Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55
Temat: ustąp pierwszeństwa
Widok drzewa
-
16-05-2013, 14:36 #1Od dawna na forum
ustąp pierwszeństwa
Na mapie goolge niestety jest zdjęcie z przed pół roku a nie wiem jak to rozrysować więc spróbuję opisać:
Wyobraźmy sobie skrzyzowanie z wiaduktem gdzie zjeżdżając pod wiadukt można jechać prosto a pas prawy skreca do góry a lewy pod wiadukt by wjechać w lewo na górę.
Zatem na początku jadąc prosto przez skrzyzowanie z wiaduktem w dół mam dwa pasy w tym prawy skręca w prawo na górę jw. a patrząc na wprost pozostsje nam jeden pas bo prawy skręca jak pisałem a na wprost dalej pozostaje przestrzeń drogi po prawej gdzie kiedyś był pas prawy lecz teraz zaczyna się znak pozimy P21 -pas wyłączony -ok 10m.
W tym momencie po prawej stronie po łuku dochodzi pas z drogi podporządkowanej, ze znakiem ustąp. Pojawia się on na miejsce znaku pozimoego P21 (wnika w tę drogę główną , gdzie wcześniej (ale już się skończył ) był zna P21, zatem pasy się spotykają lecz oddzielone jeszcze przez ok 10m linią ciągłą.
Pojazd jądacy drogą z pierwszeństwem znajduje sie na lewym pasie. Pas prawy to pas oddzielony liną ciągłą jeszcze przez ok 10 m, zatem te pasy już idą obok siebie. I pytanie koto ma pierwszeństwo, gdy kończy się linia ciągła a pojazd z pierwszeństwa chce zając prawy pas? czy pojazd z lewej gdyż jest na drodze z pierwszeństwem,(mimo że zmienia pas), czy pojazd który 10m wczesniej miał ustąp lecz znajduje się już na pasie na wprost ,na własnym pasie?
nie wiem czy udało mi się to dobrze opisać.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks