Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Widok drzewa

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum

rower a pieszy

art 26.2 Kierujący pojazdem , który skręca w drogę poprzeczną , jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu ( bez względu na to czy jest przejście czy go niema) tak mówią przepisy więc dotąd rozumiem.

1) A w wypadku roweru to już raczej nie koniecznie prawda? tz jeżeli nie ma przejazdu dla rowerzystów? to rowerzyście nie muszę ustępować? teoretycznie oczywiście.

2) Problem również mam gdy mowa o rowerze, art 27.gdzie przepis jest z dodatkiem "zachowania szczególnej ostrożności podczas skręcania w drogę poprzeczną...... Czemu to wyszczególniono w wypadku roweru a nie pieszego?
    z uwagi iż te pojazdy poruszają się szybciej?

3) I dalsza część tego art 26...ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni , pasie ruchu dla rowerów...lub innej części drogi którą zamierza opuścić". Tz gdy próbuje wjechać na jezdnię przed nas???

4) zbliżając się do skrzyżowania i przejść , przejazdów kolejowych zachowujemy szczególną ostrożność i zwalniamy z uwagi np na znak lecz w wypadku przejazdów kolejowych wyszczególniono że również podczas przejeżdżania "przez przejazdy" czy ze względu na długość tgo przejazdu i zagrożenie? a w wypadku przejść dla pieszych czy skrzyżowań wystarczy zachować szczegóną ostrożność tylko przed, a nie na przejeździe czy skrzyzowaniu?
    sorki jeśli was męczę ale muszę być pewny w tym czego się uczę a tu mam nipweność po mimo iż nie ma to dużego wpływu to nie daje mi pokoju?
    Ostatnio edytowane przez viko ; 27-04-2013 o 13:19

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia