Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
Temat: stop
Hybrid View
-
08-07-2013, 20:06 #1Od dawna na forum
stop
czy przy znaku B 20 gdy mamy słabą widoczność (np na drodze z pierwszeństwem po obu stronach stoją pojazdy), a my chcemy wjechać na drogę, czy przepis obliguje nas najpierw do zatrzymania przed jezdnią (tz by nie przekroczyć jej )czy raczej moje miejsce zatrzymania może być na wysokości pojazdów tak że nikomu nie zawadzę a sam będę dobrze widział?
w rozporządzeniu o znakach piszą
"Znak B-20 „stop” (rys. 3.2.21.1) stosuje się w celu wprowadzenia w określonych warunkach obowiązku zatrzymania pojazdu PRZED wjazdem na skrzyżowanie z drogą z pierwszeństwem, "
zatem ja rozumiem że najpierw przed, pomimo że nic nie widzę, z uwagi na przepis a potem dla własnego i cudzego bezpieczenstwa drugi czy nawet trzeci raz ?
jak wy to rozumiecie? bo słowa "wjazd na skrzyżowanie" można różnie zrozumieć.
-
08-07-2013, 21:44 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
Moim zdaniem jest tak jak myślisz czyli możemy zatrzymać sie na wysokości tych pojazdów czyli tam gdzie będziemy mieli dobrą widoczność z obu stron i nie stworzymy żadnego zagrożenia.
Zauważyłem, że przeważnie jest tak, że w takiej sytuacji zatrzymujemy sie przed skrzyżowaniem, stwierdzamy, że nic nie widzimy bo te pojazdy nam zasłaniają widoczność i podjeżdżamy dalej na wysokość tych pojazdów po czym ponownie się zatrzymujemy
-
09-07-2013, 15:05 #3Od dawna na forum
-
11-07-2013, 14:51 #4Od dawna na forum
-
11-07-2013, 15:20 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
11-07-2013, 16:24 #6
viko napisał:
Nic Ci nie da takie zatrzymanie przed drogą z pierwszeństwem. Zatrzymasz się, ale nie będziesz mógł upewnić się, że nie utrudnisz ruchu na drodze z pierwszeństwem, gdyż nie będziesz miał odpowiedniej widoczności.nie daje mi to spokoju gdyż w rozporządzeniu o znakach czytam tak:
§ 21. 1. Znak B-20 „stop” oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się
przed drogą z pierwszeństwem"
zatem przed drogą? a nie w miejscu dogodnym na drodze np pomiędzy pojazdami? jak uważacie?
Nie wiem dlaczego nie zacytowałeś dalszej części tego przepisu, mianowicie ustępu drugiego.
§ 21 ust. 2 cytowanego przez Ciebie rozporządzenia:
"Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem."
Jeśli więc miejsce zatrzymania jest wyznaczone znakiem P-12 - "linia bezwzględnego zatrzymania - stop", to bez względu na widoczność zatrzymujesz się przed linią. Nic nie piszesz o znaku P-12 więc domniemam, że go tam nie ma. A skoro nie ma, to w myśl zacytowanego przeze mnie przepisu, zatrzymujemy się w takim miejscu, w którym będziesz mógł upewnić się, że nie utrudnisz ruchu na drodze z pierwszeństwem. W Twoim przypadku zatrzymanie powinno nastąpić na wysokości pojazdów, tak abyś mógł dobrze ocenić sytuację na skrzyżowaniu. Podejrzewam, że będzie to więc zatrzymanie częściowo na drodze z pierwszeństwem.
-
11-07-2013, 19:10 #7Od dawna na forum
Wiem że nic nie da, podobnie nic nie daje zatrzymanie się w pewnych miejscach gdzie jest wyznaczona linia, lecz z uwagi na przepis musimy się zatrzymać a potem już dla siebie. A co do cytowanego rozporządzenia to punkt 1 połączyłem z 2 i tu mój błąd.
Uczepilem się może za nadto słowa "przed drogą" Ale chyba już to pojąłem i dzięki za pomoc.Ostatnio edytowane przez viko ; 11-07-2013 o 19:24
-
05-08-2013, 22:24 #8Od dawna na forum
widzę że i tak forum wymiera to coś dopiszę.
Nadmienić chciałem iż szef mój mówił mi iż mam zatrzymać się najpierw przed drogą a(z uwagi na przepis) a potem pomiędzy pojazdami i podobnie drugi instruktor a kolejny mówił jak Ksu że dopiero na drodze z pierwszeństwem między pojazdami nie powodując zagrożenia. Zatem przed drogą nie. A szefa słuchać trzeba, he.
-
11-07-2013, 17:52 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
No i wszystko jasne
A idąc dalej w tym temacie.
Załóżmy, że mamy taką sytuację:
Jesteśmy na drodze podporządkowanej ze znakiem STOP, bez wyznaczonego miejsca do zatrzymania.
Droga z pierwszeństwem biegnie ze wschodu na zachód i jest to droga jednokierunkowa.
Zatrzymując się przed drogą z pierwszeństwem nie będziemy nic widzieć z prawej strony (lewa nas nie interesuje) bo budynek nam zasłania, dlatego też mamy na przeciwko siebie lustro żeby widzieć czy coś jedzie z prawej.
No i pytanie jest takie:
Czy wyjeżdżamy praktycznie na środek drogi, żeby widzieć z prawej i pomagamy sobie w lustrze czy zatrzymujemy się przed drogą z pierwszeństwem i patrzymy tylko w lustro??? (sami wiecie jaka jest widoczność w tych lustrach).
-
06-08-2013, 22:29 #10
viko napisał:
Czyli szef chce wybiórczo stosować przepisy. Przepis § 21 ust.1 pkt 1 - tak, a przepis § 21 ust.2 - nie.Nadmienić chciałem iż szef mój mówił mi iż mam zatrzymać się najpierw przed drogą a(z uwagi na przepis)
Inny tok myślenia to najlepiej zatrzymam się dwa razy
Przepis § 21 ust.2 jest uzupełnieniem, skonkretyzowaniem przepisu § 21 ust.1 pkt 1 i przepisy te należy stosować literalnie.
Jak widzisz dwie osoby uważają tak, a dwie inaczej.
A jakie byłoby Twoje zdanie, gdybyś to Ty był szefem?

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks