Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37
Temat: pytanko
Widok drzewa
-
27-01-2013, 11:48 #23
kopan napisał:
Ja rozumiem, ale widzę, że Ty nie.Człowieku w ustawie sa dyspozycje do znaków - które w przypadku kierowania ruchem sygnałami świetlnymi nie maja zastosowania Rozumiesz ??
To wynika z Art.5
W przypadku ruchu otwieranego i zamykanego sygnałami świetlnymi, nie mają zastosowania tylko i wyłącznie znaki regulujące pierwszeństwo przejazdu. Inne znaki drogowe normalnie obowiązują.
kopan napisał:
Tej dyskusji w ogóle nie powinno być, a dyskusja z Tobą, zawsze kończy się w jeden sposób. Wszyscy wiemy w jaki. Teraz wyjątku pewnie też nie będzie.I nie mów mi o rozumieniu, bo jakbyś rozumiał to ta dyskusja dawno by się skończyła.
viko napisał:
W porządku. Jak nazwałeś, tak nazwałeś i nikt do tego się nie czepiał, do pewnego momentu oczywiście.Zatem przepisy odnośnie przejścia czy znaku drogowego mówią nam o ustąpieniu pierwszeństwa "będącym" na przejściu. Nie wspominają nic o tych będących np 1m od przejścia, a jeżeli nie wspominają a chciałem jakoś ich nazwać nazwałem ich po prostu dochodzącymi.
Ustawa mówi, iż mamy ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu i tyle wynika z ustawy. Natomiast dużo więcej wynika ze znaku D-6. Co ze znaczenia tego znaku wynika, to już pisałem i nie będę się powtarzał.
Kolejna sprawa, to znaczenie przepisu wynikającego z §.98 ust.1 pkt : "sygnał zielony - zezwolenie na wejście na przejście dla pieszych..."
Pieszy ma zielone i w każdej chwili może na to przejście wejść, a więc ma pierwszeństwo kiedy na tym przejściu jest i kiedy na to przejście wchodzi. Naprawdę nie wiem, co tu jest niezrozumiałego?
viko napisał:
Jeśli pieszy nie wchodzi, to oczywiście, że nie musimy ustępować pierwszeństwa w tej sytuacji, a szczególna ostrożność dotyczy wszystkich przejść dla pieszych-bez żadnych wyjątków.W sytuacji gdy przejście jest o ruchu NIE kierowanym, zachowujemy szcz. ostrożność lecz nie mamy obowiązku zatrzymać się jeżeli pieszy jest np w odległości przykładowej 1m. Tu jesteśmy zgodni.
viko napisał:
Znowu wyrażasz się nie precyzyjnie:"skręcam zatem mając np zieloną strzałkę". Kolejny raz muszę się domyślać. Chodzi Ci o sygnalizator S-2? Jeśli tak, to w tym momencie piesi na drodze poprzecznej mają też czerwone światło, więc nie musisz im pierwszeństwa ustępować, nawet nie możesz, chyba, że w międzyczasie zmieni się nadawany sygnał dla pieszych na zielony.Wątpliwości miałem w wypadku gdy skręcam w drogę poprzeczną, na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym, skręcam zatem mając np zieloną strzałkę.
viko napisał:
Nie musisz za nic przepraszać. Możesz czegoś nie rozumieć i po to jest np. forum, gdzie można podyskutować, dopytać itp. Każdy może czegoś nie rozumieć. Nie ma ludzi wszystkowiedzących, może z wyjątkiem jednej osoby na tym forum, biorącej nawet udział w tej dyskusjisorki jeśli zamieszałem i dalej nie roumiem ale proszę o wyrozumialość...
. Proponuję więc, by to ta osoba dalej rozwiewała Twoje wątpliwości prawne, gdyż jak widzisz, ja się na niczym nie znam 
viko napisał:
To wszystko zależy od danej sytuacji.Pytam gdyż mógłbym oczywiście przejechać z zachowaniem szcz. ostrożności, ale czy popełnię wykroczenie gdy spowoduję zwolnienie kroku pieszego nie znajdującego się jeszcze na przejściu lecz o odległości 1m.
Jeśli to ruch Twojego pojazdu spowoduje, że pieszy zwolni lub się zatrzyma w tym momencie, gdy będziesz dojeżdżał do przejścia, lub na nim się znajdował, to oznacza to nieustąpienie pierwszeństwa - popełnisz wykroczenie. Pieszy ma zielone światło i może wejść na przejście. Nie musi na nim być, może dopiero wchodzić z chodnika.
W takich sytuacjach na egzaminie państwowym na prawo jazdy, egzamin zostaje przerwany.
Nie może być mowy o nieustąpieniu pierwszeństwa w tych wszystkich sytuacjach, gdy pieszy zatrzymuje się i nie wchodzi na przejście z powodów nie mających związku zależnego z przepisami ruchu drogowego. Np. zatrzymał się, bo spotkał kolegę i zebrało się im na pogawędkę, podziwia nadjeżdżające pojazdy i nie przejawia woli wejścia na to przejście itp.
Również życzę miłej niedzieli.Ostatnio edytowane przez ksu ; 27-01-2013 o 11:52

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks