanych uprawnień.
    Także trzeba będzie się pilnować na egzaminie i nie rozrabiać

Nowy użytkownik

O czyli jednak będą zmiany. To pewnie baza pytań na egzaminie teoretycznym się zwiększy. Pasowało by się zapisać na kurs jeszcze w tym roku ale z czasem krucho;/ HHhmmm jest jeszcze szansa że nowe przepisy nie wejdą w życie jak to miało miejsce w tym roku Dzieki za odpowiedź

Mieszka w
    Podlasie

Szansa zawsze jest ale najprawdopodobniej ustawa jednak wejdzie z pominięciem pewnych artykułów z powodu problemów z systemem i administrowaniem centralnej ewidencji kierowców.
    Jak to u nas, pożyjemy zobaczymy.

Nowy użytkownik

Też mam problem ze znalezieniem jakiegoś konkretnego info na ten temat, ale z tego co czytam przepisy zostaną zatwierdzone. Teraz mam takie pytanie, jeśli posiadam prawo jazdy kat. B od dwóch lat to mimo wszystko muszę czekać aż skończę 21 lat żeby móc przystąpić do egzaminu na kategorie C? I dobrze wyczytałem że najpierw muszę mieć C, żeby zrobić C+E?

Mieszka w
    Podlasie

adim44 napisał:
    Teraz mam takie pytanie, jeśli posiadam prawo jazdy kat. B od dwóch lat to mimo wszystko muszę czekać aż skończę 21 lat żeby móc przystąpić do egzaminu na kategorie C?
    Kurs możesz rozpocząć najwcześniej 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego wieku (21 lat). Natomiast do egzaminu możesz przystąpić nie wcześniej niż miesiąc przed osiągnięciem minimalnego wieku (21 lat).
    adim44 napisał:
    I dobrze wyczytałem że najpierw muszę mieć C, żeby zrobić C+E?
    Dobrze.

Nowy użytkownik

Dziękuje za odpowiedź, dzisiaj trafiłem na artykuł że przepisy dotyczące prawa jazdy zostały zatwierdzone, zaś przesunięte zostały wszystkie te bzdety dotyczące "opieki" nad świeżo upieczonymi kierowcami. Trochę mi to pokrzyżowało plany, mam 10miesięcy do urodzin, a teraz posiadam dużo wolnego czasu więc mógłbym to ogarnąć, druga sprawa chciałem od razu po C zrobić D... 24 lata

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia