Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

zmiana biegów - przyciskanie drążka

witam.
    mam pytanie , czy przy zmianie biegów muszę wciskać drążek jak zmieniam bieg czy nie? bo kolega mechanik mówił , że lepiej wciskać ale wtedy ciężej mi biegi wchodzą.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

cplerek napisał:

mam pytanie , czy przy zmianie biegów muszę wciskać drążek jak zmieniam bieg czy nie?
    Nie musisz, a wręcz nie możesz. Chyba źle zrozumiałeś kolegę, albo kolega mówił o włączaniu wstecznego biegu.
    W niektórych samochodach aby włączyć wsteczny bieg trzeba wcisnąć do dołu dźwignię zmiany biegów. Może to kolega miał na myśli.

Nowy użytkownik

Dokładnie tak jak powyżej napisane. Wciskanie drążka TYLKO przy biegu wstecznym!!
    Ostatnio edytowane przez administrator ; 10-01-2014 o 14:08 Powód: reklama w podpisie

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Dokladnie, a w niektorych modelach jest tak, że aby włączyć wsteczny trzeba taką zapadkę do góry podnieść

Nowy użytkownik

Przy biegu wstecznym to tak, chociaż w niektórych modelach tak jak kolega wcześniej zauważył trzeba podnieść taki "grzybek" do góry - zapadkę.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał spirala Zobacz post
    Drążka się nie wciska, chyba że w ten sposób włącza się tylny bieg. Inaczej możesz go wręcz zepsuć.
    Jaki sens odpisywać na post z przed ponad 3 miesięcy? A i tak już wcześniej wszystko zostało napisane - no ale zawsze post więcej na liczniku...

Nowy użytkownik

Może kolego ktoś się zainteresował tematem. Drążek zmiany biegów przesuwa się tylko i wyłacznie w bok - nie dotyczy wstecznego w niektórych modelach. Niestosowanie się do tego wpływa na większą ekspleatację mechanizmów skrzyni biegów.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

aha tylko w bok... no cóż... brak mi słów...
    Ostatnio edytowane przez eMx ; 06-01-2014 o 12:12

Nowy użytkownik

To na pierwszej jeździe jest wyjaśniane i oczywiste, do tego czasu nie ma już chyba wątpliwości, jak obsługiwać dźwignie zmiany biegów. Na przyszłość nie mechanika, tylko instruktora pytajcie

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia