Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Głównie odnosiłem się do:
    Cytat Napisał kopan Zobacz post
    (...)Po to wprowadzono pierwsze rozwiązanie (pow. wyłączona z ruchu, linia ciągła - by ustepowanie wynikające ze znaku A-7 przesunąć do miejsca ... lub je całkowicie zlikwidować - zmiana pasa ruchu. Szczególna sytuacja.(...)
    Jak będą zaspy na powierzchni wyłączonej to OK, gorzej jak ich nie będzie
    Miałem na myśli sytuacje gdy zima zaskakuje drogowców i zanim zaczną odśnieżać, czyli między innymi spychać śnieg na powierzchnie wyłączone z ruchu, to cała droga jest pokryta śniegiem. Gdy droga będzie pokryta pierwszym śniegiem na grubość np. 5 cm (a niestety zdarza się) to wtedy nie widać żadnych linii, powierzchni wyłączonych z ruchu itp. więc jakby nie patrzeć mandat należy się kierowcy który nie zastosował się do znaku A-7.

W sytuacji bez śniegu uważam tak jak KSU, mandat za nie stosowanie się do znaków poziomych dla jadącego drogą z pierwszeństwem, a mandat za kolizje dla tego który miał znak A-7

A-7 jest umieszczony przed skrzyżowaniem, czyli ma ustąpić wszystkim pojazdom poruszającym się tą drogą.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Człowieku co Ty z tym 5cm śniegiem?
    To jak spadnie taki śnieg a pobocze i teren przyległy jest płaski to jedziesz gdzie chcesz i masz pierwszeństwo?
    Wytniesz chłopu w stodołę i oskarżysz go, że jego stodoła nie ustąpiła Ci pierwszeństwa.

Od dawna na forum

przypominam że mówimy tu o sytuacji gdzie pomimo że chłop miał ustap to ma pierwszeństwo- patrz pierwszy rysunek.
    Bo jak Ksu już pisał ładnie, ten znak ma tam charakter porządkowy, a A7 znajduje się na drodze poprzecznej ( i o tym teraz pewnie rozmawiacie) lecz na obrazku droga wchodzi w drogę główną i kierujący prawym pasem pomimo że miał wczesniej ustąp ma pierwszeństwo przed pojazdem który chce wjechać na jego pas.

Co do śniegu to chyba ma rację, a co innego wyjazd poza drogę, bo mowa o śniegu na drodze nie na polu , ale dobre to było z tą stodołą.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał viko Zobacz post
    Bo jak Ksu już pisał ładnie, ten znak ma tam charakter porządkowy, a A7 znajduje się na drodze poprzecznej ( i o tym teraz pewnie rozmawiacie) lecz na obrazku droga wchodzi w drogę główną i kierujący prawym pasem pomimo że miał wczesniej ustąp ma pierwszeństwo przed pojazdem który chce wjechać na jego pas.
    No tak pisał, ale potem zmienił zdanie i uważa że jak dojdzie do kolizji to winny jest wyjeżdżający z podporządkowanej.
    Czyli pisze raz tak a raz siak.
    Taki niezdecydowany jest .

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

kopan, bardzo lubisz mieszać i zawsze chcesz żeby była Twoja racja, ale niestety nie jest, ale ja już się do tego przyzwyczaiłem.
    Nie zmieniłem zdania i nie zmienię, gdyż moje zdanie jest poparte przepisami, a Twoje oczywiście nie. Nie piszę "raz tak a raz siak". Jestem konsekwentny w tym co piszę.
    Specjalnie dla Ciebie zacytuję jeszcze raz moją wypowiedź, w całości byś nie wyrywał zdania (myśli) z kontekstu.
    ksu napisał:
    Zacznijmy od tego, że jest to skrzyżowanie gdzie pierwszeństwo jest określone za pomocą znaków drogowych regulujących pierwszeństwo. Skoro jednej z dróg nadano pierwszeństwo (droga ze znakiem D-1), to drogę poprzeczną z prawej strony, trzeba obowiązkowo oznaczyć jako droga podporządkowana (np. znakiem A-7, jak w naszym przypadku). Tak wynika z warunków technicznych znaków...
    Znak D-1 nie może być umieszczony samodzielnie. Musi być jeszcze znak A-7 lub B-20.
    W przypadku jak na obrazku znak A-7 ma charakter porządkowy, gdyż teoretycznie pojazd wyjeżdżający z drogi podporządkowanej, tak na prawdę nie ma komu ustępować pierwszeństwa, (no chyba, że ktoś będzie jechał powierzchnią wyłączoną, lub zmieniał pas ruchu na linii ciągłej), ale być tam powinien, gdyż tak wynika z przepisów odnośnie oznakowań skrzyżowań.
    Sprawa jest tu prosta. Żeby rozstrzygnąć pierwszeństwo przejazdu pomiędzy pojazdami A i B nie stosujemy już przepisów odnośnie tych dwóch znaków, tylko przepisy art.22 ust.4 K.D. czyli przepisy o zmianie pasa ruchu.
    Pojazd A zmieniając pas ruchu jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi B.
    Taka ciekawostka. Gdyby pojazd A zmienił pas ruchu na skrzyżowaniu (np. w połowie ciągłej linii jak na obrazku), lub jechałby po powierzchni wyłączonej z ruchu ( i jedno i drugie jest wykroczeniem), a pojazd B wyjechałby na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej, winnym zdarzenia drogowego byłby pojazd B (mandat do 500 zł i 6 pkt karnych). Natomiast pojazd A zostałby ukarany tylko za wykroczenie (niezastosowanie się do linii pojedynczej ciągłej, lub powierzchni wyłączonej - 100 zł mandat karny i 1 pkt karny.
    Bardzo Cię więc proszę byś nie pisał głupot odnośnie moich wypowiedzi.
    Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś moją wypowiedź, choć jak Cię znam, to pewnie i tak chodzi Ci tylko o to aby narobić zamieszania, z którego i tak nie wyniknie nic dobrego, ale przynajmniej odbiegniemy od tematu, w którym niestety nie masz racji.
    Poczytaj i wyciągnij wnioski. Inni potrafili zrozumieć to co napisałem. Ty jednak nie. Trochę to smutne.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Coś tu strasznie zaczyna się mieszać.
    KOPAN rozchodziło się o to:
    Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Taka ciekawostka. Gdyby pojazd A zmienił pas ruchu na skrzyżowaniu (np. w połowie ciągłej linii jak na obrazku), lub jechałby po powierzchni wyłączonej z ruchu ( i jedno i drugie jest wykroczeniem), a pojazd B wyjechałby na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej, winnym zdarzenia drogowego byłby pojazd B (mandat do 500 zł i 6 pkt karnych). Natomiast pojazd A zostałby ukarany tylko za wykroczenie (niezastosowanie się do linii pojedynczej ciągłej, lub powierzchni wyłączonej - 100 zł mandat karny i 1 pkt karny.
    w odpowiedzi na "By poruszający się drogą z pierwszeństwem miał pierwszeństwo, to musi się poruszać uprawnionym torem jazdy !!!"
    Napisałem
    Cytat Napisał eMx Zobacz post
    Idąc dalej tym tokiem załóżmy taką sytuacje: śnieg zakryje linie i dojdzie do kolizji, więc wychodzi na to, że będzie wina firmy która nie odśnieżyła i oni dostaną mandat... ale oni mają kilka godzin na odśnieżenie...

Znaki A-7, D-1 dotyczą drogi, a nie tylko pasów ruchu.
    Jeśli 5 cm śniegu to za dużo, to niech będą 3 cm linie i pola wyłączone z ruchu również nie będą widoczne a krawężniki będą wyraźnie się odznaczały, więc nie wjedzie się na pole.
    Ostatnio edytowane przez eMx ; 21-06-2013 o 22:25

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Ty jesteś jedna wielka ciekawostka.

I propaganda jesteś bo takie coś wypisujesz ((bardzo lubisz mieszać i zawsze chcesz żeby była Twoja racja, ale niestety nie jest, ale ja już się do tego przyzwyczaiłem.)) Co grunt przygotowujesz pod swoje niewątpliwe rewelacje ??

Człowieku Ty nawet nie WIESZ co piszesz, bo cytujesz swoją wypowiedź z której wynika że jesteś za a nawet przeciw - taka ciekawostka.

Z uporem maniaka twierdzisz że A-7 ma charakter porządkowy a rozstrzygają o pierwszeństwie przepisy art.22 ust.4 K.D. czyli przepisy o zmianie pasa ruchu.

Człowieku ja czytam raz i w lot łapię sedno.
    Więc nie porównuj mnie do Ciebie, bo tekstu nie kumasz, nawet swojego, nie wiesz co piszesz a to jest ......

Chłopie nie wmawiaj mi że mi chodzi o robienie zamieszania, a to że ja nie mam racji to jest tylko twoje pobożne życzenie, motywowane chęcią mienia przez Ciebie za wszelką cenę racji - choćby to były oczywiste głupoty, jak ten twój powyższy wpis.

Ty, Ciekawostka to jesteś za czy nawet przeciw?

Ciekawostka wchodzi w skład osoby twojej i jej mniemania o przepisach.
    Się głupio zapytałem , pewnie pod wpływem ........., bo oczywiste że wchodzi.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Witam
    Nie bede sie w dawal w wasza dyskusje ale mam cos posrednio zwiazane z tematem
    Moze trudno w to uwieżyc ale w naszym miescie egzaminacyjnym jest droga jednokierunkowa, jadąc tą drogą jesteśmy na drodze z pierwszeństwem po drodze mamy trzy skrzyżowania po sobie i przed żadnym skrzyżowaniem nie ma znaku D-1.
    Jadąc pierwszy raz tą drogą nie wiemy, że jesteśmy na drodze z pierwszeństwem poki dojeżdżając do skrzyżowanie nie spojrzymy w drogę poprzeczną gdzie zobaczymy znak B-20 lub A-7.
    Dziwne co?
    Czy drogowcy mogli zapomnieć o znakach D-1 przed skrzyżowaniami???

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

eMx masz rację, zaczyna się mieszać. Dlaczego, to już nie będę pisał.
    kopan pozostawię bez komentarza, to co napisałeś. Myślę, że tak będzie najlepiej. Ktoś musi przecież ustąpić.
    Miłego weekendu wszystkim. Ja zaraz wyjeżdżam na Mazury .

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Człowiek nie graj w nuty marketingowe.
    Co to super sprzedawcą jesteś, by sugerować żeś tak mądry że głupszemu musisz ustąpić.

Skup się na treści.
    A z treści twoich wypowiedzi wynika że jesteś za a nawet przeciw, czyli że nie masz zdania, ale dużo dziobem kłapiesz - bo musisz.

Pozdrawiam.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia