Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Banned

Zawracanie na dwukierunkowej

Jezeli wykonujemy manewr zawracania na drodze dwukierunkowej o dwoch pasach ruchu, kazdy w innym kieruku, powinnismy wlaczyc najpier prawy kierunkowskac zblizajac sie do prawej krawedzi jezdni (jak najblizej kraweznika aby sie wyrobic z zawracaniem na 3) Czy kierunkowskaz wlaczamy wtedy i tylko wtedy gdy za nami cos jedzie i kierunkiem dajemy mu sygnal aby nas ominal. Ja kiesunkowskaza nie wlaczam jak za mna nic nie jedzie ale czy jak juz cos za mna zbliza to powinienem wlaczyc prawy kierunek. Jak to wyglada na egzaminie??? ja na to patrza?
    pozdrawiam

Od dawna na forum

Kierunkowskaz zawsze gdy zmieniamy kierunek jazdy, nie ważne czy cos za nami jedzie czy nie.
    W razie watpliwości zawsze lepiej włączyc kierunkowskaz, o ile nie spowoduje to wprowadzenia innych w błąd.

pzdr

Użytkownik
    Mieszka w
    slask

Witam mam takie pytanie czy jezeli jade droga dwujezdniowa z pierwszenstwem i wykonuje manewr zawracania to czy mam pierwszenstwo podczas wykonywania tego manewru przed pojazdem wyjeżdżającym z drogi podporzadkowanej? wiem ze kedys zawracajac trzeba bylo ustapic pierwszenstwa wszystkim , wiem ze wykonujac ten manewr na jednojezdniowej to mam pierwszenstwo przed tymi kierujacymi z podporzadkownej ale czy na dwujezdniowej jest tak samo? Pozdrawiam

Użytkownik

Re: Zawracanie na dwukierunkowej

Cytat Napisał cimas
    Jezeli wykonujemy manewr zawracania na drodze dwukierunkowej o dwoch pasach ruchu, kazdy w innym kieruku, powinnismy wlaczyc najpier prawy kierunkowskac zblizajac sie do prawej krawedzi jezdni (jak najblizej kraweznika aby sie wyrobic z zawracaniem na 3) Czy kierunkowskaz wlaczamy wtedy i tylko wtedy gdy za nami cos jedzie i kierunkiem dajemy mu sygnal aby nas ominal. Ja kiesunkowskaza nie wlaczam jak za mna nic nie jedzie ale czy jak juz cos za mna zbliza to powinienem wlaczyc prawy kierunek. Jak to wyglada na egzaminie??? ja na to patrza?
    pozdrawiam
    Przy zawracaniu tzw. "na 3" zbliżając się do prawej krawędzi jezdni przecież nie zmieniasz kierunku jazdy! W Polsce jest ruch prawostronny i masz obowiązek jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Jeśli jedziesz środkiem swojego pasa to i tak zbliżając się do prawej nie zmieniasz kierunku jazdy.
    Włączając prawy kierunek do zawracania ewidentnie wprowadziłbyś innych uczestników ruchu w błąd.

Zawracając na 3 owszem zbliżasz się do prawej, włączasz lewy kierunkowskaz i jedziesz do lewej krawędzi, następnie cofając prawy kierunkowskaz, i lewy kierunkowskaz do ostatecznego zawrócenia. I to cała filozofia.

Poza tym takie zawracanie może być wykonane tylko na drodze o małym natężeniu ruchu.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Cytat Napisał pawflusio
    Witam mam takie pytanie czy jezeli jade droga dwujezdniowa z pierwszenstwem i wykonuje manewr zawracania to czy mam pierwszenstwo podczas wykonywania tego manewru przed pojazdem wyjeżdżającym z drogi podporzadkowanej? wiem ze kedys zawracajac trzeba bylo ustapic pierwszenstwa wszystkim , wiem ze wykonujac ten manewr na jednojezdniowej to mam pierwszenstwo przed tymi kierujacymi z podporzadkownej ale czy na dwujezdniowej jest tak samo? Pozdrawiam
    Jest tak samo. Skoro jesteś na "drodze z piewszństwem" to masz pierwszeństwo przed pojazdami, które są na "drodze podporządkowanej" nawet jeśli zawracasz. Nie ma znaczenia czy jesteś na drodze jednojezdniowej, czy dwujezdniowej.
    Kiedyś był taki przepis, że traciło się pierwszeństwo podczas zawracania, ale to było dawno dawno temu.

Użytkownik

Cytat Napisał pawflusio
    A jaka jest różnica między drogą jednojezdniową a dwujezdniową? Wykonujesz manewr zawracania będąc na drodze w pierwszeństwem, to czemu chciałbyś ustępować tym, którzy są na podporządkowanej.
    Oczywiście szczególna ostrożność jest zalecana

Użytkownik
    Mieszka w
    slask

Dzieki bardzo za podpowiedzi , sami wiecie jak w naszym kraju bywa wolalem sie upewnic czy jest jakas roznica , jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.

Użytkownik
    Mieszka w
    slask

Moja watpliwosc wynikala ze stwierdzenia zanjomego policjanta ze wjeżdżając na pas miedzy jezdniami trace pierwszenstwo, ale wiecie jak to jest z interprretacją policji..wole zapytac bardziej kompetentnych w tym temacie instruktorów.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

No więc problem jest w interpretacji i nie jest to tak różowo, jak piszą koledzy. Poszukaj odcinków Jedź Bezpiecznie (są na stronach TVP) z następujących dat:

2007-03-25
    2010-05-09
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Użytkownik
    Mieszka w
    slask

Wychodzi jednak na to ze pomimo ze przepis juz nie istnieje to dalej trzeba ustepowac pierwszenstwa wszystkim podczas zawracania..tylko po co ten przepis zniesli jak bylo wszystko jasne wtedy..polska to piękna kraj..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia