Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
    Nowy użytkownik

Parkowanie równoległe po lewej stronie drogi dwukierunkowej.

Witam!

Mam mały problem dotyczący użycia kierunkowskazu.

Zdarzyło mi się dzisiaj, że parkowałam równolegle przodem na jezdni dwukierunkowej po lewej stronie drogi (czyli bliżej jezdni w stronę przeciwną). Parkując użyłam lewego kierunkowskazu. Ale miałam dylemat jakiego kierunkowskazu użyć podczas wyjazdu (dodam, że wyjechałam w tą stronę w którą jechałam przed parkowaniem)? Ostatecznie również użyłam lewego. Ale czy słusznie postąpiłam?

Dopisek:
    Jestem kobietą (nie blondynką), jeżdżę małym niebieskim Matizem a prawo jazdy mam dopiero od 2 lat.

Nowy użytkownik

Re: Parkowanie równoległe po lewej stronie drogi dwukierunko

Cytat Napisał coverted
    Witam!

Mam mały problem dotyczący użycia kierunkowskazu.

Zdarzyło mi się dzisiaj, że parkowałam równolegle przodem na jezdni dwukierunkowej po lewej stronie drogi (czyli bliżej jezdni w stronę przeciwną). Parkując użyłam lewego kierunkowskazu. Ale miałam dylemat jakiego kierunkowskazu użyć podczas wyjazdu (dodam, że wyjechałam w tą stronę w którą jechałam przed parkowaniem)? Ostatecznie również użyłam lewego. Ale czy słusznie postąpiłam?

Dopisek:
    Jestem kobietą (nie blondynką), jeżdżę małym niebieskim Matizem a prawo jazdy mam dopiero od 2 lat.
    Twój dopisek myślę jest wskazówką do rozwiązania zagadki

1. Pierwsze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy mogłaś taki manewr w tym miejscu wykonać:

Kodeks drogowy:
    Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

7. na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;

2.
    Lewy kierunkowskaz - bez sensu

Jechałaś w prawo więc tylko prawy kierunkowskaz.
    Pracuj mądrze nie ciężko www.nwa-mlm.pl

Nowy użytkownik

Mogłam na pewno, bo to specjalnie wyznaczony parking przycmentarny rozciągający się wzdłuż drogi (po drugiej stronie jest mur cmentarny).

Nowy użytkownik

Cytat Napisał coverted
    Mogłam na pewno, bo to specjalnie wyznaczony parking przycmentarny rozciągający się wzdłuż drogi (po drugiej stronie jest mur cmentarny).

To że to jest specjalnie wyznaczony parking przycmentarny rozciągający się wzdłuż drogi nie oznacza że mogłaś parkować i to chcę Ci uświadomić. W takiej sytuacji jak opisałaś parkować to na pewno mogą pojazdu z przeciwnego pasa ruchu natomiast tak jak wcześniej napisałem jeżeli nie jest to droga o małym natężeniu ruchu nie mogłaś wykonać manewru parkowania (dlaczego??? - bo jak jest droga o dużym natężeniu ruch parkujemy tylko po naszej prawej stronie. Jak nam się ubzdura, bądź zobaczymy miejsce po lewej stronie nie możemy tam zaparkować bo tamujemy ruch - musimy zjechać do osi jezdni i przykładowo przepuścić pojazdy jadące z przeciwka - prościej już się chyba nie da wytłumaczyć)

Powtórzę jeszcze raz - to że tam jest parking nie znaczy że ty tam możesz zaparkować, pomimo tego że masz mur po swojej prawej stronie...
    Pracuj mądrze nie ciężko www.nwa-mlm.pl

Nowy użytkownik

Tak, ale przy moim pasie ruchu jest nawet znak, że tam należy parkowac.
    Nawet policja tam parkuje - jest to normalna praktyka (nie tylko w okolicach 1 listopada). Więc sprawa samego parkowania (i możliwości) jest dla nie mnie nie istotna. Kwestią dla mnie jest tylko użycie kierunkowskazu.

Prosiłabym też o zabranie głosu w tym temacie innych osób. Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.S. A jak mam określic natężenie ruchu? Zadzwonic do zarzadzcy drogi? Przeciez okreslenie natezenia ruchu w trakcie kierowania jest rzeczą względną.

P.S.S. Droga o średnim natężeniu ruchu. Nie musiałam nikogo przepuszczac, bo nikt nie jechał; chociaż czasem faktycznie trzeba w tym miejscu poczekac az jeden, góra dwa samochody przejadą).

Od dawna na forum

Tumek Twoja wypowedź jest dla mnie jedną wielką ciekawostką. Odpowiadasz jako osoba posiadająca prawojazdy czy jako instruktor? Jeśli jako pierwszy z wymienionych to należy Ci się co najmniej nagana za brak znajomości przepisów. Jeśli jako instruktor to pytanie jakim cudem otrzymałeś uprawnienia. Przeczytaj jakie bzdury wipisujesz. Jeśli jest wyznaczony parking nie można na nim parkowac??? Co Ty za głupoty piszesz? To tak jak na normalnym parkingu powiedział byś że nie możesz zaparkować prostopadle tyłem.
    Nie chce mi się już więcej rozpisywać bo ręce mi opadają jak takie głupoty czytam.
    Co do kierunkowskazu to oczywiście lewy.

Nowy użytkownik

Tumek odniósł się do wypowiedzi Coverted, która napisała, że zaparkowała na jezdni i tu miał rację.
    Jeżeli jednak jest tam znak, bądź linia wyznaczająca pas do parkowania to można zaparkować po lewej stronie.

Co do kierunkowskazu, to przy parkowaniu równoległym zmieniałaś pas ruchu w prawą stronę, więc prawy kierunkowskaz. Gdybyś parkowała prostopadle, to wtedy należy użyć lewego kierunkowskazu.

Od dawna na forum

Misiu, Tumek napisał wyraźnie:

"Powtórzę jeszcze raz - to że tam jest parking nie znaczy że ty tam możesz zaparkować, pomimo tego że masz mur po swojej prawej stronie..."

Wcześniej napisał prawie to samo i do tego się odniosłem.

Nowy użytkownik

He he he.
    No masz rację panie instruktorze
    Nie zauważyłem tego

Od dawna na forum

Misiu po "przeoraniu" w Opolu człwiek zaczyna zwracać uwagę na każdy szczegół

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia