Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum

rower a pieszy

art 26.2 Kierujący pojazdem , który skręca w drogę poprzeczną , jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu ( bez względu na to czy jest przejście czy go niema) tak mówią przepisy więc dotąd rozumiem.

1) A w wypadku roweru to już raczej nie koniecznie prawda? tz jeżeli nie ma przejazdu dla rowerzystów? to rowerzyście nie muszę ustępować? teoretycznie oczywiście.

2) Problem również mam gdy mowa o rowerze, art 27.gdzie przepis jest z dodatkiem "zachowania szczególnej ostrożności podczas skręcania w drogę poprzeczną...... Czemu to wyszczególniono w wypadku roweru a nie pieszego?
    z uwagi iż te pojazdy poruszają się szybciej?

3) I dalsza część tego art 26...ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni , pasie ruchu dla rowerów...lub innej części drogi którą zamierza opuścić". Tz gdy próbuje wjechać na jezdnię przed nas???

4) zbliżając się do skrzyżowania i przejść , przejazdów kolejowych zachowujemy szczególną ostrożność i zwalniamy z uwagi np na znak lecz w wypadku przejazdów kolejowych wyszczególniono że również podczas przejeżdżania "przez przejazdy" czy ze względu na długość tgo przejazdu i zagrożenie? a w wypadku przejść dla pieszych czy skrzyżowań wystarczy zachować szczegóną ostrożność tylko przed, a nie na przejeździe czy skrzyzowaniu?
    sorki jeśli was męczę ale muszę być pewny w tym czego się uczę a tu mam nipweność po mimo iż nie ma to dużego wpływu to nie daje mi pokoju?
    Ostatnio edytowane przez viko ; 27-04-2013 o 13:19

Nowy użytkownik

Nie tak teoretycznie, bo rowerzysta jeśli nie ma drogi dla rowerów może się poruszać po jezdni (prawą stroną UWAGA!). Skręcając więc w prawo, według art. 27 pkt. 1 i 1a, musisz mu ustąpić pierwszeństwo.

Nowy użytkownik

Rozwinę trochę to co napisałem wczoraj, bo wczoraj nie miałem czasu się rozpisać.
    Cytat Napisał viko Zobacz post
    art 26.2 Kierujący pojazdem , który skręca w drogę poprzeczną , jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu ( bez względu na to czy jest przejście czy go niema) tak mówią przepisy więc dotąd rozumiem.

1) A w wypadku roweru to już raczej nie koniecznie prawda? tz jeżeli nie ma przejazdu dla rowerzystów? to rowerzyście nie muszę ustępować? teoretycznie oczywiście.
    Tak jak powyżej pisałem. Rowerzysta jeśli się porusza po drodze dla rowerów lub po chodniku gdzie jest dopuszczony ruch rowerów (wtedy jezdnię przekracza po przejeździe dla rowerów), oraz jeśli porusza się po poboczu, po jezdni (przy prawej krawędzi jezdni) to jeśli ty skręcasz, a rowerzysta jedzie prosto, to musisz mu ustąpić i przepuścić. Jeśli zaś przemieszcza się po chodniku gdzie nie ma dopuszczonego ruchu rowerów (można jechać warunkowo) to rowerzysta powinien przez jezdnie przechodzić (prowadząc rower) po przejściu dla pieszych - wtedy jest traktowany jako pieszy.

2) Problem również mam gdy mowa o rowerze, art 27.gdzie przepis jest z dodatkiem "zachowania szczególnej ostrożności podczas skręcania w drogę poprzeczną...... Czemu to wyszczególniono w wypadku roweru a nie pieszego?
    z uwagi iż te pojazdy poruszają się szybciej?
    Tutaj sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Rowerzyści mogą osiągać znaczne prędkości - mój rekord to 55 km/h (oczywiście jechałem wtedy po drodze, ale na ścieżce rowerowej dochodzi nawet do 30) więc powinno się przewidzieć taką możliwość i zachować ostrożność

3) I dalsza część tego art 26...ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni , pasie ruchu dla rowerów...lub innej części drogi którą zamierza opuścić". Tz gdy próbuje wjechać na jezdnię przed nas???
    Jak już wspomniałem w pkt 1 rowerzysta może się poruszać nie tylko ścieżce, ale też po innych częściach drogi (zresztą wyszczególnionych w artykule). Jeśli więc rower porusza się np. przez skrzyżowanie na wprost, a ty jadąc obok roweru skręcasz w prawo to ustępujesz pierwszeństwa. Przed skrętem w prawo warto zerknąć prawe lusterko
    4) zbliżając się do skrzyżowania i przejść , przejazdów kolejowych zachowujemy szczególną ostrożność i zwalniamy z uwagi np na znak lecz w wypadku przejazdów kolejowych wyszczególniono że również podczas przejeżdżania "przez przejazdy" czy ze względu na długość tgo przejazdu i zagrożenie? a w wypadku przejść dla pieszych czy skrzyżowań wystarczy zachować szczegóną ostrożność tylko przed, a nie na przejeździe czy skrzyzowaniu?
    sorki jeśli was męczę ale muszę być pewny w tym czego się uczę a tu mam nipweność po mimo iż nie ma to dużego wpływu to nie daje mi pokoju?
    Ze względu na zagrożenie. Ze składem kolejowym raczej nie masz szans.
    Myślę że wyjaśniłem co nieco (a pewnie będą jeszcze inni co dopiszą coś ciekawego lub mnie poprawią).

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia