Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Użytkownik Avatar sowa
    Mieszka w
    we właściwym miejscu

Talking egzamin wewnetrzny

pewnie ten temat byl już podejmowany ale zapytam...po przeprowadzonym egzaminie w ośrodku drukuję uzyskany wynik z danymi kursanta,aktualizuję PKK , mam wersję podstawową portalu plus podpis, w formie papierowej dostarczam informację o ukonczonym kursie do starostwa a kursantowi zwracam PKK ,czy na tym etapie muszę wykupic rozszerzoną wersję portalu ,czy aktualizacja PKK w tej formie jest równiez informacja o zakonczeniu kursu ? napiszcie jak to robicie bo byc może coś zamieszałam

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

sowa napisała:
    pewnie ten temat byl już podejmowany ale zapytam...po przeprowadzonym egzaminie w ośrodku drukuję uzyskany wynik z danymi kursanta,aktualizuję PKK , mam wersję podstawową portalu plus podpis, w formie papierowej dostarczam informację o ukonczonym kursie do starostwa a kursantowi zwracam PKK
    Wszystko robisz dobrze.
    sowa napisała:
    ,czy na tym etapie muszę wykupic rozszerzoną wersję portalu
    Nie.
    sowa napisała:
    czy aktualizacja PKK w tej formie jest równiez informacja o zakonczeniu kursu
    Nie, jeśli miałaś na myśli spełnienie obowiązku przez kierownika osk wynikającego z art.27 ust.1 pkt 4 u.o.k.p.
    Aktualizacja PKK równa się wydaniu zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. Po wydaniu zaświadczenia, czyli aktualizacji PKK musisz w terminie 14 dni dostarczyć do Starostwa informację o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia o jego ukończeniu (art.27 ust.1 pkt 4 u.o.k.p.). Możesz zrobić to w formie elektronicznej (jeśli Twoje Starostwo ma rozszerzoną, czyli płatną wersję Portalu Starosty) lub w formie papierowej.

Od dawna na forum Avatar neoTz

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    [..] Po wydaniu zaświadczenia, czyli aktualizacji PKK musisz w terminie 14 dni dostarczyć do Starostwa informację o zakończeniu kursu [..]
    Według mnie jest to bezsensowna procedura bo skoro zwróciłem PKK to powinno automatycznie równać się temu iż dana osoba ukończyła kurs.
    W dodatku jest na to termin 14 dni, gdzie po zwróceniu PKK praktycznie od razu dana osoba może zapisać się na Egzamin. Czyli wynika z tego, że jeśli nie dostarczę tego w ciągu 14 dni to Starostwo odbierze to jako, iż dana osoba nie skończyła szkolenia i jeżeli w ciągu tych 14 dni zdała egzamin to unieważnią jej ten egzamin egzamin, bo przecież nie poinformowałem Starostwa o tym fakcie mimo iż zwróciłem uaktualniony PKK (wpisałem ilość godzin szkolenia, instruktora prowadzącego itd.) - tak to z tego wynika..

Użytkownik Avatar sowa
    Mieszka w
    we właściwym miejscu

to dzięki za potwierdzenia bo najgorzej namieszać

Użytkownik Avatar sowa
    Mieszka w
    we właściwym miejscu

a mam pytanie ...jaki podpis polecacie i macie sprawdzony ...dzieki

Mieszka w
    Podlasie

Najmniej problemów jest chyba z cencert. Kosztuje 276 zł na dwa lata. Dosłownie w 30 minut możesz go zarejestrować. Są też tańsze podpisy o około 40 zł, ale procedura rejestrowania jest znacznie dłuższa.
    Może ktoś jeszcze poleci Ci jakiś inny podpis.

Użytkownik Avatar sowa
    Mieszka w
    we właściwym miejscu

no super ! taki miałam własnie wyszukany ,dokładnie ,ale się wstrzymałam bo chciałam potwierdzić

Mieszka w
    Podlasie

neoTz napisał:
    Według mnie jest to bezsensowna procedura bo skoro zwróciłem PKK to powinno automatycznie równać się temu iż dana osoba ukończyła kurs.
    Masz rację. Skoro PKK jest zaktualizowany, to oznacza, że osoba ukończyła szkolenie. Niestety ustawodawca nałożył dodatkowy obowiązek na kierownika osk, by taką informację przekazał do Starostwa. Nic na to nie poradzimy.
    neoTz napisał:
    W dodatku jest na to termin 14 dni, gdzie po zwróceniu PKK praktycznie od razu dana osoba może zapisać się na Egzamin.
    Zgadza się.
    neoTz napisał:
    Czyli wynika z tego, że jeśli nie dostarczę tego w ciągu 14 dni to Starostwo odbierze to jako, iż dana osoba nie skończyła szkolenia...
    Na pewno Starostwo tego tak nie odbierze. Co by się nie stało odnośnie informacji o zakończeniu szkolenia i wydaniu zaświadczenia o jego ukończeniu (załóżmy iż tą informację dostarczyłeś w terminie przekraczającym 14 dni), to i tak osoba szkolona będzie uznana za osobę, która ukończyła szkolenie. Jedynie kierownik osk nie wywiązał się warunków wynikających z art.27 ust.1 pkt 4 u.o.k.p.
    neoTz napisał:
    i jeżeli w ciągu tych 14 dni zdała egzamin to unieważnią jej ten egzamin egzamin, bo przecież nie poinformowałem Starostwa o tym fakcie mimo iż zwróciłem uaktualniony PKK (wpisałem ilość godzin szkolenia, instruktora prowadzącego itd.) - tak to z tego wynika..
    No trochę inaczej z tego wynika
    Po pierwsze, egzamin nie będzie unieważniony, a konsekwencie mogą być wyciągnięty tylko w stosunku do kierownika osk.
    Po drugie, egzamin zostaje unieważniony w drodze decyzji administracyjnej lub z urzędu, tylko wtedy, kiedy zachodzą okoliczności o których mowa w art.72 u.o.k.p.

Użytkownik Avatar sowa
    Mieszka w
    we właściwym miejscu

zgadza się Ksu machyba rację

Od dawna na forum Avatar neoTz

W dniu 20 czerwca 2013 roku w Ministerstwie Transportu Budownictwa i Gospodarki Morskiej odbyło się kolejne, siódme posiedzenie zespołu roboczego ds. zmian przepisów regulujących funkcjonowanie OSK. Jeżeli zaproponowane na tym spotkaniu zmiany wejdą w życie to nie będziemy musieli zgłaszać egzaminu wewnętrznego i zakończenia kursu
    Wnoszą o uchylenie pkt 3 i 4:
    3) przedstawić staroście właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców, najpóźniej 3 dni przed planowanym przeprowadzeniem egzaminu wewnętrznego, informację o terminie i miejscu jego przeprowadzenia;
    4) przekazywać staroście, o którym mowa w pkt 1, w terminie 14 dni od dnia zakończenia kursu i wydania zaświadczenia o jego ukończeniu, następujące dane osób, które ukończyły kurs:
    a) imię i nazwisko,
    b) datę i miejsce urodzenia,
    c) numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL), zwany dalej "numerem PESEL", a w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - serię, numer i nazwę dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz nazwę państwa, które wydało ten dokument,
    d) adres zamieszkania,
    e) zakres ukończonego kursu,
    f) imię i nazwisko odpowiednio instruktora lub wykładowcy, który prowadził zajęcia, jego numer ewidencyjny oraz numer ewidencyjny jednostki szkolącej;
    Link do pełnej listy zmian wraz z uzasadnieniem:
    http://portalnaukijazdy.pl/upload/fi...la20130620.pdf

Oby jak najszybciej to wprowadzili bo zgłaszanie zwłaszcza tego zakończenia szkolenia jest jak już pisałem poprzednio bezsensowne i uciążliwe ponieważ osobiście muszę kilkanaście km jechać do Starostwa które ni jak nie jest mi po drodze...
    Ostatnio edytowane przez neoTz ; 28-06-2013 o 10:55

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia