Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Użytkownik

pyt. o wyprzedzanie na rondzie.

Mój znajomy ma mały problem, doprowadził do kolizji na rondzie i nie przyjął mandatu. Ale nie do końca wiem czy obaj kierowcy jechali nie zgodnie z przepisami. Moje pytanie dotyczy wyprzedzania na rondzie prawą stroną w sytuacji gdy nie ma żadnych znaków poziomych. Czyli czy można wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym prawą stroną, gdy pasy ruchu nie są wyznaczone znakami poziomymi? Za wszelkie komentarze z góry dziękuję.
    KRZYCH

Użytkownik

Troszkę powertowałem i wychodzi, że można wyprzedzać na rondzie bez znaków poziomych prawą stroną. Art 24 ust 3 i ust 10 z uwzględnieniem ust 7 pkt 3. Jeśli żle interpretuję te zapisy proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
    KRZYCH

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Jeżeli pojazd jedzie opisanym rondem blisko wyspy i ma włączony lewy kierunkowskaz, to można go wyprzedzić prawą stroną, jeśli jest wystarczająco dużo miejsca. Jeśli nie ma wyznaczonych pasów to wynika z tych artykułów, że nie można.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Wyprzedzanie po prawej jest dopuszczone wyłącznie przy wyznaczonych pasach ruchu i w pewnych wypadkach.

Jak chcesz coś bliżej na temat ronda poczytać to znajdziesz tutaj.
    http://www.ifp.pl/index.php?name=PNp...=asc&start=364

Wnioski są takie prawo, prawem a Sądy i Policja mają inne prawo, swoje prawo.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Kopan Ty jesteś z Tarnowa, więc pytanko do Ciebie.
    Na tym rondzie http://www.youtube.com/watch?v=HBmm7cSUzJs jadąc od południa na północ (czyli prosto przez rondo), czy opuszczając rondo włączasz prawy kierunkowskaz?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Nie daję prawego kierunkowskazu, bo jadąc na wprost nie mam takiego zwyczaju.
    Nie jestem wyznawcą teorii prostowania rond, co widzę to po imieniu nazywam.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ja też w takiej sytuacji nie włączam kierunkowskazu, ale to ze względu na oznakowanie poziome.
    Też nie jestem wyznawcą teorii prostowania rond.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia