Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28
Temat: stop
-
09-08-2013, 20:49 #11Od dawna na forum
ja bym jednak kazał się zatrzymać przed drogą bo tak napisano w punkcie 1.
zatem mógłbym to interpretować iż punkt drugi to uzupełnienie pierwszego i mowa nadal o miejscu przed drogą".
np:
2. ...a w razie jego braku - w takim miejscu, (ale nadal przed drogą jw.) w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem." Czyli by nie wyjechał np kołem na drogę.
Ale nie upieram się że tak to ma być i może Ksu mnie przekonasz jakąś analogią z innych przepisów bo na razie jakoś nic mi nie przychodzi a kolejny instruktor którego ostatnio pytałem też uczy by dwa razy sie zatrzyamć, tj najpierw przed drogą z uwagi na przepis potem dla bezpieczeństwa.
-
11-08-2013, 11:04 #12
viko napisał:
Gdyby tak miało być, to mielibyśmy zapis wyglądający np. w taki sposób:zatem mógłbym to interpretować iż punkt drugi to uzupełnienie pierwszego i mowa nadal o miejscu przed drogą"
"Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku — w takim miejscu, (w dalszym ciągu przed drogą z pierwszeństwem), w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
Wtedy byłoby tak jak napisałeś.
Jest jednak taki zapis:
"Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku — w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem". Z zapisu tego wynika, że zatrzymanie w związku ze znakiem B-20 powinno nastąpić w takim miejscu abyś mógł zaobserwować skrzyżowanie i to co na nim się dzieje celem bezpiecznego przejechanie przez nie. Taka jest intencja tego przepisu.
Następna sprawa, jeśli zatrzymasz się przed drogą z pierwszeństwem, to nie masz możliwości upewnienia się, że nie utrudnisz ruchu pojazdom które są na drodze z pierwszeństwem, gdyż najzwyczajniej w życiu nie będziesz widział tego co powinieneś widzieć, aby bezpiecznie móc przejechać przez omawiane przez nas skrzyżowanie.
Nie spełnisz dyspozycji wynikającej z ust.2 § 21 (wytłuszczona część zdania).
viko napisał:
Akurat nie chodzi tu o wjechanie kołami na drogę, tylko całym obrysem pojazdu.Czyli by nie wyjechał np kołem na drogę.
-
21-08-2013, 22:54 #13Od dawna na forum
Nie twierdzę iż nie masz racji lecz że nie przekonuje mnie to nadal gdyż dla przykładu mógłbym np. napisać tak:
art 49.3. Zabrania się zatrzymania lub postoju pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. ....
4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu ( i tu należało by wpisać wg tego jw. "autostradzie lub drodze ekspresowej......") nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
A wiemy iż nie trzeba tego dopisywać i podobnie w sprawie zatrzymania na stopie. Szef mój kazał mi więc uczyć iż przed drogą bo inaczej po egzaminie ale jeszcze muszę zapytać kolegi egzaminatora jak się spotkamy niedługo to napiszę jak to interpretuje. siemka
-
22-08-2013, 22:03 #14
Odbiegniemy troszkę od tematu, ale trudno.
viko napisał:
Akurat nie można tego dopisać, gdyż wtedy przepis ust.4 dotyczyłby tylko przepisu ust.3, a przepis ust.4 dotyczy całego art.49.art 49.3. Zabrania się zatrzymania lub postoju pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. ....
4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu ( i tu należało by wpisać wg tego jw. "autostradzie lub drodze ekspresowej......") nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
Dlatego też możesz zatrzymać się np.w tunelu, na moście, wiadukcie, na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, na jezdni obok linii przerywanej wyznaczającej krawędź jezdni itd. pod warunkiem, że unieruchomienia pojazdu wynikają z warunków lub przepisów ruchu drogowego i w takich przypadkach nie może być mowy o wykroczeniu.
viko napisał:
Nie tyle nie trzeba, co nie można, gdyż wtedy unieruchamiając pojazd przyczynowo z warunków lub przepisów ruchu drogowego w tych wszystkich miejscach, o których mowa w art.49 popełniałbyś wykroczenie.A wiemy iż nie trzeba tego dopisywać i podobnie w sprawie zatrzymania na stopie.
viko napisał:
Napisz...ale jeszcze muszę zapytać kolegi egzaminatora jak się spotkamy niedługo to napiszę jak to interpretuje.
-
23-08-2013, 07:36 #15Od dawna na forum
dalej po za tematem
odnosnie art 49 uważam iż można to wszystko dopisać podobnie ja ty dopisaleś ale pozostawiajc dalej zdanie - i tak napisałem ..." nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego."
być może nie jest to dobry przykład ale lepszego nie znalazłem i może nie znajdę. kolega na razie nie obecny ale jak spotkam to napiszę jak to oceniają u nas w gdańsku.
lub dopiero na kursie doszkalającym.
u nas pojawiła się juz konkurencja i cena spadła, lecz pyt. mam czy jesli egzamin zdalem w maju może nie potrzebuję doskolenia?
Ostatnio edytowane przez viko ; 23-08-2013 o 07:40
-
25-08-2013, 14:10 #16Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
-
25-08-2013, 20:25 #17
Rozumiem, że piszecie o 3- dniowych warsztatach doskonalenia zawodowego?
Jeśli tak, to jak najbardziej Viko musisz uczestniczyć w tych warsztatach. Nie musiałbyś w nich uczestniczyć jeśli jeszcze w tym roku ustawa o kierujących pojazdami zostałaby znowelizowana.
Po nowelizacji ustawy w art. 37 w ust. 1 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Obowiązek o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3 nie dotyczy osoby, która uzyskała uprawnienia w tym samym roku, w którym byłaby zobowiązana uczestniczyć w warsztatach doskonalenia zawodowego.”
Póki co nie było jeszcze nowelizacji, a jesteś instruktorem i masz obowiązek zgodnie z Art.37 ust.1 pkt 2 corocznie uczestniczyć w warsztatach doskonalenia zawodowego, o których mowa w art. 35 ust. 6.
Na nowelizację pozostaje nam na razie czekać.
-
26-08-2013, 11:41 #18
-
26-08-2013, 11:52 #19
-
26-08-2013, 12:15 #20
silvox napisał:
Na razie to tylko projekt. Jeśli przejdzie proces legislacyjny to ustawa wejdzie w życie 30 dni od dnia ogłoszenia.P.S. Jakies źródło tej nowelizacji byś wrzucił.. Nie napisano od kiedy ewentualnie wchodzi w życie ??
Tutak masz źródło:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...51156542,d.bGE

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks