Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    Nowy użytkownik Avatar kasiaw90
    Mieszka w
    Warszawa

Rondo w przypadku braku znaku "ustąp pierszeństwa"

Witam,

mam pytanie o zasady poruszania się w ruchu okrężnym. Ostatnio spierałam się o to z moim chłopakiem. Większość osób twierdzi, że w przypadku wystąpienia znaku "ruch okrężny" pierwszeństwo ma użytkownik znajdujący się na rondzie. Moim zdaniem pierwszeństwo ma użytkownik wjeżdżający na rondo. Chyba ze wraz ze znakiem "ruch okrężny" występuje znak "ustąp pierwszeństwa". Dodam tylko, że ta druga opcja jest w zdecydowanej większości rond w Polsce. Mój chłopak się ze mną spiera. Proszę o wasze opinie

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Masz całkowitą rację.
    Podstawa prawna: § 36 ust.2 ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Skrzyżowań z ruchem okrężnym bez znaku Ustap nasz prawo nie dopuszcza.
    Wszystkie ronda muszą posiadać znak ustąp.

Na zachodzie spotyka się ronda bez znaku ustąp i wtedy wjeżdżający na rondo ma pierwszeństwo.
    Tylko że tam mają inna niż u nas zasadę prawej i to działa.

Zgodnie z naszymi przepisami nie wiesz skąd sie do skrzyżowania zbliżał ten na rondzie, a od tego zależy czy mu ustępować czy nie.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Skrzyżowań z ruchem okrężnym bez znaku Ustap nasz prawo nie dopuszcza.
    Wszystkie ronda muszą posiadać znak ustąp.

Na zachodzie spotyka się ronda bez znaku ustąp i wtedy wjeżdżający na rondo ma pierwszeństwo.
    Tylko że tam mają inna niż u nas zasadę prawej i to działa.

Zgodnie z naszymi przepisami nie wiesz skąd sie do skrzyżowania zbliżał ten na rondzie, a od tego zależy czy mu ustępować czy nie.
    Tu się z tobą nie zgodzę. W Krakowie są dwa ronda na które wjeżdżający ma pierwszeństwo.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Nie mówimy o Krakowie i źle oznakowanych rondach, a mówimy co prawo mówi o takich rondach.
    A prawo takich rond nie przewiduje.
    Z tego co mi świta to te ronda są na terenach prywatnych, a tam oznakowanie jest co najmniej dziwne.

Nowy użytkownik

Prawo o Ruchu Drogowym w zasadzie w ogóle nie "przewiduje" rond. Są natomiast skrzyżowania o ruchu okrężnym. Jeśli więc na takim skrzyżowaniu (popularnie zwanym rondzie) nie ma znaków określających pierwszeństwo, to obowiązują ogólne zasadzy, a te mówią, że pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej strony.
    A w Krakowie "ronda" te nie są na terenach prywatnych i nie można powiedzieć że są źle oznakowane. Jedno jest na Czyżynach (https://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll...308.3,,0,-0.97) i drugie co prawda niezbyt dostępne dla zwykłego kierowcy, ale jakby nie było "rondo" (https://maps.google.pl/maps?q=Rynek+...12,303.76,,0,0).
    Dodatkowo mogę jeszcze napisać, że w Krakowie w tak zwanym ścisłym centrum i na kilku ulicach poza nim wprowadzono skrzyżowania równorzędne (bez znaków określających pierwszeństwo). Tam obowiązuje więc "reguła prawej ręki". Często zdarza się że egzaminator przewiezie kursanta po taki skrzyżowaniu (https://maps.google.pl/maps?q=krak%C...09.02,,0,-0.35)

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Jakbyś znał ogólne zasady pierwszeństwa, to byś nie bronił straconych pozycji.
    Ustępować masz nadjeżdżającemu z prawej , CZEGO?

Nowy użytkownik

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Jakbyś znał ogólne zasady pierwszeństwa, to byś nie bronił straconych pozycji.
    Ustępować masz nadjeżdżającemu z prawej , CZEGO?
    Zasadniczo przyjmuje się, że jeśli ktoś stara się o prawo jazdy to przynajmniej w "przybliżeniu" potrafi określić gdzie jest prawa lub lewa strona czegokolwiek. Są co prawda panie, a zdarzają się i panowie którzy mają z tym problem, lecz po 2-3 jazdach z instruktorem są w stanie pokazać poprawnie kierunki.
    A wracając do tematu: "art 25. 1 - Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania (uprzedzę twoje pytanie dotyczące tego czym jest skrzyżowanie - art 2. 10), jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony..." Jeśli więc nie ma przed wjazdem na skrzyżowanie pod znakiem C-12 znaku A-7, jadący wokół wyspy ustępuje pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu na "rondo" (a pojazd wjeżdżający nadjeżdża się właśnie z prawej strony).
    Jeśli się mylę, popraw mnie, ale podaj przepisy. Bo jak na razie robisz wpis który niczego nie wyjaśnia.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Pytanie było z prawej strony CZEGO ?
    Więc się proszę odnieść do tego a nie - nie na temat pisać.

Nowy użytkownik

Czytam ten post już po raz kolejny i mam nadzieję, że nie poruszasz się samochodem po drogach publicznych. Więc jak "krowie na rowie". Jak wsiądziesz do pojazdu i zapniesz pasy, to możesz popatrzyć do przodu, do tyłu, w prawo i w lewo. Jak się patrzysz w prawo to właśnie tam jest prawa strona.
    A na potwierdzenie tego co pisałem o skrzyżowaniu przeczytaj art. 25 pkt 1 i 3.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia