Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 329

Temat: Portal OSK

Nowy użytkownik

Witam Panie i Panowie
    Czy zgłoszenie o egzaminie wewnętrznym jest możliwe tylko elektronicznie czy jest jakiś wzór papierowy?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Nie tylko elektronicznie. Możesz też zrobić to w formie papierowej. Wzoru nie ma.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Ma ktoś z Was może wykupiony egzamin wewnętrzny na portalu osk? Orientujecie się może, czy to można sobie opłacić jednorazowo (cena za miesiąc to 10zł) i jak mi się nie spodoba, to po prostu kończy mi się po miesiącu licencja i koniec, nie muszę dalej z tego korzystać? Nie mogę znaleźć warunków umowy.
    No i pytanie czy można korzystać z tych testów kilka razy, czy jest to jednorazowe dla kursanta, robi wewn.i koniec?
    Ostatnio edytowane przez reeds ; 24-04-2013 o 19:28

Od dawna na forum

Można opłacić jednorazowo na miesiąc.
    Z modułu egzamin można korzystać tylko na egzaminie wewnętrznym, który został zgłoszony do starostwa. Kursant może przystąpić raz na godzinę, maksymalnie 4 razy w ciągu dnia.

Mieszka w
    Podlasie

Czy tu chodzi o jedną osobę?
    Taki przykład. Zgłoszona została jedna osoba do Starostwa. Przychodzi na egzamin wewnętrzny i uzyskuje wynik negatywny. Przychodzi za godzinę, zdaje egzamin i znowu wynik negatywny. Za godzinę próbuje trzeci raz, później czwarty- wynik negatywny i koniec na dzisiaj-4 próby zostały wykorzystane w ciągu doby.
    Robimy kolejne zgłoszenie do Starostwa.
    Czy to taka jest procedura?

Od dawna na forum

Ograniczenia 4 razy na dobę dotyczą jednej osoby.
    Te ograniczenia wymyślił sobie PWPW i faktycznie jak się 4 razy nie uda, to chyba trzeba ustalić nowy termin.

Ten cały Portal jest bez sensu. Ja z końcem miesiąca kończę pracę na nim, a dodatkowo złożyłem reklamację o zwrot kosztów, bo na połączenia z infolinią wydałem więcej niż wynosi opłata za ten program.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał slowdzerson Zobacz post
    Jednak jest możliwość wydrukowania z Portalu OSK zaświadczenia o ukończeniu kursu.
    Wklejam skan. Oczywiście pozwolilem sobie zamazac dane kursantki bo nie mam prawa ich wklejać.
    Tylko zastanawiam sie dlaczego nie ma daty zakonczenia kursu?
    Możliwe, że do starostwa poszla inna informacja o zakonczeniu szkolenia, nie taka sama jaka mozna wydrukowac.
    Bylem dzisiaj w starostwie, pytalem sie czy wszystkie wyslane przeze mnie info. przez Portal OSK dochodzą to powiedzieli że wszystko wpożadku. Nawet dzisiaj juz termin egzaminu tej kursantce wyznaczylem.

A tak z innej beczki to dzisiaj wjechali nam w kufer hehe Ale leciutko
    Właśnie o ten dokument mi chodziło. U mnie drukuje się z datą zakończenia kursu, tylko najpierw muszę wpisać tą datę w informacji o kursie i dopiero drukować.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    slowdzerson napisał:

Sławek dzięki
    slowdzerson napisał:

Rzecz jasna i oczywista

Teraz trochę na temat tego co wkleiłeś.
    Na pierwszy rzut oka widać, że twórcy Portalu OSK (PWPW) gubią się w tym wszystkim. To co oni nazwali "Zaświadczeniem o zakończeniu kursu" (nawiasem mówiąc, nie ma czegoś takiego w ustawie) nie jest zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia, tylko danymi osób, które ukończyły kurs o których mowa w art.27 ust.1 pkt 4. Nie jest zrozumiałym dla mnie, dlaczego tak to zostało nazwane.
    Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia musi być zgodne z § 15 ust.1 rozporządzenia w sprawie szkolenia...i art.27 ust.5 u.o.k.p.
    Po za tym w skanie tym nazwanym przez PWPW "zaświadczeniem o zakończeniu kursu" brakuje:
    -liczby godzin zajęć teoretycznych
    -liczby godzin zajęć praktycznych
    -imienia i nazwiska osoby dokonującej aktualizacji profilu
    -podpisu kierownika ośrodka szkolenia kierowców, który powinien być zgodnie z art.27 ust.5 u.o.k.p.
    Za to jest wszystko to, o czym mowa w art.27 ust.1 pkt 4- czyli informacja do starostwa o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia.
    Pewnie niektóre Starostwa łykną to jako zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Ja nie.
    dami napisał:

Procedura jest taka sama, ja z kursantem z Twojego powiatu. Nie ma żadnej różnicy.
    A znasz jakiś dokument, który spełnia te wymogi i zawiera wszystkie dane o których napisałeś??? "Stare" zaświadczenia nie zawierają np. informacji kto aktualizował profil (a nawiasem biorąc to gdzie w ustawie lub rozporządzeniu jest informacja, że dane tej osoby mają się znajdować na zaświadczeniu???). A odnośnie podpisu kierownika ośrodka - to wystarczy ten wydrukowany dokument podpisać...

ksu: myślę, że błędnie interpretujesz rozporządzenie... NIGDZIE nie jest napisane, że zaświadczenie o ukończeniu szkolenia musi być zgodne z § 15 ust.1 rozporządzenia w sprawie szkolenia...i art.27 ust.5 u.o.k.p. jest tan napisane, że:
    "w celu wydania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (...) kierownik ośrodka szkolenia kierowców (...) aktualizuje profil kandydata na kierowcę w systemie teleinformatycznym (...)"
    Jest więc jasno napisane, że powyższe dane mają się znaleźć w aktualizacji PKK, a nie na "papierowym zaświadczeniu". Dlatego w moim odczuciu - i chyba nie tylko moim skoro pwpw tak właśnie nazwała omawiany dokument, druk z Portalu OSK spełnia wymogi "papierowego" dokumentu dołączonego do dokumentacji kursanta poświadczającego, że ukończył on szkolenie. I może dlatego Starostwa to "łykają"... Bo w ustawie oraz rozporządzeniu nie ma żadnej informacji jak ma wyglądać i co zawierać "papierowe" zaświadczenie. a słowa "w celu wydania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (...) kierownik ośrodka szkolenia kierowców (...) aktualizuje profil kandydata na kierowcę w systemie teleinformatycznym (...)" znaczą, że aktualizacja jest już wydaniem zaświadczenia, więc nie wiem w sumie po co drugie... Wcześniej jak wydawałeś "stare" zaświadczenia, to kopie też zostawiałeś u siebie??? Nie wiem dlaczego teraz miałabym się gubić... Dołączam dok. wydrukowany z Portalu OSK "zaświadczenie..." podpisuję się na nim, mam na nim również potwierdzenie, że przekazałam je do starostwa, żeby mieć dowód wywiązania się z Art. 27 i to wystarczy.

Nowy użytkownik

do ksu: właśnie raz jeszcze dokładnie przeczytałam ustawę oraz rozporządzenie i myślę, że strasznie utrudniasz sobie życie - nie ma nigdzie informacji, że w OSK w dokumentacji kursanta należy trzymać "papierowe" zaświadczenie o ukończeniu kursu... ja przynajmniej takiego obowiązku nie widzę... nigdy takich zaświadczeń nie trzymałam i nie wiem dlaczego miałabym teraz trzymać... Owszem, warto wydrukować potwierdzenie, żeby mieć dowód przekazania informacji do starostwa zgodnie z Art. 27, ale potwierdzenie i szczegóły aktualizacji PKK mam jak każdy w komputerze w programie Portal OSK w kursantach, którzy ukończyli szkolenie łącznie z podpisem elektronicznym... Jedyna informacja o "papierowym" zaświadczeniu jest w miejscu o wystawianiu dokumentów, ale moim zdaniem chodzi tu o wystawienie dokumentu dla kursanta, a nie dla OSK... Bo przecież kursant ma prawo do dokumentu, który potwierdza, że ukończył on szkolenie i który może ze sobą zabrać. A dowodu aktualizacji kursant nie ma... A przecież nie każdy od razu zapisuje się na egzamin... I chyba właśnie takie zaświadczenia miał ustawodawca na myśli... Tylko wzór jeszcze nie powstał... Innej jasnej interpretacji nie ma. A już na pewno żadnej informacji, że należy je trzymać w dokumentacji kursanta. Ja przynajmniej nie znalazłam.

Mieszka w
    Podlasie

Mazi napisała:
    A znasz jakiś dokument, który spełnia te wymogi i zawiera wszystkie dane o których napisałeś???
    Wszyscy doskonale o tym wiemy, że wzoru już nie ma, ale jakie dane mają zawierać się w zaświadczeniu, są w rozporządzeniu w sprawie szkolenia.
    Mazi napisała:
    "Stare" zaświadczenia nie zawierają np. informacji kto aktualizował profil...
    Stare już nie obowiązuje.
    Mazi napisała:
    (a nawiasem biorąc to gdzie w ustawie lub rozporządzeniu jest informacja, że dane tej osoby mają się znajdować na zaświadczeniu???)
    § 15 ust.1 pkt 9 rozporządzenie w sprawie szkolenia.
    Mazi napisał:
    A odnośnie podpisu kierownika ośrodka - to wystarczy ten wydrukowany dokument podpisać...
    Pewnie że tak, wszystkiego można się domyślić. Można nawet się domyślić jak powinno wyglądać zaświadczenie. Tylko czy tak powinno być?
    Mazi napisała:
    ksu: myślę, że błędnie interpretujesz rozporządzenie...
    A jak Ty to interpretujesz? Jak wg. Ciebie ma to wyglądać?
    Mazi napisała:
    NIGDZIE nie jest napisane, że zaświadczenie o ukończeniu szkolenia musi być zgodne z § 15 ust.1 rozporządzenia w sprawie szkolenia...i art.27 ust.5 u.o.k.p. jest tan napisane, że:
    Z przepisów tych wyraźnie wynika, jak takie zaświadczenie ma wyglądać i jakie dane i informacje mają być w nim zawarte. Czego jeszcze potrzebujesz?
    Pewnie wolałabyś, żeby był zapis z którego by wynikało wprost, że: zaświadczenie w formie papierowej ma być zgodne z takim i takim przepisem, ale nie ma, więc dla mnie oczywistym jest jak takie zaświadczenie ma wyglądać.
    Mazi napisała:
    "w celu wydania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (...) kierownik ośrodka szkolenia kierowców (...) aktualizuje profil kandydata na kierowcę w systemie teleinformatycznym (...)"
    Jest więc jasno napisane, że powyższe dane mają się znaleźć w aktualizacji PKK,
    A aktualizacja PKK, to niby co to jest? Nie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia przypadkiem?
    Mazi napisała:
    a nie na "papierowym zaświadczeniu".
    Pytam więc jeszcze raz. Co ma być na zaświadczeniu w formie papierowej wg. Ciebie?
    Mazi napisała:
    Dlatego w moim odczuciu - i chyba nie tylko moim skoro pwpw tak właśnie nazwała omawiany dokument, druk z Portalu OSK spełnia wymogi "papierowego" dokumentu dołączonego do dokumentacji kursanta poświadczającego, że ukończył on szkolenie.
    Ten druk, to są dane, które mamy dostarczyć do starostwa w terminie 14 dni, a nie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Po za tym zaświadczenie o ukończeniu szkolenia jest wydawane indywidualnie dla jednej konkretnej osoby, a na wynalazku z portalu może być i 10 osób.
    Jeśli uważasz to za zaświadczenie, gdzie są dane kilku osób, to ja się Ciebie pytam, jaki numer zaświadczenia dla tych osób wpiszesz w KEOS?
    Mazi napisała:
    Wcześniej jak wydawałeś "stare" zaświadczenia, to kopie też zostawiałeś u siebie???
    Ta. Oczywiście. Kopie wszystkich wydanych zaświadczeń o ukończeniu szkolenia mam do dzisiaj. Stoją sobie w segregatorze.
    Mazi napisała:
    Nie wiem dlaczego teraz miałabym się gubić... Dołączam dok. wydrukowany z Portalu OSK "zaświadczenie..." podpisuję się na nim, mam na nim również potwierdzenie, że przekazałam je do starostwa, żeby mieć dowód wywiązania się z Art. 27 i to wystarczy.
    To są dane, o której mowa w art.27 ust.1 pkt 4, a gdzie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia?
    To tak jakby Mercedesa nazwać Oplem. No w sumie jedno i drugie, to samochód. Jedno i drugie, to dokument, a że nie tak nazwany, to trudno prawda?
    Mazi napisała:
    ale moim zdaniem chodzi tu o wystawienie dokumentu dla kursanta, a nie dla OSK... Bo przecież kursant ma prawo do dokumentu, który potwierdza, że ukończył on szkolenie i który może ze sobą zabrać.
    Wybacz Mazi, ale opowiadasz tutaj bajki.
    Mazi napisała:
    Bo przecież kursant ma prawo do dokumentu, który potwierdza, że ukończył on szkolenie i który może ze sobą zabrać. A dowodu aktualizacji kursant nie ma... A przecież nie każdy od razu zapisuje się na egzamin...
    A po co kursantowi to zaświadczenie? Ono jest dla Ciebie. To co jest potrzebne do zapisania się na egzamin, były kursant ma w PKK.
    Mazi napisała:
    I chyba właśnie takie zaświadczenia miał ustawodawca na myśli...
    Nie chyba, tylko na pewno nie.
    Mazi napisała:
    Tylko wzór jeszcze nie powstał...
    Aha jeszcze nie powstał?
    A to kiedy powstanie?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia